Nokta Simplex LITE metaaldetector

GraadBeginner
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.5/10
Nokta Simplex LITE

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 15 kHz
Audio tonen multi-toon
Zoekstanden Park, field, beach, all metals
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 24 cm DD
Display type LCD met achtergrondverlichting
Lengte (min - max) 63 - 132 cm
Batterijen 2300mAh (oplaadbaar)
Gewicht 1,2 kg

Voordelen

 • Weegt maar 1,2 kg
 • Zéér gemakkelijk in gebruik
 • Helemaal waterdicht tot 5 m
 • Goedkoop voor wat je krijgt
 • Pinpointfunctionaliteit
 • Automatische en manueel instelbare grondbalans

Nadelen

 • Geen bluetooth, dus geen mogelijkheid om draadloze hoofdtelefoon te verbinden

Beoordeling

 • Specificaties 7
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating8.5/10

De Nokta Simplex LITE is een goedkope metaaldetector voor jong en oud, beginnende zoekers en mensen die een goedkope reserve/back-up metaaldetector willen.

De Simplex LITE is dan wel een budget metaaldetector, maar geen speelgoed en werkt hoe het moet. Zijn goedkope prijs heeft hij te danken aan dat hij over geen te geavanceerde functies beschikt om hem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden en dit aan een budgetvriendelijke prijs.

Ook is het niet mogelijk om een draadloze hoofdtelefoon te gebruiken, je bent dus verplicht om oortjes of een hoofdtelefoon met draad te gebruiken. Wil je toch draadloos zoeken, dan kan je beter voor de Nokta Simplex BT gaan.

Zoekstanden

De Nokta Simplex LITE heeft 4 zoekstanden waarmee je instant kan zoeken.

 1. Park
 2. Field
 3. Beach
 4. All metals
Nokta Simplex LITE instellingen

Pinpointer functie

Na het detecteren van een voorwerp moet je het opgraven, maar eerst gebruik je het best de pinpointer functie waarmee je snel en vrij nauwkeurig de locatie van het voorwerp kan bepalen.

Waterdichtheid Nokta LITE

De Nokta LITE is helemaal waterdicht, je kan er onderwater tot wel 5 meter diep mee zoeken en ook in de regen heb je geen beschermhoesje of dergelijke nodig.

Geen bluetooth

Er is geen bluetooth in de LITE aanwezig, je kan dus geen draadloze hoofdtelefoon gebruiken. Je kan alleen met bedrade hoofdtelefoon of oortjes zoeken, of via de ingebouwde geluidspreker de detectiesignalen horen.

Vibratie en verlichting

Achteraan de bediening is er LED verlichting aanwezig om de zoekspoel te verlichten zodat je wanneer het te donker is je nog iets kan zien. De knoppen van de bediening zijn ook voorzien van instelbare verlichting, net zoals het scherm voorzien kan worden van achtergrondverlichting.

Het is ook mogelijk om de LITE te laten vibreren als hij iets detecteert. Dit kan handig zijn wanneer je problemen hebt met je gehoor, je onderwater zoekt, of je zonder hoofdtelefoon zoekt en er te luide omgevingsgeluiden zijn waardoor je het detectiesignaal niet kan horen.

Lengte – gewicht

De steel van de LITE bestaat uit kunststof en aluminium. De lengte is verstelbaar van 63 tot 132 cm. Het gehele toestel weegt maar 1,2 kg.

Ground suppressor

De ground suppressor gebruik je best alleen wanneer je te veel valse signalen van grondstoring te horen krijgt. Door de suppressor te verhogen heb je minder of geen last meer van valse signalen, wel wordt de detector dan wat minder gevoelig voor zilver en andere hoge geleiders.

Frequentie shift

Als je in de buurt van hoogspanning zoekt kan je wel is elektromagnetische storing ondervinden in je detectiesignaal, ook metaaldetectors of andere elektronische apparaten in de nabije omgeving kunnen voor die storing zorgen. De Simplex LITE heeft een frequentie shift instelling waarmee je de keus hebt uit 3 verschillende frequenties, verander van frequentie en je ondervindt geen elektromagnetische storing meer.

Grondbalans

Er is een handmatige instelbare en een automatische grondbalans functie aanwezig. Grondbalans is ook weeral een functie om storing tegen te gaan veroorzaakt door grondmineralen etc.

Oplaadbare batterij

Er zit in de LITE een 2300mAh batterij die je via usb kan opladen. Zoeken met een volle batterij kan ongeveer een 12 tal uren.

Software updates

Net als alle Simplex toestellen is de LITE software ook te updaten wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Verschillen tussen Nokta Simplex LITE, Nokta ULTRA en Nokta BT

Lees ook: Nokta Simplex LITE, ULTRA en BT metaaldetectors verschillen.