Quest Q30 metaaldetector

GraadBeginner
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.75/10
Quest Q30 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar
Frequenties 14 kHz
Audio tonen 4 tonen
Zoekstanden Park, Filed, Wet sand, Saltwater, Gold 1, Gold 2
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/-40 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 125 cm
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 28 x 23 cm (Turbo DD RaptorX)
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 80 cm tot 130 cm
Batterijen LiPo (oplaadbaar)
Gewicht 1100 gram

Voordelen

 • Verlicht display
 • Prijs/kwaliteit/veel voor weinig
 • Vibratie detectiesignaal
 • Tot 5 meter waterdicht! (ook zout)
 • Automatische en manuele grondbalans
 • Oplaadbare batterij met magnetische oplaadkabel

Nadelen

 • Geen ingebouwde draadloze module voor draadloze hoofdtelefoon

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 8
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 9
Algemene rating8.75/10

Quest heeft een nieuwe metaaldetector te koop, de Quest Q30. Het betreft een metaaldetector voor de jonge én oudere zoekers die wel of niet over zoekervaring beschikken. Deze moderne metaaldetector is voorzien van vele functies en toch aan een goedkope (instap) prijs.

De Quest Q30 is VOLLEDIG waterdicht en dit tot wel 5 meter onderwater! Nog nooit gezien voor een metaaldetector die zo aantrekkelijk geprijsd is.

Zelfs als je nog geen ervaring hebt met het zoeken met een metaaldetectror, kan je met de Quest Q30 zo beginnen omdat hij is voorzien van wel 6 voorgeprogrammeerde zoekstanden. Door de juiste zoekstand te selecteren naargelang de plaats waar je wilt zoeken ben je in een paar seconden aan het zoeken.

Verschil Quest Q30+ en Quest Q30

Je hebt twee versies van de Q30, de gewone en de + versie. Het verschil is dat de Quest Q30+ een ingebouwde draadloze module heeft zodat je een draadloze hoofdtelefoon kan gebruiken. De Q30 zonder de + achter heeft geen draadloze module, er kan dus geen draadloze hoofdtelefoon met verbonden worden.

Bij de Quest Q30+ is een draadloze hoofdtelefoon ook inbegrepen bij aankoop hier: Quest Q30+

Quest Q30 kenmerken

Zoals vele metaaldetectors in deze prijscategorie heeft de Quest Q30 een zoekfrequentie van 14 kHz.

Pinpointer functie

Natuurlijk is er een pinpointer functie aanwezig zodat je gemakkelijk na het detecteren van een voorwerp de exacte plaats kan bepalen van waar deze zich bevindt en waar je juist moet graven. Ook geeft de pinpoint functie ongeveer de diepte aan van het voorwerp.

Quest q30 display scherm

Displayverlichting

Als het buiten te donker wordt, dan kan je door de aanwezige schermverlichting blijven verder zoeken.

Audio

Het volume van de Quest Q30 is ook aan te passen indien gewenst. Er is als detectiesignaal ook vibratie mogelijk door het volume op 0 te zetten. Handig voor onderwater, slechthorenden of als er te veel omgevingsgeluid aanwezig is. Er is natuurlijk ook een hoofdtelefoonaansluiting (3,5 mm) aanwezig en ook een speaker.

Fesen functie

Met Fesen, ook wel Iron audio genoemd bij andere merken stel je het audiovolume van ijzer in van 0 tot en met 5. Hiermee kan je het ijzersignaal uitzetten als je geen ijzer wil detecteren of je kan het ijzersignaal luider maken om het beter te kunnen horen.

Frequentie shift

Om storing tegen te gaan van metaaldetectors of andere elektronische apparatuur in de nabijheid kan je van frequentie veranderen. Dit doe je door op de Q30 en Q30+ de grondbalans knop in te drukken, dan kan je met de volume regelknop shiften/verwisselen van frequentie.

Threshold functie

Op de achtergrond hoor je en constante achtergrondtoon als de GOLD/goud zoekstand aan staat met als bedoeling om signalen van kleine objecten van goud of andere metalen beter te horen. Het beste is om de achtergrondtoon in te stellen dat je hem maar net hoort.

Quest Q30 instellingen

Grondbalans

Er is een automatische en manueel instelbare grondbalans voorzien op de Quest Q30 . Met de grondbalans pas je hem aan naargelang de mineralisatie (vervuiling, zout etc) in de grond, zodat je op z’n optimaalst kan zoeken en zo weinig mogelijk laat liggen. De gevoeligheid (sensitivity) is van 0 tem. 99 in te stellen.

