Nieuwe metaaldetectors in de nabije toekomst

Nu Nokta Makro hun nieuwste simultane multi-frequentie metaaldetector eindelijk te koop is en de XP Deus 2 ook verkrijgbaar is vroeg ik me af hoe het komt dat er op zo’n korte tijd verschillende nieuwe metaaldetectors uit zijn gekomen en wat de toekomst ons nog gaat brengen.

Simultane multi-frequentie metaaldetectors

Het is waarschijnlijk geen toeval dat er meerdere metaaldetectors zijn gereleased die over simultane multi-frequentie technologie (SMF) beschikken waarmee je tegelijk op verschillende frequenties kan zoeken. Minelab hun patent op deze technologie is een tijd terug verlopen en sindsdien kan iedereen hiervan gebruik maken om zelf iets mee te ontwikkelen en zelf een SMF toestel uitbrengen, waar dit voorheen niet mocht. Verder borduren op een alreeds bestaande technologie is natuurlijk een pak goedkoper dan vanaf nul te beginnen.

Verder is de research en development van een nieuwe metaaldetector niet iets wat op een paar maandjes klaar is, maar een proces van jaren kan zijn. Als je ziet naar de nieuwe Nokta Makro Legend, daar is van geweten dat die meer dan 2 jaar in ontwikkeling was.

We hebben het vorig jaar met de Garrett Ace Apex gezien, zij waren de eerste die na Minelab met een SMF detector op de markt kwamen die op meerdere frequenties tegelijkertijd kan zoeken.

Muti-frequentie metaaldetectors waarmee je de keuze had om op meer dan één frequentie te zoeken (maar niet tegelijk op meerdere frequenties) had je al maar de toekomst ligt toch bij de simultane multi-frequentie metaaldetectors denk ik. Voor de komende paar jaren toch, tot er weeral iets beters komt zoals misschien een betaalbare pulse inductie metaaldetector waarmee je goed kan discrimineren.

Nieuwe metaaldetectors in 2022

De kans is bestaande dat er komend jaar in 2022 niet één maar meerdere nieuwe metaaldetectors het levenslicht gaan zien.

Minelab

Codan, het moederbedrijf waaronder ook Minelab behoort heeft in een verslag laten weten dat er dit jaar 5 Minelab producten in ontwikkeling zijn. Ze hebben dit jaar de GPX 6000 uitgebracht dus die is niet meer in ontwikkeling, dus waarschijnlijk zijn het nu nog 4 van die 5 producten die in de pijplijn zitten.

Minelab metaaldetectors in ontwikkeling 2021

Het kan dus wel eens zijn dat er misschien een nieuwe Minelab Equinox aan zit te komen, misschien de Equinox 1000? Het kan ook zijn dat er een opvolger komt van de Minelab CTX 3030, want die is er nu toch ook al even.

Minelab releases:

26 augustus 2022: Minelab heeft de Minelab Manticore aangekondigd, een metaaldetector met kleurenscherm en Multi-IQ+.

1 december 2022: Minelab heeft de Minelab Equinox 700 en de Minelab Equinox 900 aangekondigd en beide metaaldetectors zijn momenteel al verkrijgbaar.

Nieuwe Minelab metaaldetectors in 2023

In het voorjaar van 2023 is Minelab van plan om meerdere “coin en treasure” metaaldetectors uit te brengen. Ergens tussen juli en december 2023 staat er nog een metaaldetector voor goud op de planning.

10 februari 2023: Minelab heeft op social media laten weten dat er een Minelab X-Terra Pro in Azië is uitgekomen en dat de komende weken meer info volgt.

Garrett

Nu Garrett met de Ace Apex zijn eerste simultane multi-frequentie toestel in het gamma heeft wordt er verwacht dat ook zij binnenkort weer met iets nieuws komen. De meeste van hun metaaldetectors zijn ondertussen al verscheidene jaartjes oud en kunnen wel een upgrade gebruiken met de nieuwste technologieën.

Misschien komt er wel een nieuwe versie van de Garrett At Max, maar dan met de simultane multi-frequentie technologie? Wie weet.

Eind juli 2022 hebben ze de Garrett Axiom metaaldetector aangekondigd, een pulse-inductie metaaldetector speciaal ontwikkeld voor goudprospectie.

