Quest Q60 metaaldetector

GraadSemi-professioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.25/10
Quest Q60 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 5, 14 en 21 kHz
Audio tonen Multi-toon
Zoekstanden Park, Field, Wet sand, Saltwater, Gold-1, Gold-2, Deep
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 40 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1,5 meter
Waterdicht Ja, tot 5 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 23 x 33 cm BeastX TurboD
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 80 - 130 cm
Batterijen LiPo (oplaadbaar)
Gewicht 1,15 kg

Voordelen

 • Multifrequentie (5, 14 en 21 kHz)
 • Volledig waterdicht tot 5 meter diep!
 • Zoeken in zout water mogelijk
 • Lichtgewicht (1,15 kg)
 • Draadloze hoofdtelefoon inbegrepen
 • 7 zoekstanden

Nadelen

 • Multifrequentie kan niet op de 3 frequenties tegelijk zoeken

Beoordeling

 • Specificaties 8
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 8
Algemene rating8.25/10

In 2019 werd de Quest Q60 metaaldetector aangekondigd, de vervanger van de Quest Pro en velen zagen er ongeduldig naar uit om met hem op zoektocht te gaan. Nu is het moment aangebroken en is hij eindelijk verkrijgbaar!

Na de Quest Q30 die ook sinds recent verkrijgbaar is, is de Quest Q60 de 4 de van de Q serie metaaldetectors van Quest. Allemaal goede metaaldetectors voor ieders budget en door de simpele bediening geschikt voor jong, oud, beginners en ervaren metaaldetectoristen.

Het is de éérste van de Q serie dat een multifrequentie metaaldetector is en hem tot de beste van de serie bekroond. Ook is hij volledig waterdicht en dit tot wel 5 meter diep waar de metaaldetectors van andere merken meestal maar tot 3 meter diep onder water kunnen, als ze al waterdicht zijn.

Het is een metaaldetector die in alle zoekomstandigheden zijn mannetje staat: je kan er in het water mee zoeken, op akkers, weilanden, bossen, recreatie etc. Hij is geschikt voor muntzoekers, militaria, goudnuggets, strandzoekers en veel meer.

Met de keuze uit wel 7 zoekstanden is hij zelfs geschikt voor onervaren zoekers en kinderen. Een zoekstand selecteren en je bent vertrokken!

Quest Q60 kenmerken

Multifrequentie metaaldetector

De Quest Q60 is een metaaldetector die op 3 verschillende frequenties kan zoeken, namelijk op 5 kHz, 14 kHz en 21 kHz. Dit maakt hem beter dan de meeste metaaldetectors die maar op één frequentie kunnen zoeken. Een multifrequentie toestel zoals de Q60 heeft altijd de voorkeur omdat je eigenlijk meerdere metaaldetectors in één hebt.
Elke frequentie heeft zijn eigen nut: Lage frequenties zijn het best voor dieper gelegen objecten te detecteren. Hogere frequenties zijn dan weer gevoeliger om kleine fijnere objecten te detecteren die meer aan de oppervlakte liggen.

Lichte metaaldetector

De Quest Q60 weegt maar 1,15 kg, een pluimgewicht waarmee zelfs kinderen kunnen zoeken. Het is vanzelfsprekend dat je met zo’n laag gewicht langer kan zoeken dan met een zware metaaldetector.

Snelle herstelsnelheid – recovery speed

Door de snelle herstelsnelheid is het mogelijk om vlugger te zwaaien en op meer oppervlakte te zoeken op een kortere tijd. Een ander voordeel van de snelle herstelsnelheid is dat als er meer dan één voorwerp naast mekaar ligt de Quest Q60 voor elk voorwerp een signaal geeft, zodat je weet dat er meerdere voorwerpen liggen. Metaaldetectors waarbij de herstelsnelheid niet snel genoeg is geven maar één signaal bij meerdere voorwerpen en zo is de kans groter dat je dingen laat liggen.

