Nieuwe Nokta Makro multi-frequentie metaaldetector

Hoogstwaarschijnlijk komt Nokta Makro dit jaar met een nieuwe metaaldetector met VLF multi-frequentie technologie waarmee je de keuze hebt uit meer dan één zoekfrequentie om met te zoeken.

Het zal de eerste Nokta Makro metaaldetector zijn die simultaan op meerdere frequenties tegelijkertijd kan zoeken.

Voordelen van multi-frequentie metaaldetectors t.o.v. detectors die over maar één zoekfrequentie beschikken:

 • Nauwkeuriger
 • Je hebt meerdere metaaldetectors in één
 • Werkt doorgaans beter op ondergronden waar er grondmineralen aanwezig zijn zoals o.a. het natte zandgedeelte aan zee

Update: de nieuwe Nokta Makro The Legend metaaldetector is voorgesteld! Klik op de link om er alles over te weten te komen of lees verder onderaan voor meer info over de prijs, wanneer hij te koop zal zijn en om de livestream te bekijken waarin hij onthuld werd.

Simplex + design

Het design van dit nieuw toestel dat momenteel nog in ontwikkeling is, zal gebaseerd zijn op de Nokta Makro Simplex + maar met wat kleine aanpassingen.

Verder zal deze nieuwe multi-frequentie metaaldetector niet compatibel zijn met de huidige zoekspoelen van de Simplex + omdat het zowel software- als hardwarematig een andere metaaldetector is.

Naam en release

Hoe deze nieuwe metaaldetector gaat noemen is nog niet bekend. Een dikke twee jaar geleden heeft Nokta Makro een wedstrijd gehouden waarmee ze een naam zochten voor dit nieuwe apparaat en iedereen mocht een naam inzenden.

Wat deze naam is houden ze nog even voor zichzelf omdat ze nog niet de indruk willen geven dat de metaaldetector al klaar is voor release. Wel zal de release waarschijnlijk nog voor dit jaar (2021) zijn volgens hen en wanneer de nieuwe metaaldetector wordt aangekondigd, dan wordt ook de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt.

Update 27 Maart 2021

Dilek Gonulay van Nokta Makro heeft in een livestream nieuwe informatie gegeven:

 • bijna in testfase
 • vol vertrouwen dat dit een goede machine zal zijn
 • zoekspoel zal volledig anders zijn dan van de Simplex
 • simultane multi-frequentie, maar ook verschillende afzonderlijke frequenties
 • gebruikt de Simplex + behuizing, maar het is geen multi-frequentie Simplex, maar iets nieuw
 • bovensteel zal iets anders zijn en de ondersteel zal van carbon zijn
 • de heroplaadbare batterij zal je zelf kunnen vervangen waar en wanneer je maar wilt. Handig tijdens het zoeken als je batterij leeg is, verwissel je ze voor een volle batterij.
 • zal niet zo goedkoop zijn als de Simplex, maar zal meer concurrerend geprijsd zijn ten opzichte van de concurrentie, namelijk de Minelab Equinox

Update 1 Juni 2021

In een nieuwe livestream heeft Dilek nog meer informatie over de specificaties gegeven:

 • de detector bevindt zich nog altijd in testfase
 • er zal een 6 inch zoekspoel verkrijgbaar zijn en dit waarschijnlijk bij de lancering van de detector
 • er zal een goud prospectie frequentie aanwezig zijn
 • er zijn 2 winnaars van de naam wedstrijd en elk van hen zal de nieuwe multi-frequentie detector gratis krijgen
 • de software zal updatebaar zijn, zowel op Windows als op Mac
 • gewicht zal ongeveer hetzelfde als van de Simplex zijn
 • zal geen GPS bevatten
 • zal bluetooth hebben en een draadloze bluetooth hoofdtelefoon
 • zal tot 3 meter diep waterdicht zijn
 • zal de beste metaaldetector van het merk worden

Update 8 september 2021

In het Amerikaanse Western & Eastern Treasures Magazine voor metaaldetectoristen is er een advertentie van Nokta Makro’s nieuwe multi-frequentie metaaldetector gepubliceerd, maar veel info wordt er niet prijsgegeven.

