Minelab Excalibur II metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeStrand en onderwater
Beoordeling8.75/10
Minelab Excalibur II metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Waterzoekers en duikers
Frequenties 1,5 kHz tem. 25,5 kHz
Audio tonen Multi-toon
Zoekstanden Pinpoint/alle metalen, discriminatie
Waterdicht Ja, tot 66 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Nee
Grondbalans Automatisch
Zoekspoel 20 cm DD
Display type Geen display
Lengte (min - max) Standaard steel: 114 - 122 cm | duik steel: 82 - 91 cm
Batterijen NiMH (oplaadbaar)
Gewicht 2,1 kg

Voordelen

 • Multifrequentie
 • Waterdicht tot 66 meter diep
 • Zonder problemen zoeken in (zout)water
 • Werkt ook perfect op het natte strand
 • Waterdichte hoofdtelefoon inbegrepen
 • Zonder problemen zoeken waar er veel mineralisatie aanwezig is

Nadelen

 • Minder voor beginners geschikt
 • Maar 2 zoekstanden
 • Niet goedkoop, maar is het zeker waard
 • Geen lichte metaaldetector

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.75/10

De Minelab Excalibur II is dé beste onderwater metaaldetector die men vandaag de dag kan kopen. Het is een professionele metaaldetector, geschikt om in zoet en zout water te zoeken. Het is ook de perfecte metaaldetector om te zoeken op het strand aan zee.

Het is een Broad Band Spectrum (BBS) metaaldetector en heeft daardoor geen last van valse signalen waar er zout en andere mineralen aanwezig zijn.

De Minelab Excalibur II wordt dan wel het meest gebruikt voor onderwater en strandzoeken maar je kan er ook mee op akkers, recreatie, weilanden en overal waar je maar wil zoeken.

Hij werkt perfect op moeilijke ondergronden waar er veel grondmineralen aanwezig zijn, in tegenstelling tot de meeste metaaldetectors die zoeken met de VLF technologie. De beste VLF metaaldetectors beschikken wel over functionaliteiten zoals een goede grondbalans en sensitivity om de valse signalen veroorzaakt door te veel grondmineralen tegen te gaan, maar door deze functionaliteiten te gebruiken heb je het nadeel dat je minder diep kan zoeken. De Minelab Excalibur II zoekt via de BBS technologie en die heeft geen of verwaarloosbaar diepteverlies.

In totaal weegt het toestel met de 20 cm zoekspoel 2,1 kg, geen lichte metaaldetector en daardoor misschien minder geschikt voor lang op het land te gebruiken.

Duiken met de Minelab Excalibur II

Minelab Excalibur II functionaliteiten

Deze alleskunner gebruikt de Broad Band Spectrum technologie die Minelab zelf ontwikkeld heeft. Deze technologie houdt in dat de Minelab Excalibur II op 17 verschillende frequenties tegelijk zoekt, om diepte, gevoeligheid en nauwkeurigheid te bieden en dit ook op ondergronden en waters waar er veel mineralisatie aanwezig is.

Grondbalans

Er is een automatische grondbalans aanwezig die niet voor diepteverlies zorgt.

Batterij

De NiMH batterij is oplaadbaar en gaat tussen de 14 en 19 uur mee op een volle lading. Wanneer de batterij bijna leeg is zal de threshold toon gestaag stijgen naar een constante luide toon zodat je weet dat de batterij dient opgeladen te worden. Zelfs als de threshold uit staat hoor je een constante toon als de batterij bijna leeg is.

lengte van de steel

Voor aan land te zoeken kan je de lengte van de steel aanpassen van 114 cm tot 122 cm. Als je er mee gaat duiken gebruik je de korte steel, die gaat van 82 cm tot 91 cm.

Zoekspoel en hoofdtelefoon

Deze metaaldetector heeft een 20 cm DD zoekspoel en heeft een waterdichte Koss hoofdtelefoon die vast aan de bedieningsunit zit.

