Minelab Equinox 900 metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.75/10
Minelab Equinox 900

Specificaties

Technologie Multi-IQ
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 4, 5, 10, 15, 20, 40 kHz + Multi
Audio tonen Multi-tonen
Zoekstanden Park, Field, Beach, Gold
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 28 cm DD en 15 cm DD
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 61 cm tot 144 cm
Batterijen 5100 mAh Lithium-Ion (oplaadbaar)
Gewicht 1,27 kg

Voordelen

 • Handgreepvibratie
 • 119 VDI nummers
 • Verstelbare carbon steel (61 - 144 cm)
 • Waterdicht tot 5 meter diep
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Draadloze hoofdtelefoon en 2 zoekspoelen inbegrepen

Nadelen

 • Momenteel nog geen bekend

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.75/10

De Minelab Equinox 900 metaaldetector is de opvolger en verbeterde versie van de Minelab Equinox 800, de voorheen beste all-round metaaldetector die je kon krijgen.

Zo zijn bij de Equinox 900 de gebreken opgelost die de Equinox 800 en 600 hebben. Zo worden er voor de Equinox 900 modernere en betere materialen gebruikt, de vondsten identificatie en discriminatie zijn verbeterd en nog meer, wat je allemaal op deze pagina kan lezen.

Simultane multi-frequentie

Net als de meeste Minelab metaaldetectors gebruikt ook de Equinox 900 Multi-IQ (simultane multi-frequentie technologie). Door deze technologie zal je meer kunnen vinden, stabieler kunnen zoeken met minder storing en dit op alle ondergronden, zelfs op het natte strand en in zee.

Met Multi-IQ zoek je met verschillende zoekfrequenties tegelijk, net alsof je gelijktijdig met verschillende metaaldetectors zou zoeken. Uiteraard is het met de Equinox 900 ook mogelijk om met één frequentie naar keuze te zoeken en dan kan je kiezen uit de volgende: 4, 5, 10, 15, 20 en 40 kHz.

Minelab Equinox 900 scherm

Zoekspoelen

Een 11 inch (28 cm) DD zoekspoel en een 6 inch (15 cm) DD zoekspoel worden bij aankoop meegeleverd bij de Equinox 900. Andere zoekspoelen zijn ook optioneel te verkrijgen.

De zoekspoelen van de Equinox 800 en 600 passen ook op de Equinox 900 en 700.

Verbeterde bouwkwaliteit

De zoekspoelbevestiging “oren” die bij de Equinox 600 en 800 vatbaar waren om af te breken zijn bij de zoekspoelen van de 700 en 900 anders en beter gemaakt zodat afbreken waarschijnlijk niet meer zal voorkomen.

Zoekspoel oren bevstiging Minelab Equinox 900

Draadloze hoofdtelefoon

Bij aankoop van de Equinox 900 is een draadloze hoofdtelefoon (Minelab ML 85) met low latency inbegrepen.

Welke draadloze technologie Minelab gebruikt is nog niet geweten. Is het bluetooth of een eigen technologie? Als het een eigen ontwikkelde technologie is dan kan je bv. geen bluetooth oortjes of hoofdtelefoon gebruiken die je al hebt liggen.

Een 3,5 mm aansluiting voor een bedrade hoofdtelefoon is er ook aanwezig voor als je liever oldschool zoekt. Bij de meegeleverde draadloze ML 85 hoofdtelefoon is er ook nog een losse aux kabel bij, zodat je de ML 85 ook bedraad kan gebruiken als je zou willen.

Minelab ML-85 draadloze hoofdtelefoon

Zoekstanden

Er staan 4 vooraf ingestelde zoekstanden op de Equinox 900: Park, Field, Beach en Gold. Om te beginnen met zoeken selecteer je gewoon een zoekstand die het beste bij je zoekomgeving past en je kunt beginnen met zoeken. Uiteraard kun je ook alles naar wens aanpassen en eventueel jouw instellingen bewaren voor een volgende zoektocht.

Park

Goed voor recreatieterreinen, plaatsen waar veel mensen komen en andere plaatsen waar er veel afval aanwezig is zoals kroonkurken, aluminiumfolie, treklipjes etc. Ook is Park een goede zoekstand voor te zoeken in zoet water.

Field

Geoptimaliseerd voor het zoeken op akkers, weilanden, historische gebieden en andere plaatsen waar er mogelijks oude voorwerpen liggen uit het verleden.

Beach

De strandzoekstand is voor het zoeken op het droge en natte strand en in zeewater. Het aanwezige zout aan zee zorgt bij metaaldetectors altijd voor storing en valse detectiesignalen. De strandzoekstand doet zijn best om storing en valse signalen te negeren zodat je zo optimaal mogelijk kan detecteren.

