Garrett Ace 250 metaaldetector

GraadBeginner
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8/10
Garrett Ace 250 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 10 jaar
Frequenties 6,5 kHz
Audio tonen 3 tonen
Zoekstanden Alle metalen, juwelen, munten, relics, custom
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 30 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1 meter
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Automatisch
Zoekspoel 23 cm x 16,5 cm
Display type LCD
Lengte (min - max) 106 tot 129 cm
Batterijen 4 AA batterijen
Gewicht 1,2 kg

Voordelen

 • Goedkoop
 • Pinpointer
 • Heel gebruiksvriendelijk

Nadelen

 • Minder geschikt op nat strandzand

Beoordeling

 • Specificaties 6
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 9
Algemene rating8/10

Mijn éérste metaaldetector was de Garrett Ace 250, na lang twijfelen en veel research had ik hem uiteindelijk gekocht. Na het uitpakken heb ik 5 minuten in de handleiding gelezen, hierna heb ik hem direct aangezet en ben ik in de tuin gaan zoeken. Al na een paar minuten vond ik een zilveren schakelarmband en mijn vreugde kon niet meer op. Ik had totaal geen ervaring met het zoeken met een metaaldetector maar de Garrett Ace 250 is echt super simpel in gebruik. Aanzetten, zoekstand selecteren en zoeken. Meer is het niet.

Ik ben altijd heel tevreden geweest van het toestel, hij heeft me nooit in de steek gelaten en werkt na jaren van gebruik nog altijd zoals nieuw. Er is ook nooit iets aan stuk gegaan en ik heb hem toch ook al een paar keer uitgeleend aan anderen die geen ervaring met het zoeken met een metaaldetector hadden en het zelf is wilden ondervinden. Ik zal hem waarschijnlijk nooit wegdoen en hem bijhouden als back-up metaaldetector.

Wat ik wel een beetje een gedoe eraan vind, is hem demonteren en achteraf terug monteren als hij in een (reis)tas of rugzak of dergelijke moest gestoken worden. Je kan de steel wel in elkaar schuiven maar dan is de metaaldetector nog 105 a 106 cm, te lang dus voor in een tas etc. Niet da het me echt stoorde want heb hem misschien 2 keer ofzo in een rugzak gestoken als ik hem is mee op de trein nam. Als je met de auto gaat dan hoeft hij natuurlijk niet uiteen.

De Garrett Ace 250 is de voorganger van de Ace 300i en is een uitstekende en goedkope metaaldetector voor kinderen, beginners en volwassenen die willen zoeken naar munten, sieraden, oudheden enzovoort. Het is een metaaldetector die ook heel gemakkelijk in gebruik is en waar iedereen zeker en vast leuke vondsten mee zal vinden.

Garrett Ace 250 verpakking

Garrett Ace 250 kenmerken

De Garrett Ace 250 geeft op het LCD scherm aan hoe diep het gedetecteerde voorwerp ongeveer in de grond zit. Ook beschikt hij over metaalsoort herkenning, welke metaalsoort het waarschijnlijk is dat er gedetecteerd wordt. Perfect nauwkeurig zijn beide natuurlijk niet, dit zijn geschatte waardes die gebaseerd zijn op de geleidbaarheid van de gededecteerde metaalsoort. Er kan op het scherm aangegeven staan dat er bv. een treklipje ligt maar dit kan evengoed iets van goud zijn omdat goud en aluminium ongeveer dezelfde geleidbaarheid hebben. Natuurlijk is de kans vele malen groter dat het een treklipje of ander aluminium is, je kan niet geloven hoeveel er van die dingen overal liggen.

Er is een ingebouwde luidspreker aanwezig die het piepsignaal bij het detecteren laat horen, evenals een hoofdtelefoonaansluiting van 6,3 mm. Een hoofdtelefoon gebruiken is wel het best zodat je minder last hebt van geluiden uit de omgeving. Zo is de kans ook groter dat je de wat stillere signalen hoort.

Met zijn gewicht van 1,2 kg is de Garrett Ace 250 gemakkelijk te hanteren. De steel is van lengte aanpasbaar, van 106 tot 129 cm. Hij heeft een waterdichte zoekspoel, dus in ondiep water kan je er ook mee zoeken. Kijk wel uit dat de controle unit (waar de knoppen en het scherm op staan) niet in aanraking komt met water want dit is niet waterdicht.

Om hem van stroom te voorzien moeten er 4 AA batterijen in en die gaan een 25 tal uur mee. Je kan op het scherm aflezen hoelang de batterijen nog meekunnen. Let er wel op dat als ze bijna leeg zijn, dan kan de Ace 250 wel wat valse signalen geven af en toe, maar volgens mij hebben de meeste metaaldetectors daar wel last van.