Constructie – design – steel

Zoals alle Quest metaaldetectors is ook het design en de bouw van de Quest Q60 strak, sterk, modern en ergonomisch. Hij is volledig instelbaar zodat hij het beste bij jouw lichaam past en je het comfortabelst kan zoeken. De aluminium steel bestaat uit 3 delen en is eenvoudig in elkaar te schuiven, van 80 cm tot 130 cm. De handgreep is ook verstelbaar.
Op zijn kortst is deze metaaldetector dus maar 80 cm, buiten de andere Quest metaaldetectors kan ik niet vlug een toestel van een ander merk bedenken dat ook zo kort kan gemaakt worden. Dit is vooral handig voor het opbergen, transporteren en voor kleinere personen zoals een kind.

Batterij

De 4000mAh LiPo batterij gaat maximum 30 uur mee tot de volgende laadbeurt. Opladen gebeurt dmv. een oplaadkabel met aan de éne kant een magnetische koppeling die bijna vanzelf in het contact klikt aan de achterkant van de bedieningsunit. De andere kant van de oplaadkabel heeft een usb-aansluiting om in een usb-poort te steken van wat je maar wilt. Het opladen zelf zal maximum 4 uur in beslag nemen, afhankelijk van hoe vol de batterij nog is.
Hoelang de batterij nog meegaat is op het display aangegeven zodat je weet wanneer hij aan de lader moet.

Quest Q60 opladen

Quest Q60 zoekspoel

De nieuwe BeastX TurboD zoekspoel is 23 cm x 33 cm groot. Dit is dus echt wel een grote zoekspoel waarmee je meer dieptebereik hebt dan met een kleine zoekspoel.

Display

Er is led displayverlichting aanwezig zodat er ook kan gezocht worden als het buiten te donker is om het display te kunnen aflezen.

Quest Q60 display instellingen

Pinpointfunctie

Er is een pinpointfunctie aanwezig zodat je na het detecteren van een voorwerp makkelijk en snel de juiste locatie van het voorwerp kan bepalen. Met een metaaldetector detecteer je een voorwerp en weet je ongeveer waar het ligt, met een pinpointfunctie kan je nauwkeuriger de locatie van het voorwerp bepalen zodat je minder moet graven.

Grondbalans

Indien je op ondergronden zoekt waar er een teveel aan mineralen (mineralisatie) zoals zout, kleine deeltjes van ijzer etc. in de grond zit of vervuiling, dan zal een metaaldetector valse signalen produceren die het zoeken vermoeilijken of zelfs totaal onmogelijk kan maken. Op de Quest Q60 is er een handmatige en automatische instelbare grondbalans aanwezig, met deze grondbalans stel je de Q60 zo goed mogelijk af naar de grondsoort en aanwezige mineralisatie zodat je zo weinig mogelijk last van storing en valse signalen krijgt.

Frequentie wisselaar

Dit is een handige functionaliteit die niet alle metaaldetectors hebben. Hiermee verminder of stop je storing die veroorzaakt is van elektronische toestellen in de buurt zoals bv. andere metaaldetectors als je niet alleen zoekt. Ook hoogspanning in de nabije omgeving kan storing geven die je met de frequentie wisselaar kan tegen gaan. Met de Quest Q60 heb je de keus uit 5 verschillende frequenties.

Draadloze hoofdtelefoon

De Quest Q60 metaaldetector is voorzien van een ingebouwde draadloze bluetooth module zodat je een draadloze hoofdtelefoon via bluetooth kan gebruiken. Met een draadloze hoofdtelefoon heb je niet de last van de bedrading die in de weg hangt. Je hoeft je draadloze hoofdtelefoon dan ook niet meer af te zetten als je de metaaldetector even neerlegt om een vondst op te graven.
Zoek je toch graag met een bedrade hoofdtelefoon, dan kan dat want er is een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig.
Het volume is regelbaar en er is de mogelijkheid om trilling als detectiesignaal te gebruiken.

