Minelab CTX 3030 metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling9/10
Minelab CTX 3030 metaaldetector

Specificaties

Technologie Multi-IQ
Doelgroep Gevorderden en professionals
Frequenties 1,5 kHz tot 100 kHz
Audio tonen Multi-toon
Zoekstanden 5 voorgeprogrammeerd + 5 zelf instellen
Waterdicht Ja, tot 3 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 28 cm DD
Display type Verlicht kleuren LCD
Lengte (min - max) 93 - 140 cm
Batterijen Li-ion + optioneel 8 AA batterijen
Gewicht 2300 gram

Voordelen

 • Waterdicht tot 3 meter diep
 • Ingebouwde GPS
 • Multi frequentie (range van 1,5 - 100KHz)
 • Verlicht kleurendisplay
 • Groot dieptebereik
 • Snelle hersteltijd

Nadelen

 • Geen lichtgewicht
 • Niet goedkoop
 • Heeft wat tijd en geduld nodig om het volledig potentieel van de detector te kunnen benutten

Beoordeling

 • Specificaties 10
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 10
 • Prijs 7
Algemene rating9/10

De Minelab CTX 3030 is momenteel één van de beste metaaldetectors die er bestaat. Het is een geavanceerde professionele metaaldetector die met een prijs komt MAAR je krijgt zeker waar voor je geld. Het is een metaaldetector waarmee je overal waar je wilt kan zoeken. Hij is volledig waterdicht en beschikt over talloze veelzijdige functionaliteiten zoals o.a. een GPS. Je kan zonder zorgen op hoog gemineraliseerde gronden zoeken zoals bv. het natte strand en in het zoute zeewater.

De Minelab CTX 3030 is een metaaldetector voor de ervaren zoeker en pro’s. Voor beginners is het aangeraden om met een metaaldetector te beginnen met een minder steile leercurve. 2 nadelen van de Minelab CTX 3030 zijn misschien de prijs en het gewicht, maar voor de rest is het een perfecte metaaldetector.

Minelab CTX 3030 kenmerken

Aan het uiterlijk zie je al direct dat de Minelab CTX 3030 geen gewone metaaldetector is, hij ziet er echt robuust, professioneel en modern uit en dat is hij ook.

De Minelab CTX 3030 is geen lichtgewicht, maar een stevig toestel van uitstekende bouwkwaliteit en dit voor de meer gevorderde zoeker. Als je alle functies van deze metaaldetector volledig wil benutten, dan zal je de handleiding grondig moeten doornemen en oefenen door veel te zoeken. Daar tegenover staat dat wanneer je alles goed onder de knie hebt, je er heel veel plezier mee zal beleven en mooie vondsten mee zal vinden.

De Minelab CTX 3030 heeft een mooi helder kleurendisplay waar je in het donker, dag- en zonlicht alle info van kan aflezen zodat je kan zoeken wanneer je maar wilt.

De armsteun en handvat zijn net als de rest ook van uitstekende kwaliteit en zijn naar wens verstelbaar.

Ondanks het gewicht van 2,3 kg ligt de Minelab CTX 3030 toch comfortabel in de hand en voelt hij lichter aan dan dat hij is omdat het gewicht goed is gebalanceerd.

De steel is in 1 seconde aanpasbaar van 93 tem. 140 cm zodat je de voor jou optimale lengte gemakkelijk kan instellen.

Draadloos geluid

Een draadloze audio unit, de WM 10 (klein toestelletje) die je aan je taille hangt wordt bij de metaaldetector geleverd. Hierin steek je de audiojack van de meegeleverde KOSS hoofdtelefoon of een andere hoofdtelefoon. Zo hangt er geen draad vast van je hoofdtelefoon naar de Minelab CTX 3030. Zoek je liever zonder hoofdtelefoon? De WM 10 heeft ook een ingebouwde luidspreker, zonder hoofdtelefoon zoeken is dus ook mogelijk.

Uiteraard kan je ook gewoon een hoofdtelefoon op de Minelab CTX 3030 zelf aansluiten ipv. op de WM 10.

Minelab CTX 3030 functionaliteiten

De Minelab CTX 3030 is een multi frequentie metaaldetector die tegelijk op een range van 1,5 KHz tot 100 KHz zoekt. Hoge frequenties zijn meer gevoeliger voor het vinden van kleinere voorwerpen en lagere frequenties zijn beter voor dieper gelegen voorwerpen te detecteren. Doordat de Minelab CTX 3030 tijdens het zoeken op 28 verschillende frequenties tegelijk zoekt is de kans vele kleiner dat je een voorwerp niet detecteert, of het nu een klein of groot voorwerp is.

