metaaldetector zoeken op het strand
Stranden zijn één van de zoekplaatsen die misschien wel het meeste voldoening geven, zeker de drukbezochte. Met een metaaldetector zoeken op het strand is door het lossere zand makkelijker zoeken en levert doorgaans meer vondsten op dan elders.
Als je een beginner bent in de metaaldetector hobby, dan is het strand een goede plaats om te starten met zoeken en ervaring op te doen. Duizenden toeristen overspoelen elk jaar de stranden en velen daarvan verliezen wel is wat sieraden, munten en ander spul. Na een tijd komen deze spullen dieper in het zand te liggen of ze spoelen in zee. Met de hulp van een goede metaaldetector voor onderwater kan je al deze verloren voorwerpen opsporen om ze eventueel voor een zakcentje te verkopen.
Ga alvorens je in een ander land met een metaaldetector gaat zoeken op het strand na of het is toegelaten, want dit is niet overal het geval.
Onderwater metaaldetector kopen
Voordat je een onderwater metaaldetector gaat kopen is het belangrijk om met een paar punten rekening te houden. Het is namelijk zo dat er verschillende soorten van ‘waterdichte’ metaaldetectors bestaan.
Zo hebben de meeste metaaldetectors alleen een waterdichte zoekspoel, maar het displaykastje (bedieningspaneel met scherm en knoppen waar je de metaaldetector instelt) is dan niet waterdicht. Met zo’n toestel kan er dus in het water gezocht worden tot aan het displaykastje, dit mag zeker niet in aanraking komen met water want dan zal het stuk gaan. Als je hiermee in de regen wilt zoeken , dan moet je een bescherm/regenhoesje gebruiken voor het displaykastje.
Dan heb je nog toestellen waarvan de zoekspoel waterdicht is en het displaykastje is spatwaterdicht, dat wil zeggen dat het displaykastje tegen de regen kan en ander spatwater maar het mag zeker niet onder water gedompeld worden, want dan gaat het zeker stuk.
Verder heb je de volledige waterdichte metaaldetectors, zowel de zoekspoel en het displaykastje zijn waterdicht, met deze metaaldetectors kan er onderwater gezocht worden tot de diepte die er aangegeven is bij de specificaties van de onderwater metaaldetector waarmee je zoekt.
De Nokta Makro Simplex + is de goedkoopste onderwater metaaldetector die je kan kopen.
Metaaldetector duiken
Met de meeste onderwater metaaldetectors kan je tot een 3 a 5 meter diep in het water zoeken, ze zijn dus niet geschikt om er diep mee te duiken. Wil je met een metaaldetector duiken op grotere dieptes, dan moet je er één kopen die geschikt is om echt mee te duiken.
De Garrett Seahunter Mark II is een metaaldetector speciaal om mee te duiken tot ongeveer een 65 meter diep. Hiermee kan je dus echt diep duiken naar schatten op de bodem van de zee of oceaan.
De Minelab Excalibur II is de beste onderwater metaaldetector die er bestaat momenteel om mee te duiken. Hij kan tot wel 66 meter diep zoeken!
Waar zoeken met onderwater metaaldetector
Terreinen waar er veel menselijke activiteit plaatsvindt zijn altijd goede plaatsen voor te zoeken met een metaaldetector. Al van in het begin der dagen gaan mensen overal waar het kan zwemmen op warme dagen en af en toe verloren ze dan wel is wat van munten, sieraden etc. die je met een onderwater metaaldetector kan opsporen.
- Strand, een populaire zoekplaats bij metaaldetector enthousiastelingen. Als je op het nat zand wilt zoeken dan zal je een toestel nodig hebben dat de hoge mineralisatie van het zout aan kan. Met alle metaaldetectors van in de bovenstaande tabel kan er op het strand en in het water gezocht worden. Met een beetje geduld zal je vele verborgen schatten uit het zand halen.
- (Zwem)vijvers, elke zwemvijver is een potentiële ‘goudmijn’ door de vele mensen die er komen en wel is een euro’tje of dergelijke laten vallen in het zand of in het water. Je kan het je soms niet voorstellen wat je daar bovenhaalt. Weet je misschien in een openbaar bos een oude vijver liggen? De kans is groot dat er heel vroeger al mensen kwamen zwemmen en je er dus wel oud spul kan vinden.
- Rivier of beek, je kan in een rivier of beek zoeken, of aan de kant, waar het water soms lager staat. Onder bruggen kan je doorgaans wel wat dingen vinden die mensen in het water hebben gegooid zoals bv. munten voor goed geluk.
- Zee, mensen verliezen tijdens het zwemmen in zee wel is wat muntgeld uit hun zakken van hun zwemshort en dames verliezen wel is een oorbel, halsketting, armband of ringen. In zee liggen er ook scheepswrakken en daar spoelt er heel af en toe wel is wat van aan wal. Als je echt diep in zee wilt zoeken, dan heb je een metaaldetector nodig waarmee je ook kan duiken.
In het water zoeken veiligheid
Wees je er ten alle tijde van bewust dat water gevaarlijk kan zijn. Men kan er in verdrinken maar ook kunnen er bacteriën in het water zitten (vooral in stilstaand water en rivieren) waar je heel ziek van kan worden als je het inslikt.
Vooral in vijvers kan de bodem soms een dikke laag modder zijn waar je voeten in vastgezogen kunnen worden en het moeilijk kan zijn om er uit te geraken.
Als je met een metaaldetector in het water gaat zoeken waar er geen mensen in de buurt zijn, dan is het aangeraden om iemand mee te nemen zodat die je kan helpen indien nodig.
Onderwater metaaldetector accessoires
Als je onderwater zoekt of op het strand, dan kan een strand- of waadschep handig zijn om gevonden voorwerpen uit het zand te halen. Dit zijn scheppen met gaten in waarlangs het water kan weglopen en zijn gemaakt van aluminium of RVS om roestvorming tegen te gaan.
Zoek je onderwater met je metaaldetector? Let er zeker op dat je ook een waterdichte hoofdtelefoon nodig hebt, want de meeste zijn niet waterdicht en gaan stuk als ze met water in contact komen.