Op de advertentie (die je hieronder kan bekijken) is de nieuwe metaaldetector gedeeltelijk afgebeeld en kan je zien dat de steel van carbon is, maar dat wisten we al.

De tekst zegt dat het aftellen naar deze langverwachte metaaldetector begonnen is. Tot dan…accepteer niet meer voor minder te betalen.

Detectival 2021

Komend weekend vindt Detectival 2021 plaats in Gloucestershire te Engeland. Tijdens dit jaarlijkse metaaldetectie evenement waarvan dit jaar Minelab de hoofdsponsor is worden er zo goed als elk jaar één of meerdere nieuwe metaaldetectors en/of accessoires voorgesteld. Er gaan geruchten rond dat Nokta Makro zaterdag of zondag op Detectival misschien hun nieuwe multi-frequentie metaaldetector gaat voorstellen die misschien dit jaar nog verkrijgbaar zal zijn.

Nokta Makro multi-frequentie metaaldetector advertentie met carbon steel

Update 14 september 2021

Detectival 2021 is achter de rug maar er werd geen nieuwe info gegeven omtrent de nieuwe Nokta Makro metaaldetector. Ook geen nieuws van andere metaaldetector merken over nieuwe toestellen of dergelijke. Volgens velen was Detectival afgelopen weekend maar een zwakke editie in vergelijking met vorige edities.

Dilek van Nokta Makro heeft vandaag nog een livestream gedaan waar ze nog wat uitleg heeft gegeven en wat vragen heeft beantwoord. Ze zei dat de release was gepland voor afgelopen zomer maar er zijn ondertussen een paar prototypes geproduceerd en op basis daarvan zijn er een paar ingrijpende wijzigingen aangebracht. Daardoor is de release weeral wat opgeschoven, maar naar verwachting komt de detector dit jaar nog uit.

Normaal gezien zal Dilek binnen een paar weken de datum bekendmaken van wanneer de detector uitkomt.

De detector komt volgens haar met een 11 inch zoekspoel en er zal optioneel een kleine 6 inch zoekspoel verkrijgbaar zijn. Verder zal er een zoeklicht, vibratie en nog veel meer aanwezig zijn. Als technologie voor de draadloze hoofdtelefoon zal er bluetooth gebruikt worden.

Ze verontschuldigt zich en hoopt dat iedereen het begrijpt dat de aanpassingen en de vertraging hierdoor allemaal ten goede zijn om het toestel zo licht mogelijk en zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Op het internet werd er ook al een tijdje gespeculeerd dat de nieuwe multi-frequentie metaaldetector de naam “Nokta Makro Lightning” zou krijgen maar dit heeft Dilek officieel ontkracht. Ze heeft nogmaals bevestigd dat de naam bekend zal worden gemaakt bij de lancering van het nieuwe toestel.

Update 31-10-2021 – onthulling tijdens livestream

Er is een nieuwe update dat de nieuwe Nokta Makro simultane multi-frequentie metaaldetector vrijdag 19 november om 18 uur zal onthuld worden tijdens een livestream. Tijdens deze livestream zal er ook een van deze nieuwe toestellen te winnen zijn.

Om de livestream te kunnen volgen moet je je registreren op hun website via de volgende link.

https://www.noktadetectors.com/smf-live-launch/

Update 19 november 2021 – De Nokta Makro Legend is op komst!

Nokta Makro heeft juist in een livestream hun premium metaaldetector de Nokta Makro Legend voorgesteld.

Nokta Makro The Legend vanaf december te koop

In de livestream heeft Dilek Gonulay van Nokta Makro het toestel laten zien en de meeste functies toegelicht.

Zoals we al wisten zal de Legend de eerste Nokta Makro metaaldetector zijn die over simultane multi-frequentie beschikt, dus tegelijk op meerdere zoekfrequenties kan zoeken.

Wat we nu ook weten is dat er 4 vaste zoekstanden aanwezig zijn (park, field, beach en gold field) en 4 custom die je zelf kan instellen en bewaren.

Naast de multi-frequentie zijn er vijf single frequenties aanwezig: 4 kHz, 10 kHz , 15 kHz, 20 kHz en 40 kHz.

Voor de strand zoekstand heb je de keuze uit 2 multi-frequentie opties, wet voor het natte zoute strand of zout water en dan heb je dry.

