Nokta Makro Legend metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling9/10
Nokta Makro Legend

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 4, 10, 15, 20, 40 kHz + 2 simultane multi-frequentie standen
Audio tonen Verschillende polyfone tonen
Zoekstanden Park, field, beach, gold field
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 40 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1,5 meter
Waterdicht Ja, tot 3 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto, manueel, tracking
Zoekspoel 28 cm DD
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 63 tot 132 cm
Batterijen LiPo batterij (oplaadbaar)
Gewicht 1400 gram

Voordelen

 • Simultane multi-frequentie
 • Tot 3 meter waterdicht
 • Ingebouwde klok + gebruiks tracker
 • Draadloze bluetooth hoofdtelefoon
 • Heel geschikt voor het natte strand en zout water
 • Betaalbare professionele metaaldetector

Nadelen

 • Geen

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating9/10

De Nokta Makro Legend is een simultane multi-frequentie metaaldetector die waterdicht is tot 3 meter diep en zijn prestaties zijn volgens Nokta Makro vergelijkbaar met de Equinox 800 maar aan een fractie van diens prijs.

De Legend was meer dan 2 jaar in ontwikkeling en is de laatste nieuwe metaaldetector van Nokta Makro. Het is een professionele metaaldetector die simpel in gebruik is en zowel door een beginnende als een ervaren metaaldetectorist te gebruiken is.

Simultane multi-frequentie

De Nokta Makro Legend is één van de weinige metaaldetectors die over Simultane multi-frequentie (SMF) technologie beschikt zodat je zowel op een enkele frequentie kan zoeken maar ook op verschillende frequenties tegelijk.

Met de SMF zoek je tegelijk op een range van 4 kHz tot en met 40 kHz. Vooral voor kleinere voorwerpen te zoeken en voor het zoeken op het natte strandgedeelte, in zout water en op grond waar er veel mineralisatie is is SMF ideaal en zal je meer kunnen vinden dan metaaldetectors die maar op één frequentie tegelijk kan zoeken.

Single frequenties

Voor enkele frequenties heb je de keuze uit: 4 kHz, 10 kHz , 15 kHz, 20 kHz en 40 kHz. Met een lage frequentie kan je grotere voorwerpen dieper detecteren dan een hoge. Met een hoge zoekfrequentie kan je minder diep zoeken maar daartegenover staat dat je kleinere en fijne dingetjes kan detecteren. Afhankelijk van waar en wat je zoekt kies je dus de beste frequentie. Ook hebben de meeste metaaldetectors maar één frequentie, doordat de Legend er vijf heeft heb je eigenlijk vijf detectors in één!

Zoekstanden

De vier vaste zoekstanden zijn: Park, field (veld), beach (strand), gold field (voor goud nuggets). Van wat ik heb begrepen zullen er ook 4 custom zoekstanden aanwezig zijn die je zelf naar eigen wens kan instellen en bewaren.

Nokta Makro Legend bediening

Helemaal waterdicht

Je kan tot 3 meter diep onder water zoeken als je dat zou willen want de Legend is helemaal waterdicht tot die diepte. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als het begint te regenen tijdens een zoektocht.

Ingebouwde klok en tijd tracker

De Legend is volgens mij de enige metaaldetector met een ingebouwde klok. Nu denk je misschien dat een klok niet nodig is omdat je het uur op je telefoon kan zien, maar als je (vuile) handschoenen aan hebt dan is dat niet altijd even gemakkelijk. En de tijd willen we natuurlijk niet uit het oog verliezen want dan kan moeder de vrouw wel is kwaad worden 😉

Legend zoekstanden en klok

Ook kan je zien hoelang er met de Legend in totaal gezocht is want die tijd wordt ook bijgehouden. Moest je ooit een gebruikte Legend willen aankopen, dan kan je dus zien hoeveel uren, dagen, maanden en jaren het toestel gebruikt is geweest.

Legend tijd tracker om te weten hoelang de metaaldetector gebruikt is

Design, steel en gewicht

De Legend heeft een carbonnen ondersteel en de bovensteel is van aluminium. Deze combinatie van lichte en degelijke materialen zorgt ervoor dat het niet alleen een stevig toestel is maar ook dat het niet te zwaar is. Het gewicht bedraagt maar 1400 gram, niet zwaar dus.

Je kan de steel zo in elkaar schuiven om hem ergens te kunnen opbergen of om eenvoudiger te kunnen vervoeren. Op zijn kortst is de Legend 63 cm lang en op zijn langst 132 cm. Van gewicht weegt hij ongeveer 1,4 kg. Dezelfde cijfers als de Simplex+.

Uitgebreide toon instellingen + vibratie

Er is de mogelijkheid om de diverse tonen in te stellen zoals jij het wilt. Welke en hoeveel tonen je wilt horen, het volume en meer. Het is ook mogelijk om de Legend te laten vibreren als je iets detecteert.

Bluetooth en draadloze hoofdtelefoon

Er is een ingebouwde bluetooth module aanwezig zodat de meegeleverde draadloze hoofdtelefoon met low latency gekoppeld kan worden. Als je zelf al een bluetooth hoofdtelefoon hebt die je liever gebruikt dan kan dat, maar als die geen low latency heeft dan kan je vertraging van het detectiesignaal ondervinden.

Een bedrade hoofdtelefoon kan er ook gebruikt worden maar dan heb je een adapter kabeltje nodig die Nokta Makro ook aanbiedt.

Metaalsoort herkenning – discriminatie

Er zijn verschillende metaalsoort herkenning mogelijkheden aanwezig.

Verschillende audiotonen waaraan je kan afleiden welke metaalsoort je detecteert

Numeriek target ID van 0 – 60. Hiermee worden metaalsoorten in getallen weergegeven, wat heel nauwkeurig is. Ook kan je zo bepaalde getallen uitzetten (notchen) als je bepaalde dingen niet wilt detecteren.

Ferrocheck – dit geeft op het scherm visueel aan of het gedetecteerde voorwerp ijzer bevat of niet, zodat je minder afval zal opgraven.

Overige

De software is updatebaar zodat er eventuele bugs opgelost kunnen worden en er nieuwe functionaliteiten en verbeteringen kunnen toegevoegd worden.

Om storing van andere elektronische apparaten en omgeving tegen te gaan zijn er 13 frequentie shifts en automatische noise cancelling aanwezig.

De batterij die uiteraard oplaadbaar is zal een 8 tot 20 uur meegaan afhankelijk van welke frequentie en instelling er wordt gebruikt.

Er zijn 3 grondbalans opties: automatische grondbalans, manueel instelbare en tracking. Met de grondbalans stel je de metaaldetector af naar de aanwezige mineralisatie in de grond om zoveel mogelijk valse signalen te voorkomen.

Achteraan het display is er een ingebouwde LED verlichting die je kan aanzetten wanneer het buiten te donker is.

Nokta Makro The Legend video