Minelab X-TERRA PRO metaaldetector

GraadSemi-professioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling9/10
Minelab X-TERRA PRO

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties Park en Field: 5, 10, 15, beach: 8 kHz
Audio tonen multi-toon
Zoekstanden Park, field, beach
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 30 cm DD zoekspoel
Display type LCD met achtergrondverlichting
Lengte (min - max) 63-138 cm lang
Batterijen Oplaadbare 5100 mAh lithium-ion
Gewicht 1,3 kg

Voordelen

 • Overal te gebruiken
 • Keuze uit 3 zoekfrequenties
 • Goedkoop voor wat je krijgt
 • Auto, manuele en tracking grondbalans
 • Volledig waterdicht tot 5 meter diep

Nadelen

 • Geen draadloze hoofdtelefoon inbegrepen

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating9/10

De Minelab X-TERRA PRO is een goedkope metaaldetector voor beginners en gevorderden die superieure eigenschappen en zoekprestaties biedt. Het is een metaaldetector met 3 selecteerbare zoekfrequenties en 3 zoekstanden waarmee je het toestel afstelt naargelang jouw zoekomgeving. Zelfs in het water zoeken is mogelijk want het complete toestel is volledig waterdicht.

Zoekstanden

Er zijn standaard 3 zoekstanden aanwezig: park, field en beach. Selecteer de zoekstand die het beste past bij de plek waar je zoekt, noise cancel en je kan beginnen met zoeken.

Park: de beste zoekstand voor plaatsen waar er veel vervuiling of afval aanwezig is zoals bv. recreatieplaatsen. Ook voor in zoet water te zoeken is de park zoekstand een goed startpunt.

Field: de geschikte stand voor akkers en andere velden waar er niet al te veel modern afval aanwezig is.

Beach: ideaal voor het droge- en natte strandzand en zeewater.

Elke zoekstand heeft 2 profielen waar je uit kan kiezen. Het eerste profiel is voor normale omstandigheden, het tweede profiel maakt de detector gevoeliger en is voor moeilijkere omstandigheden.

Elk profiel kan je naar eigen voorkeur aanpassen en bewaren zodat je de detector helemaal kan optimaliseren voor een zoekplek.

Minelab X-TERRA PRO instellingen

Zoekfrequenties

In de park en field zoekstand kan je uit 5, 10 en 15 kHz kiezen als zoekfrequentie. De beach zoekstand gebruikt 8 kHz als zoekfrequentie. Een lage zoekfrequentie gebruik je als je diepere grotere voorwerpen wil detecteren. Met een hoge zoekfrequentie kan je minder diep zoeken maar is wel het beste geschikt voor fijne dingen te detecteren.

Noise canceling

Elektronische toestellen, hoogtemasten etc. kunnen bij metaaldetectors elektromagnetische storing veroorzaken waardoor je storingsgeluiden te horen krijgt die het zoeken moeilijker of onmogelijk maken. Door te noise cancelen verander je naar een ander frequentiekanaal die minder of geen storing ondervindt.

Grondbalans

Ook een zoekplek zelf, of beter, wat er zich in de grond bevindt kan voor storing zorgen bij een metaaldetector. Mineralen, kleine ijzer deeltjes, zout etc. die in sommige gronden zitten beïnvloeden het detectieproces en kunnen het zoeken potentieel onmogelijk maken.

De Minelab X-TERRA PRO heeft 3 soorten grondbalans, waarmee je grondstoring zo goed mogelijk voorkomt.

 1. Automatische grondbalans: hiermee zal je wanneer je in de grondbalans mode zit met de zoekspoel net boven de grond op en neer bewegen (pompende beweging). De X-TERRA PRO zal dan automatisch de beste grondbalanswaarde instellen.
 2. Handmatige grondbalans: hiermee stel je manueel de grondbalans in doormiddel van de zoekspoel op en neer te bewegen boven de grond in combinatie met de plus en min knoppen te bedienen om tot de juiste grondbalans te komen.
 3. Tracking grondbalans: hiermee zal de X-TERRA PRO constant de grondbalans automatisch aanpassen zodat die altijd goed is. De tracking grondbalans wordt aangeraden als je zoekt op het strand, in zout water en op andere gronden waar er veel mineralisatie aanwezig is.

Audio

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de audio. Je kan een bedrade hoofdtelefoon of oortjes gebruiken, je kunt het detectiesignaal door de luidpreker horen en je kan de draadloze Minelab ML-85 hoofdtelefoon gebruiken die je afzonderlijk kan aankopen.

Verlichting

Zowel het LCD scherm als de bedieningsknoppen hebben ingebouwde achtergrondverlichting die je op laag, hoog of uit kunt zetten. Ook is er aan de achterkant van het bedieningskastje een LED zoeklicht aanwezig dat je aan kunt zetten waanneer je het nodig vindt.

Wanneer het te donker is kan je met de X-TERRA PRO dus gewoon zonder problemen zoeken.

Volledig waterdicht

De hele metaaldetector is waterdicht en dit tot wel 5 meter onder water. Je kan dus zonder problemen in de regen zoeken, in het water en de detector afspoelen onder de kraan wanneer hij vuil is.

Vibratie

Je kan indien gewenst de handgreep laten vibreren als je iets detecteert. Dit kan handig zijn wanneer je onder water zoekt of slecht hoort. Je kan ook instellen dat het alleen vibreert bij niet ijzerhoudende metalen of bij alle metalen.

Ingebouwde pinpointfunctie

Uiteraard is er een pinpointfunctie aanwezig waarmee je na iets te hebben gedetecteerd, eenvoudig de exacte positie van het voorwerp kan bepalen.

Gewicht en lengte

Het gehele toestel heeft een gewicht van 1,3 kg en is van lengte aan te passen naar wens van de gebruiker. Ook de handgreep kan van positie verandert worden zodat je zo comfortabel mogelijk kan zoeken. De lengte van de steel kan van 63 cm tot 138 cm aangepast worden.

Minelab X-TERRA PRO compact om eenvoudig te vervoeren en op te bergen

Batterij en gebruiksduur

Opladen van de 5100 mAh lithium-ion batterij duurt een 5 a 6 tal uur en je kan een 16 tal uren zoeken met een volle batterij.

Zoekspoelen

Ook de zoekspoelen van de Minelab Equinox metaaldetectors kan je op de X-TERRA PRO gebruiken indien gewenst.

Video