Nokta 1st Swing metaaldetector

GraadBeginner
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8.75/10
Nokta 1st Swing

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 15 kHz
Audio tonen 3 tonen
Zoekstanden Alle metalen + discriminatie
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 17 cm
Waterdicht Ja, tot 1 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Automatisch
Zoekspoel 18 cm zoekspoel
Display type LCD
Lengte (min - max) 83 tot 109 cm
Batterijen 2 AA batterijen
Gewicht 880 gram

Voordelen

 • Goedkoop
 • Pinpointerfunctie
 • Licht gewicht (880 gram)
 • Zéér gebruiksvriendelijk
 • Makkelijk te begrijpen symbolen
 • Volledig waterdicht tot 1 m onder water

Nadelen

 • Geen aansluiting voor hoofdtelefoon

Beoordeling

 • Specificaties 7
 • Gebruiksvriendelijkheid 10
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating8.75/10

De Nokta 1st Swing is een zéér goedkope maar degelijke metaaldetector voor beginners die hun eerste stapjes in de metaaldetectiewereld willen zetten. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 8 en voor volwassenen.

De Nokta 1st Swing is kinderlijk eenvoudig te bedienen en werkt eigenlijk net hetzelfde als andere en duurdere metaaldetectors, maar is vele beperkter in instellingen en functies.

De detector is zowel op het land als in het water te gebruiken, daar hij volledig waterdicht is.

Eenvoudige bediening

Op het scherm wordt alles met eenvoudige symbolen weergegeven zodat elke beginner en zelfs een kind ermee overweg kan.

Nokta 1st Swing metaaldetector instellingen

Linker symbool

Het linker symbool met de spijker, schroef en hoefijzer staat voor ijzerhoudende materialen. Als er ijzer wordt gedetecteerd dan licht dit symbool op en zal er een lage toon te horen zijn en zal het LED lichtje rood oplichten.

Middelste symbool

Het middelste symbool met de ring, munt, treklipje en aluminium folie staat voor materialen zoals, goud, zilver, aluminium etc. Als er zoiets wordt gedetecteerd dan licht dit symbool op en krijg je een medium hoge toon te horen en het LED lichtje zal geel van kleur worden.

Rechtse symbool

Het rechtse symbool met de munten, kroonkurk en treklipje zal oplichten als er iets onder de zoekspoel licht met een hogere conductiviteit waarde zoals bijvoorbeeld zilver, sommige kroonkurken, treklipjes etc. De LED zal groen worden en er zal een hoge toon te horen zijn.

Ingebouwde pinpointfunctie

Als er iets gedetecteerd wordt dan weet je nog niet exact waar het voorwerp zich bevindt. Door op de pinpointknop te drukken krijg je een signaal te horen dat sterker wordt naarmate je dichter bij het voorwerp komt met het centerpunt van de zoekspoel. Ook zal het LED lichtje boven de pinpointknop groen oplichten. Door te pinpointen bepaal je dus zo goed als exact waar een vondst ligt zodat je geen te grote gaten moet maken.

Discrimineren – uitsluiten van vondsten

Met de knop waar je het toestel aan en uit mee zet, kan je ook vondsten met discrimineren, zodat je deze niet meer zal detecteren. Bijvoorbeeld: je wilt geen ijzer meer detecteren, dan druk je wanneer het toestel aan staat op de aan/uit knop en dan zal het vakje waar de ijzersymbolen in worden weergegeven niet meer zichtbaar zijn en bijgevolg zal je geen detectiesignaal meer te horen krijgen als er ijzer onder de zoekspoel ligt.

Gevoeligheid instellen

Met de linkse knop kan je de gevoeligheid van de detector en ook het volume aanpassen. De gevoeligheid kan zowel op low, medium en high gezet worden. Als je te veel last hebt van storing door bv. elektronische apparaten in de buurt, dan kan je de gevoeligheid wat lager zetten.

Automatische aan- uit alarm

Na ongeveer een half uur van inactiviteit zal de detector als hij nog aan staat tenminste, een geluid laten horen om aan te tonen dat het nog aan staat. 3 minuten later zal het toestel zichzelf uitzetten als je dat nog niet gedaan hebt.

Verstelbaar naar lichaamslengte

De steel is van lengte verstelbaar naar de lengte van wie dat het toestel hanteert. De steel kan je aanpassen van 83 cm tot en met 109 cm.

De detector weegt 880 gram zwaar, een lichtgewicht dus.

Nokta 1st Swing waterdichte metaaldetector

Volledig waterdicht

De Nokta 1st Swing is compleet waterdicht, je kan er dus zonder problemen mee in de regen zoeken en je kan hem zelfs onderwater gebruiken tot 1 meter diep.

Hoe diep kan de 1st Swing zoeken?

Een muntje zal je tot ongeveer een 17 tal cm diep kunnen detecteren. Een groot voorwerp kan je dieper detecteren. Hoe diep iets ligt wanneer je het detecteert, wordt op het scherm aangegeven met 3 streepjes die voor: ondiep, gemiddelde diepte en diep staan.

Batterijen

Het toestel werkt met 2 AA batterijen. Hoelang de batterijen nog meekunnen wordt op het scherm weergegeven. Als het symbooltje van de batterijstatus aangeeft dat de batterij leeg is dan werkt de detector nog even om zichzelf even later automatisch uit te zetten nadat er een waarschuwingstoon te horen is geweest.

Conclusie

De Nokta 1st Swing is een uitstekende eerste metaaldetector voor kinderen vanaf 8 jaar en voor beginnende volwassenen. Hij is zéér makkelijk te gebruiken, de steel is aan te passen van lengte, hij is volledig waterdicht, van goede kwaliteit en goedkoop. Meer moet dat niet zijn, als eerste metaaldetector voor een beginner.

Video