Makro Racer 2 metaaldetector

GraadSemi-professioneel
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling7.5/10
Makro Racer 2

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 14 kHz
Audio tonen 5 tonen
Zoekstanden Alle metalen, 2 tonen, 3 tonen, strand, diepte
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 45 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1,75 cm
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 28 cm DD (WideScan)
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 120 tot 140 cm
Batterijen 4 AA batterijen
Gewicht 1,4 kg

Voordelen

 • Vibratie bij detectie
 • Vlugge hersteltijd
 • Flashlight led verlichting
 • Zéér diep zoeken mogelijk

Nadelen

 • Display/elektronica niet waterdicht
 • Geen heroplaadbare ingebouwde batterij

Beoordeling

 • Specificaties 7
 • Gebruiksvriendelijkheid 7
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 8
Algemene rating7.5/10

De Makro Racer 2 is niet meer verkrijgbaar en is vervangen door de Nokta Makro Legend.

De Makro Racer 2 is een digitale metaaldetector met niet alleen een mooi design, het is een manusje van alles waarmee je op alle ondergronden terecht kan zoals bosgrond, akkers en weilanden, nat en droog (strand)zand, recreatie en veel meer. Helaas is het displaykastje/elektronica niet waterdicht, dus volledig onderwater zoeken is niet mogelijk. Het is een metaaldetector die geschikt is voor de gevorderde detectorist en professional. Zoals alle Nokta | Makro metaaldetectors is de Makro Racer 2 ook een machine waarmee er vrij diep kan gezocht worden, zeker voor zijn prijsklasse.

Makro Racer 2 kenmerken

Het is mogelijk om heel nauwkeurig te discrimineren, uitsluiten van bepaalde materialen kan op verschillende manieren met de Makro Racer 2. Hij heeft een zoekfrequentie van 14 kHz en uiteraard kan je ook aflezen welk soort van metaal er in de grond steekt en hoe diep het ligt.

De geavanceerde vibratie functie is handig voor slechthorenden en doven of voor als je in een luide omgeving zoekt. Hiermee kan je de piepen omzetten in vibratie, daardoor voel je als het ware een vondst.
Op het display is het niveau van de grondmineralisatie af te lezen. Handig om te weten want op een grond met veel mineralisatie is het moeilijker zoeken, zeker met een metaaldetector zonder goede grondbalans zoals de meeste budget metaaldetectors. De makro Racer 2 heeft uiteraard wel een goede automatische grondbalans die ook handmatig kan ingesteld worden.

Door de ‘groundtracking’ techniek past de detector zich automatisch aan naar de omstandigheden van de ondergrond zodat je op de optimaalste manier kunt zoeken.

De Makro Racer 2 heeft een “Deep” zoekstand waarmee het mogelijk is om extra diep te zoeken met een verlaagde recoveryspeed, trager zwaaien is dan wel vereist.

Met de displayverlichting en de ingebouwde flashlight LED verlichting is ook in het donker zoeken mogelijk.

Door de hoge herstel- en reactietijd zal je gemakkelijker meerdere naast elkaar gelegen voorwerpen detecteren. Metaaldetectoren met een lage herstel- en reactiesnelheid zullen voorwerpen die vlakbij elkaar liggen als 1 voorwerp zien, zo kun je wel is iets laten liggen.

Een voorwerp gevonden? Bepaal dan met de ingebouwde pinpointer juist waar het voorwerp zich bevindt. Je rug zal je dankbaar zijn omdat je minder grote gaten zal moeten graven.

Op 4 AA batterijen kan je een 25 a 30 uur op je favoriete plekjes zoeken voordat de batterijen aan een oplaadbeurt (indien je oplaadbare gebruikt) of vervanging toe zijn. De lengte van de detectorsteel is instelbaar van 120 tot 140 cm en het gewicht van de detector bedraagt 1,4 kg.

Een nadeel vind ik, is dat het display/controle unit niet waterdicht is, de Makro Racer 2 kan dus niet helemaal onderwater zoeken. De zoekspoel is wel waterdicht.

Strand zoeken

Met de Makro Racer 2 kan je eveneens op het strand zoeken, hij beschikt over een strand zoekstand wat in de meeste gevallen de optimaalste zoekstand voor op het strand is. Het is ook mogelijk om in ondiep (zee)water te zoeken zolang het displaykastje/elektronica maar niet in aanraking komt met water.

Makro Racer 2 zoekstanden

De Makro Racer 2 beschikt over 5 zoekstanden:

 1. Alle metalen
 2. 2 audiotonen
 3. 3 audiotonen
 4. Strand
 5. Diepte

Dieptebereik Makro Racer 2

Kleine voorwerpen zoals een munt kunnen tot +/- een 45 cm diep worden gevonden. Grote voorwerpen kunnen tot +/- 1m75 diep gevonden worden. Zoals je ziet kan er met de Makro Racer 2 dus vrij diep gezocht worden. Uiteraard hangt hoe diep je kan zoeken altijd af van verschillende factoren zoals de ondergrondsoort en hoelang het object al in de grond steekt etc.

Conclusie

Een echte all-round metaaldetector met ongekend dieptebereik, dat is de Makro Racer 2. Zoek je op sterk gemineraliseerde grond? Dat is voor de Makro Racer 2 een koud kunstje, met zijn grondbalans en automatische ‘groundtracking’ die de bodem scant om zo zichzelf aan te kunnen passen naar de grondmineralisatie zoek je zonder moeite op alle moeilijke ondergronden zonder probleem.