Nokta Makro

Met The Legend metaaldetector is Nokta Makro weeral een detector rijker. Ondertussen hebben ze aangegeven dat ze ook bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe pinpointer die je kan koppelen met The Legend zodat je de audio door de draadloze hoofdtelefoon te horen zal krijgen. De nieuwe pinpointer zal de naam Nokta Accupoint dragen, heeft één knop voor de bediening, is waterdicht, beschikt over bluetooth en is oplaadbaar. Verder is er een LCD schermpje aanwezig waar je allerlei info op kan zien. Wanneer hij juist uitkomt is nog niet bekend.

April 2023: De Nokta Accupoint pinpointer is nog steeds in ontwikkeling. Binnenkort zal Nokta wel een kleine hoeveelheid “beta” modellen van de pinpointer tegen een reductie verkopen aan mensen die de pinpointer willen testen.

Nokta Pointer pinpointer

Elke Nokta Pointer van hun die vanaf nu van de band rolt zal een andere frequentie gebruiken dan voorheen waardoor hij niet meer voor interferentie zal zorgen bij de Nokta Makro Simplex.

Pulse inductie metaaldetector

Wat ook al langer geweten is en wat Nokta Makro nu nogmaals bevestigd heeft is dat ze ook druk bezig zijn met een pulse inductie metaaldetector, maar of het eentje voor goud prospectie, strand en zoutwater zoeken of voor het land gaat zijn en wanneer deze te koop zal zijn weet nog niemand buiten zijzelf.

Aanbod ingekrompen

Nokta Makro heeft hun aanbod eind 2021 een pak ingekrompen, ze zijn gestopt met het produceren en verkopen van wel 9 van hun detectors. Het lijkt wel alsof Nokta Makro het volste vertrouwen heeft in de nieuwe Legend en dat ze vinden dat de rest nu overbodig is geworden.

De volgende toestellen worden niet meer geproduceerd:

  • Anfibio 14
  • Anfibio 19
  • Kruzer
  • Multi Kruzer
  • Racer 2
  • CF77 Coin Finder
  • Jeotech Led System
  • Gold Racer
  • AU Gold Finder

Quest

Niet te vergeten: Quest, ook de laatste tijd heel goed bezig en ze zitten niet stil. Een tijdje terug de nieuwe Xpointer Max uitgebracht, een pionier in zijn soort met het OLED display en ook de Quest X10 Pro onlangs gelanceerd. Bezige bijtjes.

Ik weet dat ze momenteel met iets bezig zijn dat er aan gaat komen maar ik weet niet wat en wanneer. Misschien zijn ook zij wel bezig met de ontwikkeling van een SMF metaaldetector, want voor de rest voorzien ze buiten pulse inductie metaaldetectors voor goudprospecteerders en duikers eigenlijk al zowat elke doelgroep.

30 januari 2023 update: Quest komt wel degelijk met niet één maar wel twee nieuwe metaaldetectors. Ik denk dat deze de Quest Q60 gaat vervangen, wel een beetje raar aangezien deze nog maar een 2 tal jaar bestaat, maar de Q60 heeft geen simultane multi-frequentie en de dag van vandaag moet een premium detector daarover toch wel beschikken. De nieuwe Quest V80 metaaldetector gaat wel degelijk simultane multi-frequentie hebben die ze HyperQ noemen. Ook de Quest V60, een versie die net iets minder uitgebreid is wordt gelijktijdig gelanceerd.

Quest schep

Binnenkort komt er een nieuwe Quest schep uit. De schep is opvouwbaar en de steel kan je in elkaar schuiven zodat de schep nog maar 63 cm lang is.

Nieuwe Quest schep die opvouwbaar en van lengte aan te passen is

Quest G80 – goud metaaldetector

Een nieuwe goud metaaldetector met de naam Quest G80 komt er ook aan, maar ik weet nog niet wanneer en of hij ook hier te verkrijgen zal zijn. Want blijkbaar zijn er in sommige Oostblok landen (en misschien nog andere) diverse Quest metaaldetectors te koop die in Nederland en België niet worden aangeboden bij de verdelers. De G80 heeft een wat ander design dan wat we van de meeste andere detectors gewend zijn. Ik vind hem nogal veel op de Minelab Gold Monster 1000 trekken.

Quest G80 goud metaaldetector
Minelab Gold Monster 1000 voor goud te detecteren

Fisher en Teknetics

Fisher heeft onlangs op hun website bij verschillende metaaldetectors van hun bij de beschrijving gezet dat ze niet langer meer verkrijgbaar zijn. Ook Teknetics heeft dit bij een paar toestellen gedaan. Beide merken behoren tot hetzelfde moederbedrijf First Texas.

Dat de verkoop van deze metaaldetectors is stopgezet kan erop wijzen dat er iets nieuws gaat komen maar dit is pure speculatie.

Plaats een reactie