Hoe beoordelen we de beste metaaldetectors?
Een score geven doen we aan de hand van volgende criteria:
1. Specificaties
Hoe presteert de metaaldetector? Over welke eigenschappen en functies beschikt hij?
2. Gebruiksvriendelijkheid
Is het toestel makkelijk in te stellen? Kan je de steel van lengte eenvoudig aanpassen? Is het gewicht niet te zwaar?
3. Kwaliteit
Hoe is de bouwkwaliteit? Zijn er minpunten zoals bv. vocht dat onder een display komt te zitten, wiebelt een zoekspoel of steel te hard of zijn er onderdelen niet goed gemaakt waardoor ze soms kunnen breken?
4. Prijs
Niemand betaalt graag veel geld maar voor kwaliteit betaal je nu eenmaal, dus hoeveel te goedkoper hoeveel te hoger de score.
Een goede metaaldetector moet over een uitgebreid gamma van instellingen beschikken zoals o.a. verschillende voorgeprogrammeerde zoekstanden, goede grondbalans, goede discriminatie, goede sensitivity, snelle reactiesnelheid, best meerdere zoekfrequenties etc.
Volledig waterdicht en de mogelijkheid om een draadloze hoofdtelefoon te gebruiken heeft ook de voorkeur.
Hoe een goede metaaldetector herkennen?
Elke schatzoeker wilt een goede metaaldetector, liefst de beste die er bestaat. Maar hoe herken je nu een goede metaaldetector?
Meer dan één zoekfrequentie
Een goede metaaldetector heeft in regel meer dan één zoekfrequentie zodat je niet beperkt bent tot maar één zoekfrequentie. Met de keus uit meerdere frequenties zal je in theorie meer vinden dan met een metaaldetector met maar één zoekfrequentie. Dit omdat de ene frequentie beter is dan de andere voor het detecteren van voorwerpen van bepaalde afmeting, metaalsoort, welke diepte het ligt, grondsoort etc.
Lage frequenties zijn het best voor grotere voorwerpen diep te detecteren. Ook zijn ze het best voor het detecteren van voorwerpen met hoge geleidbaarheid zoals zilver. Voor kleine en fijne voorwerpen zijn lage frequenties niet echt geschikt. Ook zijn ze minder geschikt voor het vinden van goud.
Hoge frequenties zijn het best geschikt voor kleine en fijnere voorwerpen. Ook ijzer en goud worden beter gedetecteerd met een hogere frequentie. Dieper zoeken gaat dan weer slechter dan met een lage frequentie. Hoge frequenties zijn vooral goed om voorwerpen te vinden die dicht tegen de oppervlakte liggen. Ook zijn hoge frequenties gevoeliger voor bodem mineralisatie.
Waterdicht
Een goede metaaldetector hoort ook compleet waterdicht te zijn vind ik. Persoonlijk zoek ik eigenlijk nooit helemaal onder water, maar het is wel leuk om te weten dat het wel kan als ik zou willen. Ook op het strand zoeken kan wel is leuk zijn, metaaldetectors die volledig waterdicht zijn zijn hier ook meestal voor geschikt. Ook kan je gewoon in de regen verder zoeken met een waterdichte metaaldetector, met een metaaldetector waar de controle unit/display niet waterdicht is moet je een hoesje of dergelijke gebruiken om te voorkomen dat er water voor kortsluiting kan zorgen.
Discriminatie
Een goede discriminatie (metaalsoorten uitsluiten/negeren) is essentieel voor elke metaaldetector. Metaaldetectors in het duurdere segment hebben doorgaans betere en meer discriminatie mogelijkheden dan goedkope metaaldetectors.
Grondbalans
Elke grond/bodem bevat mineralen zoals bijvoorbeeld zout of kleine ijzerdeeltjes die invloed hebben op hoe een metaaldetector zich gedraagt. Deze mineralen kunnen afhankelijk van de hoeveelheid voor valse signalen zorgen waardoor het zoeken met de metaaldetector moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. De meeste metaaldetectors hebben een grondbalans die ervoor zorgt dat de metaaldetector mineralen zoveel mogelijk zal negeren.
