Minelab Manticore metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling9/10
Minelab Manticore

Specificaties

Technologie Multi-IQ+
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 5, 10, 15, 20, 40 kHz + Multi
Audio tonen Multi-toon
Zoekstanden 10 zoekstanden
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 28 cm DD
Display type LCD kleuren display
Lengte (min - max) 63 cm tot 144 cm
Batterijen Lithium-ion (oplaadbaar)
Gewicht 1,3 kg

Voordelen

 • Volledig waterdicht tot 5 meter diep
 • Simultane multi-frequentie Multi-IQ+
 • 10 zoekstanden
 • Visuele 2D vondsten identificatie
 • Ongeloofelijk veel instelmogelijkheden
 • Zéér goede bouwkwaliteit

Nadelen

 • Niet goedkoop, maar prijs is het zeker waard

Beoordeling

 • Specificaties 10
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 10
 • Prijs 7
Algemene rating9/10

De Minelab Manticore is volgens Minelab hun eigen woorden de snelste, krachtigste en meest precieze metaaldetector die ze ooit gebouwd hebben. De ontwikkeling, fabricage en het testen heeft bijna 3 jaar in beslag genomen.

Wat de Manticore uniek maakt is dat deze beschikt over de laatste nieuwe Multi-IQ+ technologie, wat super snelle simultane multi-frequentie is waarmee je dieper kan zoeken en nog beter kan discrimineren. Nog een speciale en heel handige functie is de visuale 2D vondsten identificatie, die je ook weeral zal helpen met het vinden van de betere objecten en minder van de slechte.

Minelab Manticore instellingen

Multi-IQ+ technologie

Muti-IQ, wat simultane multi-frequentie is kenden we al van andere Minelab metaaldetectors, maar de Manticore is als enige metaaldetector voorzien van Multi-IQ+. De plus houdt heel simpel gezegd in dat er meer stroom naar de zoekspoel wordt gezonden, waardoor je net wat dieper kan zoeken. Ook discrimineren is nauwkeuriger en op vervuilde en hoog gemineraliseerde ondergronden zoeken zal beter verlopen.

Zoekfrequenties

Het is mogelijk om te zoeken met een enkele frequentie, en dan heb je de keuze uit: 5, 10, 15, 20 en 40 kHz. Of je kiest voor te zoeken met alle frequenties tegelijk, Multi-IQ+ dus. In de meeste gevallen is Multi-IQ+ de beste keus. In uitzondelijke gevallen kan zoeken met een enkele frequentie dan weer voordeliger zijn. Als je bijvoorbeeld zeer fijne gouden sieraden wil zoeken in ondiepe grond, dan kan het soms beter zijn om met 20 kHz of 40 kHz te zoeken.

Visuele 2D vondsten identificatie

Op het scherm krijg je elke keer dat je iets detecteert op de 2D kaart informatie te zien waarmee je sneller en makkelijker een keuze kan maken of je iets gaat opgraven of niet.

Zo zal de vorm van het voorwerp te zien zijn, of het bijvoorbeeld rond of langwerpig is. Krijg je een ronde te zien, dan ligt er waarschijnlijk een munt, ring of ander rond voorwerp. Een lange vorm is dan een langwerpig voorwerp.

De horizontale axis laat de conductiviteit (geleidbaarheid) van het gedetecteerde voorwerp zien en de verticale axis laat zien hoe ijzerhoudend het is.

Al deze informatie is weeral een extra hulpmiddel om je te helpen beslissen iets al dan niet op te graven en bespaart je tijd, zodat je meer en sneller kan zoeken en de kans op meer leuke vondsten vergroot.

Betere discriminatie

Minelab Manticore visuele 2D vondsten identificatie

Voorwerpen opgraven die je wil opgraven en afval niet opgraven wil iedereen. Discrimineren kan hiermee helpen en kan je met de 2D identificatie. Zo kan je een discriminatie patroon aanmaken waarmee je goede ID nummers accepteert en/of slechte ID’s weigert.

Manticore zoekstanden

Er zijn 10 zoekstanden aanwezig waarmee je instant kan zoeken zonder dat je andere dingen moet instellen. Gewoon een zoekstand selecteren en zoeken! Meer is het niet.

Ook is het mogelijk om elke zoekstand naar jouw voorkeur aan te passen.

 1. All-terrain general = alle terreinen algemeen
 2. All-terrain fast = alle terreinen snel
 3. All-terrain high conductors = alle terreinen sterke geleiders
 4. All-terrain low conductors = alle terreinen zwakke geleiders
 5. All-terrain trash reject = alle terreinen afval negeren
 6. Beach general = strand algemeen
 7. Beach low conductors = strand zwakke geleiders
 8. Beach deep = strand diep
 9. Beach surf and seawater = natte strand en zoutwater
 10. Goldfield general = voor goudklompjes/nuggets

De all-terrain zoekstanden zijn geschikt voor overal te zoeken zoals, recreatie, akkers, weilanden, bossen etc. Voor terreinen waar er mogelijks veel afval aanwezig is zoals ijzer, aluminiumfolie, treklipjes, kroonkurken etc. Als je niet goed weet welke zoekstand je moet kiezen, dan kies je één van de All-terrain zoekstanden. Bijvoorbeeld de All-terrain general zoekstand, dat is de perfecte algemene zoekstand.

