Minelab Equinox 800 metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.75/10
Minelab Equinox 800 metaaldetector

Specificaties

Technologie Multi-IQ
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 5, 10, 15, 20, 40 kHz + Multi
Audio tonen Multi-toon
Zoekstanden Strand, veld, park, goud + 8 custom
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 40 a 45 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1,5 meter
Waterdicht Ja, tot 3 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 28 cm DD widescan
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) Verstelbaar
Batterijen Lithium-ion
Gewicht 1,3 kg

Voordelen

 • Multi-IQ frequentie technologie
 • Prijs/kwaliteit
 • 12 zoekstanden
 • Displayverlichting
 • Draadloze hoofdtelefoon inbegrepen
 • Waterdicht tot 3 meter diep, ook zout water

Nadelen

 • Meegeleverde draadloze hoofdtelefoon niet waterdicht

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.75/10

De Minelab Equinox 800 is dé beste “bang for the buck” metaaldetector, hij zit volgepropt met de beste features die de meeste gebruikers wel op prijs zullen stellen. Het is een professionele metaaldetector voor de ervaren zoeker maar is ook geschikt voor gemotiveerde kinderen vanaf ongeveer 9 jaar oud en beginners. Hij is op alle ondergronden te gebruiken en volledig waterdicht tot 3 meter diep en dit voor zowel zout als zoet water.

Met zijn gewicht van 1,3 kg moet je geen spierbundel zijn om op pad te gaan met de Minelab Equinox 800. De lengte is instelbaar zodat hij naar jouw wens aan te passen is.

Zet de detector aan, selecteer een zoekstand en begin met zoeken. Zo simpel is het!

Minelab Equinox 800 verpakking

Minelab Equinox 800 kenmerken

Wie graag in vijvers, rivieren of zee zoekt zal blij zijn te horen dat de Minelab Equinox 800 tot 3m waterdicht is. In de schemer of het donker zoeken is ook geen probleem doordat het display over verlichting beschikt.

Multi-IQ (Multi-frequentie)

Doordat het een metaaldetector is die op 5 verschillende zoekfrequenties kan zoeken (5, 10,15, 20 en 40 kHz) of op multi-frequentie (al de frequenties tegelijk) zal je veel meer kunnen vinden dan met een metaaldetector die op minder frequenties kan zoeken. Je verandert makkelijk van frequentie door de druk op één knop. De meeste metaaldetectors beschikken maar over één zoekfrequentie en zullen dus niet alle voorwerpen in de grond kunnen detecteren.

Met de keuze uit 5 verschillende zoekfrequenties en de Multi-IQ kan je vele malen effectiever zoeken. Je kan dit vergelijken met dat je met 5 verschillende metaaldetectors tegelijkertijd kan zoeken.

Grondbalans

Er is zowel automatische als manueel instelbare grondbalans aanwezig zodat je de Equinox 800 optimaal kan instellen naargelang de bodemmineralisatie (zout of bemestingmiddelen etc. in de grond).

Noise canceling

Er is een auto en manueel instelbare noise canceling functie, die handig is als je in de buurt van hoogspanning zoekt of met nog anderen in groep zoekt en er daardoor elektromagnetische storing aanwezig is van andere metaaldetectors of elektrische apparaten.

Pinpointfunctie

De ingebouwde pinpointer is een handige functie waarmee je na het detecteren van een voorwerp gemakkelijker de precieze plaats kan bepalen zodat er minder gegraven zal moeten worden.

Snelle herstelsnelheid

De hoge respons/hersteltijd (die instelbaar is) helpt met het onderscheiden van voorwerpen die vlakbij elkaar liggen zodat je er op gewezen wordt dat er meerdere voorwerpen liggen ipv. één. Metaaldetectors die een trage hersteltijd hebben zien dit meestal als 1 voorwerp en geven dan maar 1 piep, hierdoor is de kans groot dat je dingen laat liggen.

Uitgebreide discriminatie

Kies zelf op welke metalen je zoekt met de Minelab Equinox 800, zoek je niet graag op ijzer of iets anders, dat is zo gebeurt met de uitgebreide discriminatie functie.

Audio en draadloze hoofdtelefoon

Je kan kiezen uit verschillende manieren om de audio/detectiesignalen te horen.

Meegeleverde draadloze hoofdtelefoon

De meegeleverde draadloze ML 80 hoofdtelefoon kan je op twee manieren aansluiten:

 1. Via de meegeleverde WM 08 draadloze module die via Wi-Stream technologie werkt, hiermee heb je een niet waarneembare audio vertraging (lag) van 17 miliseconden.
 2. Via de Qualcomm aptX Low Latency technologie, deze geeft een audio vertraging van 40 miliseconden en is daardoor beter en sneller dan Bluetooth.

Wat ook handig is, is dat je de hoofdtelefoon op je gsm kunt aansluiten en inkomende oproepen door de hoofdtelefoon kunt horen en beantwoorden. Je kunt er zelfs muziek door beluisteren, maar dat is niet aangeraden tijdens het zoeken omdat je dan wel is een piep kunt missen 😉

Bluetooth

Er is ook Bluetooth technologie aanwezig, je kan dus elke bluetooth hoofdtelefoon en oortjes gebruiken als je dat wilt.

