Quest X5 metaaldetector

GraadBeginner
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8/10
Quest X5 metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar
Frequenties 8 kHz
Audio tonen 2 tonen
Zoekstanden Alle metalen, juwelen, munten
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 25 a 30 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1 meter
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 13 x 23 cm (Blade)
Display type LCD
Lengte (min - max) 80 cm tot 130 cm
Batterijen LiPo (oplaadbaar)
Gewicht 950 gram

Voordelen

 • Goedkoop
 • Makkelijk in gebruik
 • Weegt maar 950 gram!!
 • Spatwaterdicht display
 • Pinpoint functie
 • Ingebouwde oplaadbare Litium batterij

Nadelen

 • Geen displayverlichting
 • Niet volledig waterdicht ( wel spatwaterdicht)

Beoordeling

 • Specificaties 6
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 8
 • Prijs 9
Algemene rating8/10

De Quest X5 is bij mijn weten de goedkoopste metaaldetector van een gerespecteerd metaaldetectormerk. Hij is op de markt gekomen in 2019, dus nog een recent toestel. Hij maakt deel uit van de nieuwe X serie van Quest die gericht is op beginners, waarvan er ook nog de iets duurdere en betere Quest X10 is. Beide metaaldetectors bieden de basis functies aan die nodig zijn voor efficiënt te kunnen zoeken.

De Quest X5 is een heel gebruiksvriendelijke metaaldetector die geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar oud, beginners en volwassenen. Iedereen die hem voor het éérst in zijn handen krijgt zal er zonder problemen direct mee kunnen zoeken.

Quest X5 kenmerken

Met zijn gewicht van maar 950 gram is het een superlichtgewicht, ideaal als metaaldetector voor een kind of mensen die lichamelijke problemen hebben. Als je de middensteel niet monteert, zoals voor een kind bijvoorbeeld, dan weegt de Quest X5 zelfs maar 850 gram. De lengte is in te stellen van 80 tot 130 cm. Ook de handgreep kan je van positie veranderen.

De zoekfrequentie van de Quest X5 bedraagt 8 kHz.

Er is een pinpointer functie aanwezig om de locatie van gevonden voorwerpen nauwkeurig te kunnen bepalen, zodat je zo weinig mogelijk moet graven.

Discriminatie (bepaalde metaalsoort(en)) uitsluiten, die je liever niet opgraaft is ook mogelijk.

Als je iets gedetecteerd hebt, dan wordt er aangegeven wat voor soort van voorwerp er zich waarschijnlijk in de grond bevindt. Er wordt op het display de metaalsoort aangegeven en er wordt een nummer getoond tussen 1 en 99. Elk nummer staat voor een metaalsoort .

Er zijn 2 toonhoogtes voor als je iets detecteert, een hoge en middelhoge toon. Aan de toonhoogte kan je horen of het om ijzerhoudend of geen ijzerhoudend materiaal gaat dat er zich onder je zoekspoel bevindt.

De Quest X5 heeft een ingebouwde heroplaadbare Li-Po batterij waar je tot een 30 a 40 uur mee kan zoeken tot de volgende oplaadbeurt. Niet mis!

Een led licht is ook aanwezig om het zoekveld van licht te voorzien indien je in de donker of schemer wenst te zoeken. Het display heeft spijtig genoeg geen verlichting.

De Quest X5 beschikt verder over:

 • Automatische en handmatige in te stellen grondbalans
 • Volumeregeling
 • Waterdichte luidspreker
 • Sensitivity/gevoeligheid instelbaar van 0 tot 99
 • Dieptebereik af te lezen

Quest X5 waterdichtheid

De Quest X5 is niet volledig waterdicht. De zoekspoel is wel waterdicht, dus in laag water kan je eventueel zoeken, zolang het display/controle-unit maar niet onderwater komt. Het display is wel spatwaterdicht, dit wil zeggen dat je in de regen kan zoeken zonder dat je een regenhoes als bescherming moet gebruiken.

Quest X5 zoekstanden

De Quest X5 beschikt over 3 zoekstanden waarmee je instant kan beginnen zoeken:

 1. Alle metalen
 2. Juwelen
 3. Munten

Dieptebereik Quest X5

Kleine dingen zoals een munt kunnen met de Quest X5 tot +/- een 25 a 30 cm diep gevonden worden. Grote dingen kunnen tot ongeveer 1 meter diep gevonden worden.

Conclusie

De Quest X5 is in gebruik heel gemakkelijk, geen ervaring vereist. Hierdoor is hij perfect voor beginners en kinderen vanaf 5 jaar. Hij weegt maar 950 gram, een kind of een persoon met rugpijn of dergelijke zal hem dus gemakkelijk kunnen hanteren. Verder heeft hij alle functies die je nodig hebt voor op zoek te gaan naar leuke vondsten.

Video