De beach zoekstanden zijn zoals je natuurlijk wel weet perfect voor het droge en het natte strand af te zoeken aan zee en ook voor in het water. De 4 beach zoekstanden zijn allen geoptimaliseerd voor het zoeken met zo weinig mogelijk last van storing veroorzaakt van het aanwezige zout in het strand en in zee.

De goldfield general zoekstand is dé zoekstand voor goud te zoeken in goudbevattende gronden. Gouden nuggets liggen vaak in bodems waar er veer mineralisatie aanwezig is en de goldfield stand is zo geoptimaliseerd om storingsgeluiden veroorzaakt door mineralisatie er zo goed mogelijk uit te filteren.

Verlichting voor als het te donker wordt

Met het verlichte kleurenscherm is het ook eenvoudig zoeken wanneer het te donker is. Je kan de sterkte van het licht aanpassen van 1 tot 10 of op automatische instelling zetten zodat het licht zichzelf aanpast naargelang hoeveel licht er in de omgeving aanwezig is. Uitzetten is ook mogelijk en handig als je de batterij wilt sparen.

Ook de knoppen kan je voorzien van verlichting als je dat wenst en achteraan de bediening is er een zoeklicht voorzien dat je kan aanzetten wanneer je het nodig vindt. De sterkte van het zoeklicht kan je instellen op: laag, medium of hoog.

Draadloze hoofdtelefoon

Als je een Manticore koopt, dan krijg je er een Minelab ML 105 draadloze hoofdtelefoon bij. Deze kan indien gewenst ook met de meegeleverde aux kabel verbonden worden met de Manticore om zo als bedrade hoofdtelefoon te gebruiken.

Vibrerende handgreep

Het is mogelijk om de handgreep te laten trillen bij het detecteren van een vondst. Dit is handig als je slechthorend of doof bent, zodat je een vondst kan voelen als het ware. Afhankelijk van de intensiteit van het detectiesignaal varieert de vibratiesterkte. Ook voor onderwater zoeken kan het handig zijn als je geen waterdichte hoofdtelefoon bezit.

Gewicht en lengte

De Manticore weegt 1,3 kg. De armsteun kan in een seconde naar voren en achter geschoven worden en de carbonnen steel is van lengte aanpasbaar zodat hij perfect naar jouw lichaamslengte en voorkeur kan aangepast worden en dit van 63 cm tot 144 cm. Op zijn kortst is hij dus heel compact, zodat je hem gemakkelijk kan opbergen en transporteren.

Minelab Manticore carbon steel kort

Bouwkwaliteit

De Manticore is op alle vlakken verbeterd t.o.v. zijn voorgangers, zo zijn ook de gebruikte materialen speciaal gekozen om de Manticore vele robuuster te maken, doch behoudt hij ongeveer hetzelfde gewicht als andere soortgelijke detectors.

Zo is de steel volledig van carbon. De armsteun is van een soepel plastic dat heel buigzaam is, wat de kans op breken aanzienlijk verkleint. De meeste andere metaaldetectors gebruiken een harder type van plastic wat brozer is en bijgevolg alles breekbaarder maakt.

Zoekspoel “oren” probleem opgelost

De Equinox 600 en 800 hadden een probleem waarover Minelab en metaaldetectorverkopers nooit over spraken, het befaamde “oren” probleem. Met de oren worden de 2 oorvormige bevestigingspunten bedoeld van een zoekspoel waar je de steel aan bevestigt. Deze oren hadden af en toe de neiging tot afbreken. Minelab heeft dit probleem nooit aangepakt en altijd verzwegen.

Bij de Manticore is dit eindelijk verleden tijd, zowel de bevestiging van de zoekspoel als de ondersteel zijn anders en beter gebouwd, zodat dat befaamde probleem verholpen is.

Minelab Manticore zoekspoel oren bevestiging

Batterijlevensduur

Met een vol opgeladen batterij kan je ongeveer een 9 a 10 tal uren zoeken. Opladen duurt ongeveer een 7 tal uur.

Volledig waterdicht

Tot 5 meter diep kan je zonder problemen onderwater zoeken met de Manticore, want tot die diepte is hij volledig waterdicht.

Noise cancel

Metaaldetectors kunnen door gevolg van elektrische storing (EMI) van nabije elektrische toestellen zoals andere detectors, elektriciteitsmasten etc. storingsgeluiden produceren die het detectieproces bemoeilijken. Door met de Manticore te noise cancelen zal het toestel door 19 verschillende frequenties scannen om vervolgens diegene te selecteren die het minste storing ondervindt.

De noise canceling is ook beter t.o.v. andere metaaldetectors, deze stel je met de Manticore instant in door een druk op de noice cancel knop. Je kan ook langer op de knop blijven drukken zodat de Manticore nog extra goed alle frequenties afzoekt naar de beste frequentie om EMI tegen te gaan.

Software updates

Indien Minelab een software update voorziet, dan kan je de Manticore zowel via een Windows pc als een Mac updaten via USB.