Minelab Equinox 700 metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.5/10
Minelab Equinox 700

Specificaties

Technologie Multi-IQ
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 4, 5, 10, 15 kHz + Multi
Audio tonen Multi-tonen
Zoekstanden Park, Field, Beach
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 28 cm DD
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 61 cm tot 144 cm
Batterijen 5100 mAh Lithium-Ion (oplaadbaar)
Gewicht 1,27 kg

Voordelen

 • 119 VDI nummers
 • Waterdicht tot 5 meter diep
 • Draadloze hoofdtelefoon inbegrepen
 • Verstelbare carbon steel (61 - 144 cm)
 • Handgreepvibratie
 • Heel goede bouwkwaliteit

Nadelen

 • Nog geen bekend

Beoordeling

 • Specificaties 8
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.5/10

De Minelab Equinox 700 is een veelzijdige professionele metaaldetector waarmee je op alle ondergronden kan zoeken en in het water tot wel 5 meter diep. Het is een geavanceerd toestel, maar is toch makkelijk in gebruik. Er is een scala van instellingen aanwezig waarmee je alles naar wens en omgeving kan instellen, zodat je de ideale zoekmachine creëert.

De Equinox 700 volgt de oudere Equinox 600 op, maar is op verschillende vlakken verbeterd, wat resulteert in een nog betere metaaldetector. Op welke vlakken beide toestellen verschillen kan je onderaan lezen.

Multi-IQ technologie

Het sterktepunt van moderne Minelab metaaldetectors zoals de Equinox 700 is toch wel de Multi-IQ technologie, ofwel simultane multi-frequentie technologie. Zoals de meeste “kenners” wel weten werkt een metaaldetector door een bepaalde frequentie de grond in te zenden, die frequentie wordt weerkaatst door een metaalhoudende voorwerp in de grond en vervolgens zet de metaaldetector dat om naar informatie die je op het scherm van je detector te zien krijgt en als detectiesignaal te horen krijgt. De meeste metaaldetectors gebruiken één frequentie en zijn hierdoor beperkt, Multi-IQ heeft meerdere frequenties die je gelijktijdig kan gebruiken of per één tegelijk. Simpel gezegd, met Multi-IQ heb je meerdere metaaldetectors in één!

Ben je geen “kenner”, dan denk je waarschijnlijk: “maar waarom is het beter om meerdere frequenties of metaaldetectors te hebben, ik heb er toch maar één nodig?”. Wel, dat zit zo: hoge frequenties zijn beter geschikt voor fijnere voorwerpen te detecteren die dicht bij de oppervlakte liggen. Lagere frequenties zijn dan weer beter geschikt om grotere voorwerpen diep te kunnen zoeken. Met een Multi-IQ detector als de Equinox 700 kan je dit dus allemaal tegelijk met één toestel, switchen tussen frequenties of metaaldetectors is dus niet nodig. Uiteraard kan je wel ook zelf een frequentie kiezen om met te zoeken i.p.v. Multi-IQ te gebruiken en dan kan je kiezen uit: 4, 5, 10 en 15 kHz.

Ook is Multi-IQ meestal beter geschikt om te zoeken op plaatsen waar je last hebt van storing door mineralisatie etc.

Minelab Equinox gelijkenissen Manticore

3 zoekstanden

Er zijn 3 zoekstanden voorhanden op de Equinox 700. Kies een zoekstand die het beste past bij de plaats waar je gaat zoeken en je kan starten met het detecteren.

 1. De Park zoekstand. Hiermee is de detector geoptimaliseerd voor het zoeken op alle gronden waar er veel (modern) afval te vinden is. Perfect voor te zoeken in parken, speelveldjes, zwemvijvers, speeltuinen etc.
 2. De Field zoekstand. Is geschikt voor te zoeken op velden, weides, akkers etc.
 3. De Beach zoekstand. Deze zal je op het strand gebruiken en in zout water.

Nieuwe verbeterde target ID (VDI)

De target ID van de Equinox 700 heeft 119 target ID’s (VDI) waarvan 99 niet ijzerhoudende en 20 ijzerhoudende. Ook zijn de VDI nummers stabieler en nauwkeuriger dan van zijn voorganger.

Zoekspoel info

Er wordt een 11 inch (28 cm) DD zoekspoel meegeleverd en alle zoekspoelen die op de 600 en 800 passen zijn ook compatibel met de Equinox 700. Bij de meegeleverde 28 cm zoekspoel zijn de bevestigingen voor de zoekspoel aan de steel vast te maken versterkt om te voorkomen dat ze ooit zullen breken.