De meeste metaaldetectors zoeken maar op 1 frequentie waardoor de kans dus groter is dat je voorwerpen gewoonweg niet kan detecteren en dus veel laat liggen.

De Minelab CTX 3030 heeft een ingebouwde GPS waarmee je steeds kunt zien welke weg je hebt afgelegd. Er kunnen plaatsen gemarkeerd worden zodat je al jouw favoriete zoekplekken kan bijhouden. Locaties van vondsten kunnen vastgelegd worden etc. De GPS kan gesynchroniseerd worden met een pc of laptop en de gegevens kunnen worden overgezet zodat je ze in Google maps kunt bekijken.

Met het handige XChange 2 kan je afgelegde trajecten, gegevens van vondsten, detectorinstellingen etc. op een computer zetten. Je kan dan ook foto’s en teksten aan vindplaatsen toevoegen en nog veel meer.

De CTX 3030 beschikt over een geavanceerde discriminatie functie, de’smartfind 2D’ die je helpt bij het onderscheiden van ‘rommel’ en van dingen die het waard zijn van op te graven. Er is een manuele en automatisch instelbare grondbalans aanwezig die ervoor zorgt dat je op zoute en gemineraliseerde gronden kunt zoeken.

Door de noise cancel modus kan je op plaatsen zoeken waar er hoge elektromagnetische storing aanwezig is zoals in de buurt van hoogspanningsmasten etc. Met de meeste metaaldetectors is dit gewoonweg niet mogelijk.

De heroplaadbare lithium-ion batterij gaat een 13 tal uur mee tot de volgende laadbeurt als je de GPS hebt uitstaan. Als je de GPS constant hebt opstaan, dan gaat hij een 11 tal uur mee. Ook is het mogelijk om AA batterijen te gebruiken, daarmee kan je ongeveer een 7 tal uur zoeken.

Minelab CTX 3030 zoekstanden

De Minelab CTX 3030 heeft ontelbare instelmogelijkheden en dat kan voor velen moeilijk zijn in het begin, daarom beschikt hij ook over 5 voorgeprogrammeerde zoekstanden, zodat men toch gemakkelijk zonder zelf veel te moeten instellen kan zoeken. Ook kan men zelf nog tot 5 zoekstanden aanmaken.

De 5 voorgeprogrammeerde zoekstanden zijn:

 1. Relics
 2. Coins
 3. Silver
 4. Strand
 5. High trash

Onderwater metaaldetector

Je kan tot 3 meter diep onderwater zoeken met de Minelab CTX 3030 want hij is tot die diepte volledig waterdicht, in zoet- en zoutwater. Je kan eveneens zonder zorgen in de regen of andere vochtige omstandigheden zoeken en als het toestel vuil is kan je het onder de kraan afwassen zonder dat hij stuk gaat. Let er wel op dat het geen duik metaaldetector is, tot 3 meter diep gaat het, maar dieper niet.

Minelab CTX 3030 strandzoeken

De Minelab CTX 3030 is een heel goede metaaldetector voor het zoeken op ondergronden met een hoge mineralistatie zoals dat op natte stranden het geval is. Op het natte strand bevinden er zich in de grond veel zouten die afkomstig zijn van het zoute zeewater. Vele, meestal de goedkopere metaaldetectors hebben daar problemen mee, maar de Minelab CTX 3030 zeker niet.

Ook is hij volledig waterdicht tot 3 meter en kan je dus ook gemakkelijk in zee zoeken.

Dieptebereik Minelab CTX 3030

Nergens op het internet kan ik echte concrete cijfers vinden van hoe diep de Minelab CTX 3030 voorwerpen kan vinden maar je mag er zeker van zijn, dat het diep zal zijn. Met de specificaties van de Minelab CTX 3030 kan dat gewoon niet anders. Hoe diep je iets kan vinden hangt natuurlijk ook van verschillende factoren af zoals de zoekspoelgrootte, welke instellingen je gebruikt, wie en over hoeveel eraring de persoon die hem hanteert beschikt, grondconditie etc.

Conclusie

De Minelab CTX 3030 is geen goedkope metaaldetector, maar volgens velen is het de beste metaaldetector die er bestaat en is hij elke euro waard. Hij heeft een wat stijle leercurve, maar eens je alles goed onder de knie hebt, dan zal je snel verliefd worden op de Minelab CTX 3030 en niet meer zonder kunnen. En elke hobby kost geld. Of niet? Hij is volledig waterdicht tot 3 meter, heeft een ingebouwde GPS, uitgebreide discriminatie + nog veel meer en er wordt een hoofdtelefoon meegeleverd.