Simplex uiterlijk

Wat we ook al wisten is dat de Legend op het design van de Simplex is gebaseerd omdat laatstgenoemde bekend staat om zijn kwaliteit en robuustheid. Het scherm en de bediening zijn wel anders van de Legend en de ondersteel is van carbon, wat volgens mij geen een metaaldetector standaard heeft.

Je kan de steel op de gewenste lengte in elkaar schuiven van 63 tot 132 cm en hij weegt 1300 gram.

Bluetooth hoofdtelefoon

De Legend zal te verkrijgen zijn met een draadloze bluetooth hoofdtelefoon die over low latency beschikt zodat je geen vertraging van het detectiesignaal zal ondervinden nadat je met de zoekspoel over een voorwerp zwaait. Ook zal je je eigen bluetooth hoofdtelefoon kunnen gebruiken als je er al een hebt. Wel is het zo dat als je eigen hoofdtelefoon over geen low latency functie beschikt, je vertraging zou kunnen ondervinden van het detectiesignaal.

Nokta Makro Legend prijs

Er zullen 2 pakketten verkrijgbaar zijn van de Legend:

 1. Legend WHP: is inclusief de draadloze hoofdtelefoon en zal in Europa 749 euro kosten.
 2. Legend Pro pack: is ook inclusief de draadloze hoofdtelefoon en komt met een extra zoekspoel, eentje van 6 inch (15 cm) en met waterdichte extra batterij + oplader. De prijs van de Pro pack zal 899 euro bedragen in Europa.

Vanaf wanneer te koop?

Ergens in december zal Nokta Makro beginnen met het verzenden van de Legend metaaldetectors naar de verdelers. Wanneer je het toestel dan effectief zal kunnen kopen hangt af van wanneer de verdeler de toestellen in stock heeft.

Livestream

Update 29 november 2021 – Garantie upgrade

Nokta Makro heeft vandaag een mededeling gedaan dat ze niet de gewoonlijke 2 jaar garantie gaan bieden op de Nokta Makro The Legend maar 3 jaar garantie.

Dit doen ze omdat ze overtuigd zijn van de kwaliteit van de nieuwe simultane multi-frequentie metaaldetector en daarom de upgrade.

Vele verpakkingsdozen zijn al wel geprint waar er 2 jaar garantie op staat afgebeeld, maar dit gaan ze oplossen door er waarschijnlijk een sticker over te plakken met de 3 jaar garantie er op.

Update 15-12-2021

Nokta Makro heeft nogmaals een update gegeven over de Legend. Momenteel zijn er verschillende toestellen in gebruik bij verschillende tester over de hele wereld.

Volgens de feedback van de testers zou Nokta Makro na evaluatie eventueel nog wat softwarematige features/verbeteringen gaan toevoegen, maar dit kan op een vrij korte tijd gebeuren.

Geheimhoudingsovereenkomst

Alle testers, waaronder verschillende YouTubers en andere influencers hebben een geheimhoudingsovereenkomst moeten ondertekenen waarmee ze garanderen geen foto’s en filmpjes online te plaatsen tot wanneer ze toestemming van Nokta Makro hebben om dit wel te doen. Het gaat dus waarschijnlijk niet lang meer duren dat er eindelijk verschillende video’s en dergelijke te voorschijn gaan komen online.

Wanneer verkrijgbaar?

Het is nog altijd het plan om in December te beginnen met verzenden. Ze doen hun best, maar het zal waarschijnlijk niet voor Kerstmis zijn dat de legend bij de verdelers zal liggen. Als het toch niet voor deze maand zou zijn, dan zal het voor januari zijn.

Nokta Makro Legend handleiding

Als er eventueel nog kleine aanpassingen worden toegepast aan de Legend, dan zal ook de handleiding wat aangepast moeten worden. Naar verwachting zal de handleiding volgende week vrijdag online te downloaden en raadplegen zijn.

update 26-12-2021

De handleiding van de Legend komt volgende week normaal gezien online te staan. Momenteel wordt er nog proefgelezen om de laatste fouten op te sporen en te corrigeren.

Nokta Makro the Legend handleiding wordt momenteel proefgelezen

Update 31-12-2021

De finale versie van The legend handleiding staat online en kan je hier bekijken en downloaden.