Zoekspoel oren bevstiging Minelab Equinox 900

Grondbalans

Afhankelijk van waar je zoekt kan je te maken krijgen met grondstoring veroorzaakt door mineralisatie etc. Vooral op het natte strandgedeelte en in zee zal dit voorkomen. Met een grondbalans kan je zo’n storing zo goed mogelijk weg filteren. Op de Equinox 700 zijn er 3 soorten van grondbalans aanwezig. De automatische, een manueel instelbare en een tracking grondbalans.

Verlichting

De drukknoppen en het display heeft verlichting die je aan, uit of op low (laag) kunt zetten

Aan de achterkant van de bedieningsunit is er een LED lichtje aanwezig, hiermee kan je de grond wat verlichten als de omgeving te donker wordt.

Vibratie

De handgreep kan indien gewenst vibreren, zo voel je het als je iets hebt gedetecteerd. Handig als je gehoorproblemen hebt of in het water zoekt.

Audio

De Equinox 700 is voorzien van een luidspreker, 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting en van draadloze technologie waarmee je de meegeleverde draadloze Minelab ML 85 hoofdtelefoon kan verbinden.

Steellengte en gewicht

De steel van de Equinox 700 is van carbon, hierdoor weegt de metaaldetector maar 1,27 kg zwaar.

De lengte kan je eenvoudig aanpassen van 61 cm tot en met 144 cm. Ook de armsteun kan je met een klik verschuiven naar voor en achter voor het beste gebruiksgemak.

Minelab Equinox korte steel

Waterdicht tot 5 m

De Minelab Equinox 700 is helemaal waterdicht. Zoeken in de regen en onderwater, zowel zoet- als zoutwater is dus gewoon mogelijk. Onderwater kan tot 5 meter diepte.

Minelab Equinox 700 verschillen Equinox 600

De Equinox 700 is niet zomaar een Equinox 600 in een nieuw jasje, er zijn wel degelijk wat verschillen. Volgens een Minelab ingenieur is het een totaal nieuwe metaaldetector gemaakt vanaf 0, zowel de buitenkant als intern. Zo is er een ander moderner moederbord, een nieuwe processor en nieuwe chips, wat alles wat sneller en preciezer maakt.

Het eerste verschil dat direct opvalt bij de Equinox 700 is dat er modernere en betere materiaalsoorten worden gebruikt. Zo is de steel nu van koolstofvezel (carbon), dit zorgt er voor dat de steel minder wiebelt onderaan. De armsteun is van een plasticsoort dat meer meegeeft en buigzamer is dan bij de Equinox 600. Ook is de nieuwe armsteun nu gemakkelijk met een soort van schuifmechanisme in een paar tellen van positie te verstellen naar de armlengte van de gebruiker van de detector.

Zoals hoger al aangegeven is, zijn de zoekspoel bevestigingsoren nu sterker en anders gemaakt zodat deze hopelijk niet meer zullen breken.

Water probleem opgelost en dieper onderwater te gebruiken

Volgens verschillende mensen op social media kwam het wel is voor dat de Equinox 800 en 600 wanneer ze onderwater gebruikt werden water in de bediening binnen lieten. Minelab heeft nu ook dit probleem dat soms voorkomt aangepakt.

Met de Equinox 700 kan er tot wel 5 meter diep onderwater gezocht worden i.p.v. 3 meter.

Steel verstellen en lengte

Met de nieuwe soort van camlocks is het nu mogelijk om de steel zeer vlug van lengte aan te passen. De steel is bij de 700 nu ook korter (61 cm) te maken dan bij de 600 en 800 (107 cm), wat vele handiger is om te vervoeren en op te bergen..

VDI

Nog een van de grote verschillen is de VDI nummers, waarvan er nu wel 199 zijn in de plaats van 50 bij de oudere Equinoxen.

Overige

Er wordt bij de Equinox 700 een draadloze hoofdtelefoon meegeleverd, bij de 600 is dat niet het geval. Ook is de schermverlichting nu rood i.p.v. wit en er is nu ook de mogelijkheid om de handgreep te laten vibreren bij detectie. Achteraan de bedieningsunit is er nu ook ledverlichting aanwezig die het zoekveld kan verlichten wanneer nodig.

Video