Nokta Simplex ULTRA metaaldetector

GraadBeginner
TypeAlle terreinen
Beoordeling9/10
Nokta Simplex ULTRA

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 15 kHz
Audio tonen multi-tonen
Zoekstanden Park, field, beach, 4 tones, 99 tones, all metals
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 28 cm DD
Display type LCD met achtergrondverlichting
Lengte (min - max) 63 -132 cm
Batterijen 2300mAh (oplaadbaar)
Gewicht 1,2 kg

Voordelen

 • Lichte metaaldetector (1,2 kg)
 • Volledig waterdicht tot 5 meter diep
 • 6 zoekstanden
 • Zéér goede prijs/kwaliteit
 • Oplaadbare batterij
 • Ingebouwde bluetooth voor draadloze hoofdtelefoon

Nadelen

 • Nog geen bekend

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating9/10

De Nokta Simplex ULTRA metaaldetector is de premium versie van de Simplex metaaldetectors. De ULTRA gebruikt 15 kHz als zoekfrequentie, is volledig waterdicht en heeft verscheidene functies die de goedkopere LITE en BT metaaldetectors niet hebben en die de kansen van het vinden van meer en betere vondsten verhoogt.

De ULTRA is geschikt voor detectoristen die geen of weinig ervaring hebben met het zoeken, maar kan ook perfect als back-up metaaldetector voor de ervaren detectorist dienen.

Simplex ULTRA zoekstanden

Voor elke zoekomgeving heeft de ULTRA wel een zoekstand, 6 in totaal. Kies de beste zoekstand voor het terrein waar je zoekt en je kan starten.

 • Field (veld)
 • Park
 • 4 tones
 • 99 tones
 • Beach (strand)
 • All metals (alle metalen)
Nokta Simplex ULTRA instellingen

Draadloze hoofdtelefoon

De Simplex ULTRA heeft een ingebouwde bluetoothmodule zodat je een draadloze hoofdtelefoon of oortjes kan gebruiken in de plaats van bedrade, draadloos is toch net wat handiger.

De ULTRA is verkrijgbaar in 2 pakketten, de gewone versie zonder draadloze hoofdtelefoon en een pakket waar er een draadloze hoofdtelefoon bij is inbegrepen. De inbegrepen draadloze hoofdtelefoon is dezelfde als die bij de Nokta Legend zit.

Hier kan je de Simplex ULTRA kopen MET draadloze hoofdtelefoon en hier zonder.

Vibratie en verlichting

Het is mogelijk om vibratie als detectiesignaal te gebruiken, handig voor onderwatergebruik en voor mensen met gehoorproblematiek.

Het displayscherm en de toetsen kan je voorzien van achtergrondverlichting en de helderheid kan hiervan ook aangepast worden.

Achteraan de bedieningsunit is er een LED verlichting aanwezig die je kan gebruiken wanneer het buiten te donker wordt, zodat de zoektocht kan verdergezet worden.

Ground suppressor

Wanneer je te veel valse signalen ondervindt en het verlagen van de sensitivity (gevoeligheid) niet helpt, dan kan je de ground suppressor verhogen om de valse signalen tegen te gaan.

Door de ground suppressor te gebruiken kan je wel iets minder diep zoeken en wordt de detector minder gevoelig voor zilver, koper en andere hoge geleidende metalen.

Frequentie shift

Als je in de dichte omgeving zoekt van andere metaaldetectors, hoogspanning of andere dingen die elektromagnetische signalen uitzenden, dan kan het zijn dat je last ondervindt van elektromagnetische storing. Om deze storing tegen te gaan kan je met de frequentie shift van frequentie veranderen om de storing tegen te gaan.

Volledig waterdicht tot 5m

De Nokta Simplex ULTRA is volledig waterdicht en kan je zonder problemen gebruiken in de regen en tot 5 meter diep onderwater.

Gewicht en lengte

De steel kan je naar ieders lichaamslengte afstellen. Op zijn kortst is de detector 63 cm lang en op zijn langst 132 cm. Doordat de steel van carbon is weegt de gehele Nokta Simplex ULTRA maar 1200 gram zwaar.

Grondbalans

Zowel een automatische als manueel instelbare grondbalans zijn aanwezig zodat de ULTRA naargelang de grondsoort en aanwezige mineralisatie kan aangepast worden om zo weinig mogelijk valse signalen van grondstoring te ondervinden.

Pinpointfunctie

Met de pinpointfunctie kan de positie van een gedetecteerde vondst nog nauwkeuriger bepaalt worden, zodat je een zo klein mogelijk gat hoeft te graven om de vondst te vinden. Met de Simplex ULTRA is het pinpointen nog eenvoudiger dan met vele andere detectors omdat nu ook op het scherm visueel wordt weergegeven hoe dicht je met het centerpunt van de zoekspoel de vondst nadert.

Recovery speed

De ULTRA heeft als enige Simplex detector een instelbare recovery speed (reactiesnelheid), waarmee je beter dichtbijgelegen voorwerpen van elkaar kan onderscheiden. Nog een voordeel van een instelbare reactiesnelheid is: hoeveel te lager je de reactiesnelheid zet, hoeveel te dieper je grotere voorwerpen kan detecteren. Hoeveel te hoger je de reactiesnelheid zet, hoeveel te minder diep je kan zoeken, maar daartegenover staat dat je de kleinere en fijne voorwerpen beter kan detecteren.

Coin / relic ID scale

Nog een functie waarover alleen De ULTRA beschikt van de Simplex detectors. Hiermee krijgen munt- en relic/voorwerpzoekers een aangepaste ID-schaal, en krijg je stabielere ID’s. Selecteer je het coin (munt) symbool, dan zal de ijzer-ID van 01-14 gaan en krijg je voor deze ID’s een ijzerhoudende toon te horen en voor de overige ID’s een niet-ijzerhoudende toon. Heb je het “relic’ (voorwerp) symbool geselecteerd, dan heeft de ijzer-ID een bereik van 01-39 en krijg je ook voor deze ID’s een ijzerhoudende toon te horen en voor de overige ID’s een niet-ijzerhoudende toon.

Target ID depth

Met de target ID depth kan je het diepte niveau instellen wanneer de ULTRA ID’s weergeeft voor een vondst. Je hebt de keuze uit: L (Low), M (Medium), H (high). Standaard wordt er Medium gebruikt. Hoeveel te lager het staat, hoeveel te te accurater de ID’s zijn.

Geavanceerde tooninstellingen

De Simplex ULTRA biedt 3 opties voor de tonen aan te passen.

Toononderbreking

Hiermee pas je de tonen aan naar hoe jij ze wilt, zodat je op basis van het geluid beter kan afleiden welke ijzersoort je detecteert.

Toonfrequentie

Hiermee pas je de frequentiehoogte aan van het detectiesignaal en de threshold toon (achtergrondgeluid/gezoem) in de alle metalen zoekstand.

Toonvolume

Hiermee kan je het volume van elke toon aanpassen en uitschakelen.

Batterij – gebruiksduur

Met de oplaadbare 2300mAh batterij kan je volgens Nokta een 12 tal uren zoeken bij normaal gebruik. Hoelang de batterij nog mee kan wordt op het display weergegeven.

Software updates

Het is mogelijk om de software van de Simplex ULTRA te updaten als er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Nokta Simplex ULTRA verschillen met Nokta LITE en BT

Lees het artikel Nokta Simplex metaaldetectors verschillen om alle Simplex detectors te vergelijken en de verschillen te zien.