Update 18-1-2022 – extra aanpassingen – release wat uitgesteld

Naar aanleiding van de feedback van de mensen die een testversie van The Legend in handen hadden gaat Nokta Makro een paar aanpassingen doorvoeren waardoor de release nog wat wordt uitgesteld.

In eerste instantie waren er een paar kleinere updates geplant, maar uiteindelijk zijn het toch meer ingrijpende updates geworden, wat meer tijd in beslag neemt om ze door te voeren. Zo zijn ze nu bezig met nog een paar multi-frequentie zoekstanden toe te voegen. Ook wordt er nog een 4 toon optie toegevoegd en nog een paar andere dingen.

Nokta Mokra verontschuldigd zich voor de vertraging maar het is wat het is. Ze willen een perfect en afgewerkt product op de markt brengen en dat duurt spijtig genoeg wat langer dan verwacht.

Wanneer verkrijgbaar?

Een concrete datum kunnen en durven ze er momenteel niet opplakken want ze willen geen mensen kwetsen als ze hun belofte niet zouden kunnen nakomen. Als alles toch volgens plan zou blijven verlopen zonder dat er iets tussen komt dan zou The Legend ergens in februari naar de verdelers verzonden worden.

Nieuwe Legend update 14-2-2022

Volgens de update die Nokta Makro vandaag heeft gegeven zal de eerste batch van The Legend metaaldetectors waarschijnlijk vanaf volgende week worden verzonden naar de verdelers in Amerika en Canada, daarna volgen andere landen. Wanneer Nederland, België en andere landen aan de beurt komen hangt af van wanneer de verdeler een bestelling heeft geplaats bij Nokta Makro. Sommige verdelers zullen hun bestelde Legends pas in maart of april in handen krijgen.

De Legend staat in het magazijn klaar voor vertrek

Geen prijsverhoging

Door de inflatie en de tekorten aan onderdelen die momenteel overal gaande is verhogen vele bedrijven de prijzen van hun producten. De Legend zal geen prijsverhoging ondergaan en zal dus worden verkocht voor de prijs die ze een tijdje terug hebben meegedeeld en die je hierboven op deze pagina kunt lezen.

Update 22-2-2022 – iron bias functie toevoeging

Naar aanleiding van een live video die Dilek van Nokta Makro gisteren heeft gedaan heeft ze vele opmerkingen gekregen van mensen die graag een instelbare iron bias zouden willen op The Legend.
Dilek heeft vandaag aangegeven dat de ingenieurs bezig zijn met een update die de instelbare iron bias zou toevoegen. Zodra alles klaar is zal de update zowel via een Windows pc als met een Mac te installeren zijn.

Iron bias is een instelling voor gevorderden die door verkeerd gebruik ervoor kan zorgen dat je minder vondsten zal detecteren of meer ijzer zou kunnen opgraven, daarom dat Nokta Makro het aanvankelijk niet heeft toegevoegd.

Eerste batch verzonden

Ondertussen is ook vandaag de eerste batch van The Legend metaaldetectoren de vrachtwagen opgegaan.

Update 25 februari – batch naar Engeland

Vandaag is er een eerste batch Legends naar de verdelers van Engeland verzonden.

Update 11 maart – Legend batch naar Europa

Ondertussen is er een eerste batch Legend WHP packs naar een paar Europese landen verstuurd. De dealers die de grootste bestellingen bij Nokta Makro hebben geplaatst zullen het eerste bevoorraad worden.

Nieuwe zoekspoelen in ontwikkeling

Er komen in de nabije toekomst ook extra zoekspoelen voor de Legend. Momenteel is Nokta Makro bezig met een elliptische 14 x 24 cm zoekspoel en zijn ze nog aan het overwegen om een ronde 23 cm uit te brengen en een elliptische 30 x 23 cm of een 25 x 18 cm.

Software update

Waarschijnlijk volgende week of kort daarna zal er een update aankomen die de pinpointfunctie en nog wat andere dingen zullen verbeteren. De exacte details dat die update inhoudt is nog niet meegedeeld.
Verder zijn de ingenieurs constant bezig met het ontwikkelen van verbeteringen en nieuwe functies die later via software updates kunnen toegevoegd worden aan de Legend.

Plaats een reactie