Quest Q40 metaaldetector

GraadBeginner
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8.25/10
Quest Q40 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar
Frequenties 13 kHz
Audio tonen 6 tonen
Zoekstanden Alle metalen, juwelen, munten, strand + 2 custom
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 30 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1 meter
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 13 x 23 cm (Blade)
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 80 cm tot 130 cm
Batterijen LiPo (oplaadbaar)
Gewicht 1050 gram

Voordelen

 • Prijs
 • Draadloze hoofdtelefoon
 • Verlicht display
 • Automatische en manuele grondbalans
 • Spatwaterdicht, je kan zo in de regen zoeken

Nadelen

 • Niet volledig waterdicht, wel spatwaterdicht

Beoordeling

 • Specificaties 8
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 8
Algemene rating8.25/10

De Quest Q40 is een vrij recent uitgebrachte metaaldetector en is voorzien van de nieuwste snelle microprocessors. Het is een metaaldetector die simpel in gebruik is en is daardoor geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, beginnende zoekers en ook volwassenen.

Hij is voorzien van wel 6 zoekstanden zodat je zonder ervaring ook al direct kan beginnen te zoeken naar alles wat je maar wil en dit op akkers, weilanden, parken, recreatieterreinen, bossen etc.

Quest Q40 kenmerken

De frequentie waarmee je met de Quest Q40 zoekt is 13 kHz.

Elke goede metaaldetector heeft een ingebouwde pinpointer functie nodig, uiteraard heeft de Quest Q40 er een. Na het detecteren van een vondst, gebruik je de pinpointer om de exacte plaats van de vondst te bepalen, zodat je exact weet waar je zal moeten graven en geen te groot gat moet maken.

Als je met meerdere mensen samen zoekt, dan kan je door de verschillende metaaldetectors of andere elektronica in de buurt last krijgen van storing, de Quest Q40 heeft een frequentie wisselaar waarmee je van frequentiekanaal kan wisselen voor het tegengaan van elektronica storing.

De FESEN functie zorgt ervoor dat je zwakke signalen die gemaskeerd worden door ijzer of andere rommel beter zal kunnen horen. Goed voor op vervuilde gronden. Soms kan het wel voorvallen dat je meer lawaai krijgt als de FESEN functie geactiveerd is.

Er is automatische en manueel instelbare grondbalans aanwezig. Met de grondbalans pas je de Quest Q40 aan naargelang de mineralisatie in de grond, zodat je op z’n optimaalst kan zoeken.

De batterij van de Quest Q40 is een heroplaadbare 2000 mAh lithium polymeer batterij waarmee je tot 20 uur kan zoeken als je met draadloze hoofdtelefoon zoekt. Zoek je niet draadloos, dan kan je een 30 uren zoeken tot je hem moet opladen. Het batterij niveau is op het scherm af te lezen zodat je weet hoelang je nog kan zoeken tot de volgende laadbeurt.

Soms loopt het zoeken wel is wat uit en begint het al donker te worden, de Quest Q40 heeft een verlicht scherm zodat je zonder problemen verder kan zoeken.

Er is een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, een waterdichte luidspeker en je kan een draadloze hoofdtelefoon gebruiken. Een draadloze hoofdtelefoon is altijd aangeraden als het mogelijk is, zodat je verlost bent van die irritante draad die altijd in de weg zit als je een vondst moet opgraven. Het geluidsniveau is ook instelbaar bij de Quest Q40.

Wat ook handig is aan de Quest Q40, is dat hij maar 1050 gram weegt. Zo’n laag gewicht is perfect om lang mee te zoeken of voor de kleinsten onder ons en voor mensen met lichamelijke problemen. Ook handig is de steel, die kan je in een paar seconden van lengte aanpassen en dit van 80 cm tot 130 cm. In zijn kortste lengte kan je hem makkelijk opbergen of vervoeren. Zelfs kinderen vanaf 5 jaar kunnen er dan mee overweg.

De Quest Q40 heeft 3 soorten voorwerp identificatie (herkennen metaalsoort):

 1. 6 verschillende audiotonen, aan de toon kan je ongeveer afleiden wat voor metaalsoort je detecteert.
 2. Numerieke target ID, Metaalsoorten worden in nummers uitgedrukt op het display, van 1 tot 99.
 3. Visuele target id, op het display zie je 20 blokjes die onder ijzer, goud, brons en zilver vallen. Als er bijvoorbeeld een ijzerhoudende metaalsoort onder je zoekspoel ligt, dan licht er een blokje op van ijzer.

Quest Q40 waterdichtheid

Spijtig genoeg is de Quest Q40 niet volledig waterdicht. De zoekspoel is volledig waterdicht maar het display is spatwaterdicht. Je kan dus in het water zoeken zolang het display en de controle-unit maar niet ondergedompeld worden onder water. In de hevige regen zoeken kan dan weer wel.
Als je een volledig waterdichte Quest zoekt, dan is de enige optie de Quest Pro, die is volledig waterdicht tot wel 5 meter.

Quest Q40 zoekstanden

De Quest Q40 beschikt over 6 zoekstanden, waarvan 4 voorgeprogrammeerde en 2 zelf in te stellen. De 6 zoekstanden zijn:

 1. Alle metalen
 2. Munten
 3. Juwelen
 4. Strand
 5. Zelf in te stellen
 6. Zelf in te stellen

Dieptebereik Quest Q40

Kleinere vondsten zoals een munt kunnen met de Quest Q40 tot ongeveer 30 cm diep gevonden worden. Grote vondsten kunnen tot ongeveer 1 meter diep gevonden worden.

Verschil Quest Q40 en Quest Q20

De voornaamste verschillen tussen de Quest Q40 en de Q20 zijn:

 • De Quest Q40 heeft een zoekfrequentie van 13 kHz en de Quest Q20 heeft een zoekfrequentie van 9 kHz.
 • De Quest Q40 heeft alle functionaliteiten van de Q20 plus 3 extra zoekstanden: Strand en 2 die je zelf kan instellen.
 • Met de Quest Q40 kan er met een draadloze hoofdtelefoon (die inbegrepen is bij aankoop) gezocht worden en met de Q20 niet.
 • De Quest Q40 heeft 6 audiotonen tegenover de 2 van de Q20
 • Batterrij van de Quest Q40 is iets beter.
 • Q40 heeft een frequentie wisselaar
 • De Quest Q40 heeft de FESEN functie.

Conclusie

Het iets betere broertje van de Quest Q20 is deze Quest Q40, een moderne en gebruiksvriendelijke metaaldetector die uitstekend geschikt is voor een kind of beginner. Hij is te gebruiken met de meegeleverde draadloze hoofdtelefoon wat mooi meegenomen is. Door één van de vele zoekstanden te selecteren kan je direct beginnen met zoeken naar leuke vondsten.

Video