Goedkope metaaldetectors hebben meestal een automatische grondbalans en geen handmatige instelbare, wat voor een beginner meestal geen probleem is. Op een gegeven moment wil je toch wel wat meer controle, zeker op bodems met veel mineralisatie en dan is een handmatig instelbare grondbalans wel aangeraden. Goede metaaldetectors hebben bij voorkeur een automatische + handmatig instelbare grondbalans.
Sommige goede metaaldetectors beschikken ook over een ’tracking’ grondbalans, hiermee ‘scant’ de metaaldetector constant de bodem om zichzelf vervolgens automatisch juist in te stellen naargelang de mineralisatie hoeveelheid in de grond.
Dieptebereik
Dit is de hoe diep de metaaldetector voorwerpen kan detecteren. Fabrikanten en verkopers van metaaldetectors durven wel is een beetje overdrijven in de diepte die hun toestellen halen. Die getallen moet je niet altijd te serieus nemen, dat zijn getallen die in perfecte omstandigheden zijn gemeten en dan nog misschien iets overdreven.
Goede metaaldetectors , die meestal wat duurder zijn kunnen in de meeste gevallen wel dieper zoeken dan goedkope metaaldetectors maar hoe diep een metaaldetector iets kan vinden hangt van veel verschillende factoren af. Bijvoorbeeld wat de grondconditie is en hoeveel mineralisatie er aanwezig is in de grond. Hoe groot het voorwerp is, in welke positie en hoelang het voorwerp in de grond ligt. Hoe heb jij de metaaldetector ingesteld, welke zoekfrequentie er wordt gebruikt, welke zoekspoel gebruik je etc.
Wel is het zo dat als je een grote en een kleine zoekspoel hebt voor je metaaldetector, dat je met de grootste het diepst kan zoeken. Met een grote zoekspoel heb je een groter dieptebereik dan met een kleine zoekspoel.
Herstelsnelheid
Een snelle herstelsnelheid is ook een vereiste voor een goede metaaldetector. Een metaaldetector met een snelle herstelsnelheid geeft meestal voor voorwerpen die net naast elkaar liggen een signaal voor elk voorwerp. Een metaaldetector met een te trage herstelsnelheid zal maar één signaal geven, dan weet je niet dat er meerdere voorwerpen liggen en is de kans groot dat je maar één voorwerp opgraaft en dus dingen laat liggen.
Normaal is het zo dat als je een metaaldetector koopt van een metaaldetector merk met een goede reputatie je geen miskoop zal doen. Het komt er gewoon op neer van je in de metaaldetector te verdiepen, de handleiding goed te doornemen en VOORAL veel ervaring op doen door VEEL te zoeken. Door veel te zoeken zal je de metaaldetector leren kennen en zal je weten hoe hij reageert op een bepaald voorwerp en situatie. Hierdoor zal je op termijn meer en meer leuks boven de grond kunnen halen.
Wat is de beste metaaldetector die bij jou past?
Wel, dat hangt van een aantal criteria af zoals bijvoorbeeld:
Hoeveel zoekervaring heb je al?
Heb je al redelijk wat zoekervaring of ben je nog maar een beginner? Dat maakt al veel uit om te bepalen wat de beste metaaldetector voor jou is. Iemand die al redelijk goed weet hoe je met een metaaldetector moet omgaan kan het best een metaaldetector kopen van die we hierboven in de tabel aanraden want dit zijn de beste die er verkrijgbaar zijn.
Heb je nog nooit gezocht met een metaaldetector of heb je zo goed als geen zoekervaring? Dan koop je het best een beginners metaaldetector. Deze zijn goedkoop en perfect om ervaring met op te doen. Ze beschikken doorgaans over minder functionaliteiten dan de beste metaaldetectors van hierboven maar ze doen wel wat ze moeten doen, namelijk detecteren van metaalsoorten. Als je na een tijdje genoeg ervaring hebt kan je upgraden naar een beter toestel.