** De Quest Q60 wordt geleverd met de WireFree Pro draadloze hoofdtelefoon**

Quest Wirefree Pro hoofdtelefoon

QuestGo App

Via de App- en de Google Play Store kan je gratis de QuestGo App downloaden voor Android, Iphone en Ipad. Als je deze app gedownload hebt kan je de Quest Q60 via Bluetooth verbinden met de app en elke afgelegde route van een zoektocht bewaren. Ook kan je locaties van vondsten etc. bewaren. Leuk en handig!

Overige functionaliteiten

Uiteraard heeft de Quest Q60 een goede numerieke voorwerpidentificatie van 1 tot en met 99.

Verder zijn er ook de volgende instellingen aanwezig:

 • Discriminatie
 • Fesen
 • Threshold (achtergrond toon)
 • Sensitivity (gevoeligheid)
 • Iron Audio (ijzer volume)
 • Multi-toon

Quest Q60 waterdicht

Als je in of zelfs onder water wil zoeken, dan kan dit gewoon met de Quest Q60 want deze is waterdicht tot wel 5 meter diep. Je kan er zonder zorgen mee in een rivier, vijver, zee of andere wateren zoeken. Hij heeft zelfs een saltwater (zoutwater) zoekstand die speciaal voor in zoutwater te zoeken is. Een waterdichte metaaldetector zoals de Quest Q60 is ook handig omdat je hem ook gewoon kan afspoelen onder de kraan en je geen regenhoesje of dergelijke moet gebruiken om te beschermen tegen de regen.

Quest Q60 zoekstanden

Op de Quest Q60 zijn er 7 zoekstanden aanwezig:

 1. Park = voor vervuilde gronden zoals oa. parken en recreatie terreinen
 2. Field = voor velden en akkers
 3. Wet sand = voor nat (strand)zand
 4. Saltwater = voor zoutwater/hoog gemineraliseerde grond
 5. Gold-1 = 1 toon voor goud prospectie met aanpasbare threshold
 6. Gold-2 = 2 tonen met aanpasbare threshold
 7. Deep

Dieptebereik Quest Q60

Een één euromuntstuk kan tot ongeveer 40 cm diep worden gevonden. Een groot voorwerp kan afhankelijk van de grootte tot ongeveer 1,50 meter diep gevonden worden.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

 • Multifrequentie (5, 14 en 21 kHz)
 • Volledig waterdicht tot 5 meter diep!
 • Zoeken in zout water mogelijk
 • Lichtgewicht (1,15 kg)
 • 7 zoekstanden
 • Threshold
 • Frequentie wisselaar
 • Auto en manuele grondbalans
 • Ingebouwde module voor draadloze hoofdtelefoon
 • Vibratie detectiesignaal
 • Oplaadbare batterij met magnetische oplaadkabel
 • QuestGo app compatibel
 • Verlicht display
 • Pinpointer
 • Software Updatebaar
 • Snelle herstelsnelheid

Nadelen:

 • Multifrequentie kan niet op de 3 frequenties tegelijk zoeken, geen ramp maar had nog beter geweest als dit wel kon.

Conclusie

Zoals elke Quest metaaldetector is de Quest Q60 een goede metaaldetector voor beginnende zoekers, ervaren zoekers en voor jong en oud. Met zijn multifrequentie technologie heb je de keus uit 3 zoekfrequenties waardoor de kans op vondsten een pak hoger is dan met de meeste metaaldetectors die maar op één frequentie kunnen zoeken.

Deze metaaldetector is niet alleen makkelijk in gebruik, maar hij beschikt ook over alle nodige functionaliteiten die een zoeker nodig heeft om zoveel mogelijk leuke vondsten te detecteren en zo weinig mogelijk rommel.

Zoek je een goede gebruiksvriendelijke metaaldetector die jou vele leuke vondsten zal opleveren? Dan is de Quest Q60 zeker en vast een goede metaaldetector voor jou!