Gold

De goudzoekstand is het beste geschikt voor het zoeken naar goudnuggets (goudklompjes en schilfers) op plaatsen waar deze van nature voorkomen.

Grondbalans

De grondbalans gebruik je om de Equinox 900 zo in te stellen da je met zo min mogelijk valse signalen moet zoeken. Vooral op ondergronden waar er te veel mineralisatie aanwezig is is dit nodig.

Er zijn 3 grondbalans opties voorhanden:

 1. Automatische grondbalans: dit is de aanbevolen grondbalans methode. Wil je de grondbalans aanpassen, dan selecteer je de manuele grondbalans.
 2. Manuele grondbalans: hiermee stel je handmatig de beste grondbalans in tot je zo weinig mogelijk valse signalen ervaart.
 3. Tracking grondbalans: deze grondbalans trackt constant de grond en stelt vervolgens automatisch de best mogelijke grondbalans waarde in. Deze is goed als je ergens zoekt waar de mineralisatie erg wisselend is.
Minelab Equinox 900 instellingen

Nieuwe verbeterde target ID (VDI)

De target ID van de Equinox 900 heeft 119 target ID’s (VDI) waarvan 99 niet ijzerhoudende en 20 ijzerhoudende. Ook zijn de VDI nummers stabieler en nauwkeuriger dan van zijn voorganger.

Zoeken in het donker

Als het donker is kan je je zoektocht gewoon voortzetten want het scherm heeft rode schermverlichting + verlichte toetsen met de opties: off, high, medium, low. Ook is er achteraan de bedieningsunit een zoeklicht ingebouwd waarmee je het zoekveld kan verlichten.

Handgreepvibratie

In de handgreep is er een vibratiefunctie aanwezig waarvan de intensiteit varieert naargelang de sterkte van het detectiesignaal.

Steellengte en gewicht

Door de 3-delige carbonsteel weegt de Equinox 900 metaaldetector maar 1,27 kg zwaar. De lengte van de steel stel je in een paar tellen gemakkelijk in van 61 cm tot 144 cm. Je kan hem dus echt compact maken, waardoor je hem gemakkelijk kan opbergen in een rugzak bijvoorbeeld. Het van lengte aanpassen is ook verbeterd en daardoor eenvoudiger t.o.v. de vorige Equinoxen, bij de 900 doe je dit met camlocks.

Minelab Equinox korte steel

Ook de armsteun kan je nu eenvoudig naar jouw armlengte aanpassen met een eenvoudig klikmechanisme, 1 seconde en klaar.

Gebruiksduur en opladen

De 5100 mAh Lithium-Ion batterij volledig opladen duurt ongeveer 5 a 6 uur en detecteren kan je ongeveer een 12 tal uren vooraleer je de batterij terug moet opladen.

Volledig waterdicht tot 5 m

De Minelab Equinox 900 is compeet waterdicht, je kan dus zonder problemen in de regen zoeken en zelfs onderwater tot 5 meter diep.

Minelab Equinox 900 en Minelab Equinox 800 verschillen

Uiteraard is de Equinox 900 verbeterd tegenover de Equinox 800, bekijk hier de verschillen.

Andere materialen en betere bouwkwaliteit

Er wordt nu voor de steel carbon gebruikt wat alles steviger, stijver en lichter maakt. De armsteun is ook van een ander soort materiaal, waardoor het nu flexibel is en de kans op breken aanzienlijk kleiner is.

Ook zijn de bevestigingspunten van de zoekspoelen versterkt zodat breken waarschijnlijk niet meer zal voorkomen, wat bij de 800 en ook de 600 nu en dan voorkomt.

Compacter

De steel pas je instant van lengte aan met de handige camlocks. Op zijn kortst (61 cm) is hij een pak korter dan de Equinox 800 (107 cm). Ook is de armsteun nu met een handig schuifsysteem te verstellen, bij de vorige Equinoxen kon je de armsteun alleen maar verstellen door eerst een schroef los te maken.

Waterlekkage Equinox

De Equinox 600 en 800 hadden naar het schijnt nu en dan last van bedieningsunits die na verloop van tijd water binnenlieten als je er mee onderwater zocht. Bij deze nieuwe generatie is ook dit probleem normaal gezien verholpen.

VDI nummers

De Equinox 900 heeft 199 VDI nummers (-19 tot 99), de Equinox 800 heeft er 50 (-9 tot 40).

Overige

Verder is de 900 waterdicht tot 5 meter diep t.o.v. de 800 die tot 3 meter waterdicht is. Bij de 900 is er een andere draadloze hoofdtelefoon bij dan bij de 800. De schermverlichting van de 900 is rood i.p.v. wit. Ook is de sensitivity van 25 naar 28 gegaan. Er is nu ook handgreepvibratie aanwezig en een LED zoeklicht achteraan de bediening.

Video