Batterij en opladen

Je hoeft geen losse batterijen te kopen want er is een ingebouwde oplaadbare 3000 mAh li-po (lithium polymeer) batterij aanwezig die je simpel kan opladen via de meegeleverde USB oplaadkabel. Deze sluit je via een magnetische koppeling eenvoudig aan. Met een volle batterij kan je maximum een 30 uren zoeken tot deze moet opgeladen worden. Hoelang de batterij nog meegaat lees je in 4 niveaus af op het scherm.

Gewicht en verstelbare steel

Zoals alle Quest metaaldetectors is de Quest Q30 ook een lichtgewicht met zijn 1100 gram. Door de meeste mensen dus gemakkelijk vele uren lang zonder problemen te hanteren. Ook is de handgreep verstelbaar en is de steel eenvoudig in lengte aan te passen en dit van 80 cm tot 130 cm. Heel handig vind ik zelf. Op zijn korst neemt hij weinig plaats in beslag. Je bergt hem gemakkelijk op en je kan hem zelfs op de fiets meenemen naar je favoriete zoekplek.

Quest Q30 verstelbare steel

Zoekspoel

Als zoekspoel is de Quest Q30 voorzien van de ultralichte 28 x 23 cm Turbo DD RaptorX.

Snelle herstelsnelheid

Doordat de Quest Q30 een snelle herstelsnelheid/recovery speed heeft is de kans kleiner dat je voorwerpen laat liggen die tegen elkaar of vlak naast elkaar liggen omdat je aan het detectiesignaal hoort dat er meerdere voorwerpen liggen. Ook kan je vlugger een plaats afzoeken dan met een metaaldetector die een trage herstelsnelheid heeft.

Metaalsoort herkenning

De Quest Q30 heeft 3 soorten voorwerp identificatie (herkennen metaalsoort):

 1. 4 verschillende audiotonen, aan de toon kan je ongeveer afleiden wat voor metaalsoort je detecteert.
 2. Numerieke target ID, metaalsoorten worden in nummers uitgedrukt op het scherm, van 1 tot en met 99.
 3. Visuele target id: op het display zie je 25 blokjes in een boogvorm. Links staat voor ijzer en rechts voor hoog geleidende materialen zoals zilver. Elk blokje kan goedgekeurd of afgekeurd worden, zo kan je kiezen welke materiaalsoorten kunnen gededecteert worden of kunnen genegeerd worden.

QuestGo App

De Quest Q30 kan je via Bluetooth verbinden met de QuestGo app zodat je elke route waar je gezocht hebt, vondstplaatsen etc. kan bewaren. Als er een nieuwe firmware voor de Quest Q30 beschikbaar is, dan kan je deze draadloos via de QuestGo App upgraden. De QuestGo app is gratis te downloaden voor Android op de Google Play Store en voor Iphone en Ipad op de App Store.

Quest Q30 waterdichtheid

Ongeloofelijk maar waar, je kan met de Quest Q30 tot wel 5 meter diep onderwater zoeken. Tot 5 meter diep kunnen zelfs vele professionele metaaldetectors niet. Hij is volledig waterdicht, je hoeft dus ook geen regenbescherming gebruiken in de regen. Is de Quest Q30 vuil? Spoel hem dan gewoon onder de kraan af.

Quest Q30 zoekstanden

Er zijn 6 zoekstanden aanwezig op de Quest Q30. De 6 zoekstanden zijn:

 1. Park = geoptimaliseerd voor vervuilde gronden zoals parken/recreatie terreinen
 2. Field = geoptimaliseerd voor akker of veld
 3. Wet sand = geoptimaliseerd voor nat (strand)zand
 4. Saltwater = geoptimaliseerd voor zoutwater/hoog gemineraliseerde grond
 5. Gold 1 = 1 toon voor goud prospectie met aanpasbare threshold
 6. Gold 2 = 2 tonen met aanpasbare threshold

Dieptebereik Quest Q30

Een klein voorwerp zoals een één euromunt kan tot ongeveer een 40 cm diep gevonden worden met de Quest Q30. Een groot voorwerp kan afhankelijk van de grootte tot ongeveer 1,25 meter diep gevonden worden.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een metaaldetector die makkelijk en eenvoudig te bedienen en in gebruik is, dan is de Quest Q30 misschien wel de juiste metaaldetector voor jou. Deze is te gebruiken door jong en oud, met veel of weinig ervaring. Hij heeft 6 zoekstanden en is volledig waterdicht tot een diepte van 5 meter zodat je zelfs in een sloot rond een kasteel kan zoeken als je dat zou willen. Met de oplaadbare batterij kan je tot ongeveer 30 uur lang zoeken. Verder beschikt hij over alle funties die een beginner nodig heeft. Voor zijn aantrekkelijke prijs ga je buiten de Nokta Makro Simplex + geen echte concurrent vinden volgens mij.