Ingebouwde speaker

Een ingebouwde speaker is er ook aanwezig.

Bedrade hoofdtelefoon

Er is een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, dus je kan ook een bedrade hoofdtelefoon gebruiken.

Lengte en gewicht

Het toestel weegt 1,34 kg. De lengte kan je aanpassen, op zijn langst is hij 144 cm lang en op zijn kortst 112 cm.

Batterij

De oplaadbare lithium-ion batterij gaat volgens Minelab een 12 tal uur mee en is makkelijk op te laden door de bijgeleverde oplader die je dmv. een magneet aansluit op de metaaldetector.

Minelab Equinox 800 scherm instellingen

Onderwater metaaldetector

Als je ook graag onderwater zoekt met een metaaldetector, dan is de Equinox 800 een goede keuze want hij is volledig waterdicht tot 3 meter diep.

Ook op het strand en zelfs in zee kan je er zonder problemen met zoeken. Het is één van de weinige metaaldetectors die vrij rustig blijft zonder al te veel last van valse signalen die veroorzaakt worden door het aanwezige zout.

Minelab Equinox 800 zoekstanden

De Equinox 800 Metaaldetector beschikt over 4 voorgeprogrammeerde zoekstanden en 8 zelf in te stellen. De 4 voorgeprogrammeerde zijn:

 • Park (Recreatieterreinen) – Uitstekende prestaties bij plaatsen waar er veel vervuiling zoals aluminium treklipjes, kroonkurken etc. aanwezig is. Perfect voor speeltuinen, voetbalveldjes, parkjes, zwemvijvers etc.
 • Field (Akker en weilanden) – De zoekstand voor het zoeken naar munten en andere oude objecten op maïsvelden en andere akkers etc.
 • Beach (Strand) – Ideaal voor het zoeken op het strand of in zee.
 • Gold (Goud) – geoptimaliseerd voor het zoeken naar goudklompjes (nuggets)

Selecteer de zoekstand die het beste bij je zoeklocatie past en je kan beginnen zoeken.

Dieptebereik

Kleine objecten zoals een munt kunnen tot +/- een 40 a 45 cm diep worden gevonden. Grote objecten kunnen tot +/- 1,5 meter diep gevonden worden.

Op het display kan je aflezen op welke diepte een gedetecteerde object zich ongeveer bevindt.

Verschil Minelab Equinox 800 en Minelab Equinox 600

Bekijk de tabel om te zien waarin beide metaaldetectors van elkaar verschillen.

Minelab Equinox 800Minelab Equinox 600
Draadloze hoofdtelefoon inbegrepenBedrade hoofdtelefoon inbegrepen
WM 08 module inbegrepenWM 08 module niet inbegrepen maar is wel compatibel
5 zoekfrequenties: 5, 10, 15, 20, 40 kHz + Multifrequentie3 zoekfrequenties: 5, 10, 15 kHz + Multifrequentie
Displayverlichting intensiteit instelbaar: Low, medium, high, offDisplayverlichting kan alleen op en af
4 voorgeprogrammeerde zoekstanden + 8 zelf in te stellen3 voorgeprogrammeerde zoekstanden + 6 zelf in te stellen
Goud zoekstandGoud zoekstand afwezig
Aanpasbare threshold: 0 – 25Threshold aanwezig maar niet aanpasbaar
Automatische en manueel aanpasbare noise cancelAutomatische noise cancel aanwezig
8 herstelsnelheden3 herstelsnelheden

Zoals je kan zien, verschillen beide metaaldetectors toch wel wat en kan je zien dat de Minelab Equinox 800 toch wel superieur is tegenover zijn broertje.

Kinderen en beginners

Voor een kind vanaf ongeveer 9 jaar en beginners is hij ook geschikt, maar het zal enige tijd, inzet en veel oefenen vergen om dit toestel goed te leren kennen.

Alhoewel dat je er direct met op zoektocht kan door simpelweg een zoekstand te selecteren, is dit toch een professionele metaaldetector die over een scala aan instellingen beschikt waardoor hij perfect is voor de ervaren zoeker.

Conclusie

Als je houdt van zoeken met een metaaldetector, dan is de Minelab Equinox 800 de perfecte investering! Het is prijs/kwaliteit technisch gezien de beste metaaldetector die momenteel verkrijgbaar is.

Het is een professioneel toestel dat door zijn multi-frequentie technologie een hele grote stap voor heeft op de meeste andere metaaldetectors. Hij beschikt over verschillende handige en uitgebreide instellingen waarmee je hem helemaal naar jou wens kan customizen en dit voor elke zoeklocatie en grondconditie. Hij is waterdicht en staat ook op het strand en in zee heel goed zijn mannetje.

Het is niet voor niets één van de meest verkochte en beste metaaldetectors op de markt. Het is gewoon een bom van een zoekmachine waarmee iedereen die hem gebruikt mooie vondsten zal bovenhalen en super tevreden met zal zijn.

Video