Wil je graag met een metaaldetector zoeken maar wil je niet al te veel uitgeven of heb je maar een klein budget? Er zijn zoveel opties wanneer het erop aankomt bij het kopen van een metaaldetector. Het hangt er allemaal vanaf wat je ermee gaat doen. Als je een beginner bent in het zoeken met een metaaldetector, dan is beginnen met een goedkope metaaldetector meestal de beste keus.
-Lees: Beste metaaldetector voor beginners voor een selectie van goedkope metaaldetectors.
Als een beginner is het niet altijd het beste om direct het duurste te kopen met al de geavanceerde functionaliteiten en instellingen. In de meeste gevallen ben je dan het beste af met een goedkope metaaldetector die wat gemakkelijker in gebruik is, zonder alle toeters en bellen die je waarschijnlijk toch nog niet zou gebruiken.
Goedkope metaaldetector kopen, waarop letten?
De juiste keuze maken voor een aankoop waar je weinig of niets vanaf weet is geen gemakkelijke opgave. Een goedkope metaaldetector kopen hoeft toch helemaal niet moeilijk te zijn als je gewoon met een paar criteria rekening houdt.
Budget
Bepaal wat je budget is, niet alleen voor een metaaldetector maar ook voor wat accessoires die je ook zeker nodig hebt zoals een schep voor de gevonden objecten op te graven en een hoofdtelefoon. Additionele metaaldetector accessoires zijn niet verplicht maar kunnen wel de zoekervaring nog verbeteren.
Waar ga je zoeken?
Belangrijk om te weten, want als je ook op het strand of in het water wilt zoeken naar muntgeld, juwelen etc, dan is het afhankelijk van hoe diep je wilt aangeraden van misschien een metaaldetector te kopen die volledig waterdicht is. Van de meeste metaaldetectors is de zoekspoel wel waterdicht maar de bedieningsunit/elektronica dan weer niet. Daarom kan het handig zijn om een volledig waterdichte metaaldetector te kopen. De goedkoopste metaaldetector die volledig waterdicht is, is de: Nokta | Makro Simplex +.
Als je gaat zoeken op plaatsen waar er veel rommel en vervuiling in de grond steekt, meestal plaatsen waar veel mensen komen, dan zal een metaaldetector van in de hogere prijsklasse normaal beter presteren dan een goedkope. Dit omdat een duurder toestel door zijn betere technologie in het algemeen beter is, dieper kan zoeken en beter is in het onderscheiden van rommel en goede dingen die het waard zijn van op te graven.
Hoeveel zoekervaring heb je?
Als je nog geen zoekervaring hebt, dan is het aangeraden om een beginner metaaldetector te kopen. Koop je als onervaren persoon een duur geavanceerd toestel, dan bestaat de kans dat je gefrustreerd raakt doordat je het toestel te moeilijk vindt in gebruik en het zoeken misschien wel opgeeft omdat je denkt dat het niets voor jou is.
Koop van een betrouwbaar merk
Als je een goedkope metaaldetector koopt, dan is het aangeraden dat je het best een toestel van een betrouwbaar merk koopt dat al een tijd meegaat en zichzelf al heeft bewezen. Alle onderstaande merken hebben kwaliteitsvolle en betrouwbare detectors in hun assortiment.
Goede merken zijn:
- Garrett metaaldetectors, een Amerikaans bedrijf en misschien wel het bekendste detector merk van heel de wereld. Ze maken al 50 + jaar metaaldetectors en toebehoren. Ze hebben verschillende goedkope metaaldetectors waaronder alle Garrett Ace varianten zoals de: Ace 200i, Ace 300i en de Ace 400i. De meest bekendste is de Garrett Ace 250, mogelijks de meest verkochte goedkope beginners metaaldetector.
- Minelab metaaldetectors, een Australisch merk dat top materiaal verkoopt. Zij zitten ook al meer dan 30 jaar in de business, dus ervaring zat.
- Teknetics, zij maken al sinds 1983 metaaldetectors in verschillende prijscategorieën. De Teknetics Eurotek Pro is de goedkoopste metaaldetector van hen.
- Nokta | Makro, het merk met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Zij brengen goede metaaldetectors uit die goedkoper zijn dan andere merken die hetzelfde aanbieden. De goedkoopste metaaldetector van hen is de recent verschenen Nokta | Makro Simplex + . Een toptoestel voor een zéér schappelijke prijs!
