Quest X10 metaaldetector

GraadBeginner
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8/10
Quest X10 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar
Frequenties 8 kHz
Audio tonen 5 tonen
Zoekstanden Alle metalen, juwelen, munten, custom
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 25 a 30 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1 meter
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 13 x 23 cm (Blade)
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 80 cm tot 130 cm
Batterijen LiPo (oplaadbaar)
Gewicht 950 gram

Voordelen

 • Goedkoop
 • Verlicht display
 • Pinpointer
 • Weegt maar 950 gram!!
 • Automatische en manuele grondbalans
 • Oplaadbare Lithium Polymer batterij

Nadelen

 • Niet volledig waterdicht

Beoordeling

 • Specificaties 6
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 9
Algemene rating8/10

De Quest X10 is het betere en iets duurdere broertje van de Quest X5, doch nog altijd goedkoop. Het is een metaaldetector voor beginners, kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen. Het is een uiterst gebruiksvriendelijke en betaalbare metaaldetector die uitgebracht is in 2019 en voorzien is van de nieuwste technologieën.

De X10 is nu vervangen door de betere en volledig waterdichte Quest X10 Pro.

Quest X10 kenmerken

De Quest X10 heeft een zoekfrequentie van 8 kHz.

Met zijn gewicht van 950 gram is hij één van de lichtste metaaldetectors op de markt. Perfect voor een kind of een persoon met fysieke gebreken. Door zijn gewicht zal je minder vlug uitgeput geraken dan met een zware metaaldetector.

De steel is verstelbaar in lengte en dit van 80 tot 130 centimeter. Als je de middensteel verwijdert van de 3-delige steel, dan is hij op zijn korst en weegt de gehele Quest X10 nog maar 850 gram. Zo kunnen kinderen vanaf 5 jaar ook opzoek gaan naar schatten. De handgreep is in 3 posities te bevestigen.

De ingebouwde pinpointer functie van de Quest X10 is om gemakkelijk om de exacte plaats te bepalen van een gevonden voorwerp dat nog in de grond steekt. Zo hoef je minder grote gaten te graven.

Elke grond bevat veel of weinig mineralisatie, hoeveel te hoger de mineralisatie, hoeveel te meer storing en valse signalen je hebt tijdens het detecteren. Met een grondbalans functie, waarover de Quest X10 beschikt, verminder je die valse signalen.

De gevoeligheid (sensitivity) is instelbaar van 0 tot 99. Het dieptebereik lees je ook van het display af.

Met de ingebouwde heroplaadbare lithium Polymer batterij kan je een 30 a 40 uren zoeken, tot je hem aan de lader moet hangen. Opladen duurt dan iets van een 4 uur. Op het scherm kan je aflezen hoelang de batterij nog meekan tot hij moet opgeladen worden.

De Quest X10 heeft 3 soorten metaalsoortherkenning :

 1. 5 verschillende audiotonen, aan de toon kan je ongeveer afleiden wat voor metaalsoort je detecteert.
 2. Numerieke target ID, Metaalsoorten worden in nummers uitgedrukt op het display, van 1 tot 99.
 3. Visuele target id, je ziet op het display 10 blokjes die onder ijzer, goud, brons en zilver vallen. Als er een ijzerhoudend voorwerp onder je zoekspoel ligt, dan licht er een blokje op van ijzer.

Verschil Quest X10 en Quest X5

Allereerst heeft de Quest X10 displayverlichting en de X5 niet. Wat toch wel handig is als je ook wat vroeger of later op de dag wil zoeken wanneer het niet helemaal licht is of wanneer het compleet donker is.

Bij de Quest X10 is het mogelijk om bij de all Metal (alle metalen) mode de threshold in te stellen, hiermee voeg je een achtertoon toe om het signaal van kleine en/of diepe voorwerpen te horen. De Quest X10 heeft een ook extra zoekstand, namelijk de custom zoekstand.

De Quest X10 heeft metaalsoortherkenning in 10 segmenten en de X5 maar in 5 segmenten, zo kan je met de Quest X10 dus beter discrimineren.

Als laatste verschil heeft de Quest X10 5 verschillende audiotonen tegenover de 2 van de Quest X5.

Quest X10 waterdichtheid

Het display/controle-unit is spatwaterdicht van de Quest X10, je kan dus gewoon in de regen zoeken zonder een regenhoesje te gebruiken. De zoekspoel is volledig waterdicht, zoeken in het water kan, maar dan niet te diep. Het display/controle-unit mag zeker niet onderwater gedompeld worden.

Quest X10 zoekstanden

De Quest X10 beschikt over 4 zoekstanden:

 1. Alle metalen
 2. Juwelen
 3. Munten
 4. Custom = zelf je eigen zoekinstelling bewaren

Dieptebereik Quest X10

Kleinere vondsten zoals een munt kunnen met de Quest X10 tot ongeveer 25 a 30 cm diep gevonden worden. Grote vondsten kunnen tot ongeveer 1 meter diep gevonden worden.

Conclusie

Een goedkope metaaldetector, een metaaldetector voor een beginner, gebruiksvriendelijk, dat zijn trefwoorden die bij de Quest X10 horen. Het is door zijn gewicht ook een geschikte metaaldetector voor een kind vanaf 5 jaar. Jong en oud zal met de Quest X10 zeker en vast mooie tijden beleven en vele vondsten bovenhalen.

Video