Uiteraard is het niet verplicht om als beginner met een goedkoop toestel te starten maar houd er wel rekening mee dat een duurdere metaaldetector doorgaans over meer functionaliteiten beschikt en het daardoor meestal moeilijker zal zijn en meer tijd vergt om alles goed te leren kennen. Ben je echt gemotiveerd en ben je er zeker van dat het zoeken met een metaaldetector iets voor jou is, dan kan je eventueel beginnen met een van de betere metaaldetectors.
Wat is je budget dat je wilt besteden?
Metaaldetectors heb je echt van heel goedkoop tot duur. Zoals meestal geldt hier ook dat je krijgt waarvoor je betaalt. De beste metaaldetectors die wat meer kosten dan beginners toestellen hebben een pak meer en betere functionaliteiten, instellingen, beter dieptebereik etc. dan beginners detectors.
Waar ben je van plan om te zoeken?
Dit speelt ook wel een rol want als je bv. uitsluitend in of onderwater gaat zoeken of op het natte strand, dan zal een gewone metaaldetector waarschijnlijk niet voldoen omdat die meestal niet volledig onderwater kunnen zoeken en/of niet geoptimaliseerd zijn voor op nat zee zand te zoeken dat vol met zout zit. Een onderwater metaaldetector is volledig waterdicht en de meeste zijn ook geschikt voor het natte zoutrijke zand aan zee.
Als je op plaatsen zoekt waar er veel mineralisatie aanwezig is in de grond (zout, ijzerpartikels, bemesting etc.), dan is het aangeraden van te zoeken met een metaaldetector die over een goede grondbalans beschikt die de aanwezige mineralen zo goed mogelijk zal negeren zodat zoeken mogelijk is. Met een metaaldetector die over slechte of geen grondbalans beschikt zal zoeken op plaatsen met veel mineralisatie heel slecht gaan of zelfs onmogelijk zijn.
De beste metaaldetectors beschikken doorgaans over goede (manueel aanpasbare) grondbalans zodat de metaaldetector zo goed mogelijk kan zoeken op mineraalrijke ondergronden.
Voor nog meer advies over waar je op moet letten bij het kopen van een metaaldetector kan je metaaldetector kopen lezen.
Beste goedkope (beginners) metaaldetector
De beste metaaldetector aan een goedkope prijs is volgens ons de Nokta Makro Simplex +, zeker voor beginners. Zelfs als je al wat over ervaring beschikt zal je dit een goede metaaldetector vinden voor zijn prijs.
Dit toestel is nog maar recent verkrijgbaar en was een opschudding in de metaaldetector wereld, dit omdat hij voor zijn lage kostprijs heel effectief en gebruiksvriendelijk is. Ook de techniek, functionaliteiten, draadloze hoofdtelefoon ondersteuning, vibratie en het gegeven dat hij geschikt is voor het zoeken op alle terreinen + volledig waterdicht is etc. Dat allemaal krijg je normaal alleen maar als je een metaaldetector koopt van het duurdere segment. Met andere woorden, je krijgt heel veel voor weinig.
De meeste beginners zullen volgens mij direct verliefd worden op de Simplex. Hij beschikt dan wel over geavanceerde opties, maar is toch makkelijk in gebruik, dat maakt het een goede metaaldetector voor beginners.
Ook de Quest Q30 is een uitstekende goedkope metaaldetector voor beginners. Dit is ook een vrij recent toestel en beschikt daardoor over de allernieuwste technologie en is volledig waterdicht tot wel 5 meter diep.
Metaaldetector reviews
Alle metaaldetector reviews zijn voor jou als lezer te voorzien van eerlijke en objectieve informatie. Geen verkoperspraat van handelaars of merken. Deze reviews zijn gebaseerd op gebruikerservaringen van mensen van over de hele wereld die hun ervaringen hebben gedeeld op fora, social media, review platformen en ook persoonlijke ervaring.