- Xp metaaldetectors, een Frans merk met iets meer dan 20 jaar ervaring in het produceren van metaaldetectors en bekend van hun XP Deus, een volledig draadloze metaaldetector. Zij hebben spijtig genoeg momenteel geen goedkope metaaldetector in hun gamma.
- Quest, een merk met een niet alledaagse achtergrond. Ondertussen ook een gevestigde waarde die vrij recent nog verschillende goedkope metaaldetectors hebben uitgebracht. De Quest Q20, Quest X10, Quest X5 en de Quest Q40.
Goedkoopste metaaldetector
Goedkoop is niet altijd de beste optie en wat is goedkoop eigenlijk? Wat voor de ene goedkoop betekent, kan voor iemand anders een andere betekenis hebben.
Wil je toch weten wat de goedkoopste metaaldetector is? Die wij konden vinden, de MacGyver Metaaldetector Target kost ongeveer een 70 tal euro maar is dit wel wat je echt wilt? Het is meer een kinder metaaldetector en niet van een bekend betrouwbaar metaaldetector merk. Je zal er gegarandeerd wat dingen mee vinden die een paar centimeter onder de grond zitten maar je moet er zeker geen hoge verwachtingen bij hebben. De Jago Metaaldetector is ook één van de goedkoopste metaaldetector. Ook een goedkoop toestel met zo goed als geen opties en een heel beperkte diepgang. Ga er van uit dat een metaaldetector van minder dan 150 euro een speelgoed metaaldetector is.
Het is dus aangeraden om toch niet voor de goedkoopste metaaldetector te kiezen zoals bijvoorbeeld de twee hierboven als je geen klein kind meer bent, want je zal vlug tegen verschillende beperkingen aanlopen en dan alsnog een duurder toestel moeten kopen.
Het is dan wel iets duurder, maar uiteindelijk zal je er veel meer resultaat mee behalen door meer voorwerpen te vinden en er meer plezier aan beleven. En wie weet, vind je wel iets waardevols en betaalt de metaaldetector zichzelf wel terug op termijn.
Prijs kwaliteit
Zoals met de meeste dingen in het leven krijg je meestal waar je voor betaalt. Dat is met een metaaldetector niet anders. Wat elke metaaldetector gemeen heeft is dat ze allemaal wel metaalsoorten kunnen detecteren. Alleen zal je met een goedkope metaaldetector misschien wat beperkter zijn in vondsten door minder functionaliteiten en technologie die minder goed is dan van duurdere toestellen.
Maar wat is nu het verschil van een goedkope metaaldetector tegenover een dure?
Dure toestellen zijn doorgaans (niet allemaal) volledig waterdicht ipv. alleen de zoekspoel. Een goedkope metaaldetector die volledig waterdicht is vind je buiten de Nokta | Makro Simplex + niet onder de 300 euro.
Toestellen in het duurdere segment verschillen ten opzichte van een goedkope metaaldetector onder andere door hun:
- Betere bouwkwaliteit
- Betere herstelsnelheid (beter voorwerpen detecteren die vlak naast elkaar liggen)
- Betere target id (informatie over het gedetecteerde voorwerp in de grond)
- Betere discriminatie (metaalsoorten uitsluiten)
- Betere diepgang (dieper zoeken)
- Sommigen hebben meerdere zoekfrequenties
- Optioneel verkrijgbare zoekspoelen. Grote zoekspoel om dieper te kunnen zoeken en meer oppervlakte afzoeken in minder zwaaien. Kleine zoekspoelen voor een betere wendbaarheid, betere onderscheiding van voorwerpen wat handig kan zijn op vervuilde terreinen. Een kleine is ook gevoeliger dan een grote en haalt meestal ongeveer dezelfde diepte als een normale standaard zoekspoel.
- …
Conclusie
Het is niet altijd het geval dat er met een duur apparaat gegarandeerd meer gevonden zal worden. Uiteindelijk gaat het grotendeels over hoe goed iemand zijn detector kent. De kans is groot dat iemand met een goedkope metaaldetector van 300 euro die zijn toestel door en door kent meer zal vinden dan iemand met een geavanceerde en dure metaaldetector, maar geen of weinig ervaring ermee heeft.
Ik ben van mening dat, als je een goedkope metaaldetector wilt, je rond de 250 a 300 euro moet zitten. Rond die prijs krijg je een metaaldetector die over de meest nodige functionaliteiten beschikt waar de meeste mensen genoeg aan hebben tot ze over genoeg ervaring beschikken om te upgraden naar eventueel één van de beste metaaldetector.