Instellingen

Garrett Ace 250 scherm instellingen
 • Mode – Met de mode knop selecteer je een voorgeprogrammeerde zoekstand. Je kan elke zoekstand aanpassen naar wens maar elke aanpassing zal weg zijn als je de metaaldetector uit hebt gezet. Aanpassingen van de Custom zoekstand worden wel bewaard.
 • Sensitivity – Met de sensitivity knop stel je de gevoeligheid van het toestel af, deze heeft 8 niveaus. Hoeveel te hoger de sensitivity, hoeveel te dieper er kan gezocht worden, maar hoger is ook meer kans op valse signalen. Vooral op met ijzer vervuilde gronden, gronden waar er te veel mineralisatie aanwezig is en op het strand kan je last krijgen van valse signalen. De gevoeligheid verlagen kan valse signalen verminderen.
 • Discriminatie – Als je een metaalsoort niet wenst te detecteren, zoals bijvoorbeeld ijzer, dan kan je doormiddel van de discriminatie en eliminatie knop aangeven dat je bv. ijzer niet wilt detecteren. De Garrett Ace 250 zal dan zijn best doen van niet te piepen bij de metaalsoort(en) die je hebt gediscrimineerd.
 • Pinpoint – De Garrett Ace 250 heeft een ingebouwde pinpointfunctie waarmee je vrij nauwkeurig kan bepalen waar een gedetecteerde object zich in de grond bevindt. Als je op de pinpoint knop drukt dan hoor je het pinpointgeluid. Als je vervolgens met de zoekspoel over het voorwerp in de grond gaat dan zal het pinpointgeluid het luidst zijn, zo weet je de exacte plaats van waar het voorwerp ligt.

Garrett Ace 250 zoekstanden

De op de Garrett Ace 250 aanwezige voorgeprogrammeerde zoekstanden zijn een handig hulpmiddel waarmee beginners na het selecteren direct kunnen starten met zoeken. Elke zoekstand is geoptimaliseerd voor het detecteren van bepaalde voorwerpen.

Er zijn 5 zoekstanden op de Garrett Ace 250:

 • All-metal (alle metalen) – Hiermee wordt er niets gediscrimineerd (uitgesloten), zodat alle metaalsoorten kunnen opgepikt worden. Dit is dé beste stand om goede dingen te vinden omdat het toestel in deze zoekstand het gevoeligst is. Natuurlijk zal je met deze zoekstand ook echt ontzettend veel (ijzer) rommel opgraven omdat je bij alle metaalsoorten een piepsignaal zal krijgen.
 • Jewelry (juwelen) – Het meeste ijzer zal gediscrimineerd worden. Deze zoekstand is zoals de naam doet vermoeden voor juwelen, maar die liggen natuurlijk niet overal voor het rapen. Het meest zal je hiermee aluminium treklipjes etc. vinden.
 • Coins (munten) – Geoptimaliseerd voor munten maar volgens mij meer voor Amerikaanse munten. Ik geloof dat je voor Euromunten beter de jewelry zoekstand kan gebruiken (is al even geleden dat ik mn Ace 250 nog heb gebruikt dus ben niet zeker).
 • Relics (relikwieën) – Hiermee zullen kleine ijzeren voorwerpen tijdens het zoeken met de Garrett Ace 250 uitgesloten worden zodat er normaal gezien dingen zoals lood, brons, tin, goud etc. worden gedetecteerd.
 • Custom (op maat) – Met de custom zoekstand kan je zelf een zoekstand samenstellen. Je kan deze bewaren zodat je hem terug kan gebruiken na dat de metaaldetector uit heeft gestaan. Terug naar ‘fabrieksinstellingen’ zetten doe je door de PWR (power) knop 5 a 10 seconden in te drukken tot de metaaldetector piept.

Dieptebereik Garrett Ace 250

Met de standaard zoekspoel die er bij is kan een klein voorwerp zoals een euromuntstuk tot ongeveer 30 cm diep gevonden worden. Een groot voorwerp kan je tot een 100 tal cm diep vinden. Zoals met alle metaaldetectors is het, hoeveel te groter het voorwerp, hoeveel te dieper het kan gevonden worden.

Garrett Ace 250 zoekspoel

Garrett Ace 250 vs Ace 150

De Ace 150 is dan wel goedkoper dan de Garrett Ace 250 maar de Ace 250 is superieur aan de Ace 150 omdat hij niet alleen dieper kan zoeken, maar hij heeft hij ook zoals ik hierboven bij de instellingen schreef een ingebouwde pinpointfunctie zodat je gemakkelijk de juiste plaats kan bepalen van een gevonden item. De 150 heeft geen pinpointer en persoonlijk vind ik dat dat wel aanwezig moet zijn. Wat de 150 ook niet heeft en de Ace 250 wel is een Discrim (discriminatie) knop . Hiermee kan je bepaalde dingen die je liever niet wil detecteren uitsluiten (elimineren). Je doet dit door wat je niet wil detecteren te selecteren en vervolgens klik je op de elim knop, de elim staat voor elimineren.

Ook heeft de Garrett Ace 250 wel 5 zoekstanden, waarvan één die je zelf kan instellen en bewaren. De Ace 150 heeft er maar 3.

Garrett Ace 250 en Ace 150 verschillen

Kan je de paar euro missen, kies dan voor de Garrett Ace 250 want dat is gewoon de beste keus van de 2.

Conclusie

Als je een goede metaaldetector wilt kopen aan een budgetvriendelijke prijs, dan zal je met de Garrett Ace 250 een goede koop doen en er zeker tevreden van zijn. Ik vind het in elk geval voor zijn prijs een top metaaldetector, hij doet alles wat een beginner nodig heeft. Volgens velen is het misschien de meest verkochte metaaldetector ooit. Waarschijnlijk door zijn eenvoudigheid, gebruiksgemak, prestaties etc. Door zijn eenvoudige bediening kan iedereen er mee overweg en is het een toestel voor jong en oud die willen kennismaken met het zoeken met een metaaldetector. Door zijn goede kwaliteit (zoals alle Garrett metaaldetectors) zal je er jarenlang plezier aan beleven en sowieso vele mooie vondsten mee vinden.

Nog een voordeel is dat als je over genoeg ervaring beschikt en je zou hem te koop aanbieden omdat je upgrade naar een betere metaaldetector, dan zal je hem volgens mij vlug kwijt zijn.