Minelab Excalibur II zoekspoel

Bediening

Voor de bediening zijn er 5 draaiknoppen aanwezig:

 1. Discriminatie: sluit ongewenste voorwerpen uit van het zoekproces zoals bv. ijzer.
 2. Sensitivity: hiermee stel je de gevoeligheid in. Deze kan je op automatisch zetten of manueel instellen. Automatisch is aangeraden waar er sprake is van variërende of veel mineralisatie.
 3. Volume: om het volume luider of zachter te zetten.
 4. Threshold: hiermee zet je de metaaldetector aan of uit en stel je de sterkte van de basistoon/achtergrondtoon in.
 5. Disc/Pinpoint: de ‘disc’ staat voor discriminatie en moet aan staan als je wilt discrimineren met de discriminatie knop. Pinpoint is voor de alle metalen stand en voor te gebruiken als pinpointfunctie waarmee je de exacte locatie van een gedetecteerde voorwerp kan pinpointen/lokaliseren.
Minelab Exclaibur 2 instellen

Voorwerpen identificeren

De Minelab Excalibur II is niet voorzien van een LCD scherm. Alle data die van een vondst wordt ontvangen om een voorwerp te identificeren zal je moeten afleiden van de tonen die je hoort door de hoofdtelefoon.

Voorwerpen met een hoge geleidbaarheid produceren een hoge toon.

Voorwerpen met een lage geleidbaarheid zoals alu-folie, fijne juwelen etc. produceren een lage toon.

Trekringen, ringen en bepaalde munten produceren een tussenliggende toon afhankelijk van de geleidbaarheid van het voorwerp.

De grootte van het voorwerp heeft ook een effect op de geleidbaarheid bepaling. Meestal is het, hoeveel te groter het voorwerp, hoeveel te hoger de geleidbaarheid bepaling is en hoeveel te hoger de toon.

Onderwater metaaldetector

De Minelab Excalibur II is volledig waterdicht en dit tot wel 66 meter diep onderwater. Het is dan ook een veelgebruikte metaaldetector bij duikers aangezien hij daarvoor perfect is. Door de gebruikte BBS technologie kan je ook probleemloos zoeken in zout water zonder last te krijgen van valse signalen. In zoet water zoeken is met de Excalibur II uiteraard ook mogelijk.

Zoeken op het strand

Als je graag op het strand zoekt, dan is deze Minelab Excalibur II daar perfect voor geschikt. Hij zal door de BBS tech zonder problemen en zonder valse signalen op het droge en natte strand kunnen zoeken.

Zoekstanden

Er zijn 2 zoekstanden aanwezig. Niet veel, maar dit is eigenlijk een metaaldetector voor onder water en strand gebruik en daar voldoen deze 2 zoekstanden voor.

 1. Pinpoint/alle-metalen
 2. Discriminatie (Kies welke metaalsoorten je niet wil detecteren)

Voor en nadelen

Elke metaaldetector heeft zijn voor- en nadelen en dat is met deze Minelab Excalibur II niet anders.

De voordelen van dit apparaat zijn:

 • volledig waterdicht tot wel 66 meter diep onder water
 • werkt perfect in zoet- en zoutwater
 • werkt perfect op het strand aan zee
 • werkt ook perfect op ondergrond waar er te veel mineralisatie aanwezig is
 • zoekt op 17 frequenties tegelijk met de Broad Band Spectrum technologie
 • mooi flashy design
 • heeft een pinpointfunctie
 • goede discriminatie waarmee je kiest welke objecten je wil vinden en welke je wil negeren
 • automatische grondbalans
 • geeft aan wanneer de batterij bijna leeg is

De nadelen zijn:

 • maar 2 zoekstanden
 • geen lichtgewicht
 • niet goedkoop
 • hoofdtelefoon zit vast aan de detector

Conclusie

Momenteel is de Minelab Excalibur II de beste onderwater metaaldetector die je kan kopen. Hij is volledig waterdicht en kan onderwater tot op 66 meter diepte zoeken. Hij zoekt met de BBS multifrequentie technologie zodat je zonder storing/valse signalen kan zoeken waar er te veel mineralisatie aanwezig is zoals het natte strandzand en het zoute zeewater.

De Minelab Excalibur II is voor onderwater zoeken, maar ook aan land staat hij zijn mannetje. Hij is perfect voor vervuilde en mineraalrijke gronden af te zoeken, een echte alleskunner! Hem kopen voor hoofdzakelijk op het land te zoeken raad ik niet aan omdat er daarvoor betere en minder zware metaaldetectors bestaan.

De Excalibur 2 is niet goedkoop, maar dat is geen enkel top toestel met sublieme eigenschappen. Ben je een strand of zee of ander water zoeker? Dan is dit de metaaldetector voor jou!