Alles wat je moet weten over magneetvissen

In dit artikel leer je alles over hoe je met magneetvissen kan beginnen. Welke vismagneet en touw je het best kan kopen. Waar je mag zoeken en waar niet. Tot waar je het beste kan gaan magneetvissen zodat je het meeste kans maakt op mooie vondsten.

Wat is magneetvissen?

Magneetvissen is een hele leuke activiteit waarmee je doormiddel van een sterke magneet die aan een touw is bevestigd in rivieren, kanalen, vijvers en andere wateren vist naar metalen voorwerpen.

Je kan magneetvissen een beetje vergelijken met het zoeken met een metaaldetector naar (oude) metalen voorwerpen. Waarbij je met een metaaldetector onder de grond zoekt, zoek je bij het magneet vissen naar voorwerpen die zich in het water bevinden doormiddel van een sterke magneet die zich als het ware vastplakt aan ijzeren objecten. De vismagneet is vastgemaakt aan een sterk touw zodat je deze terug uit het water kan trekken, eventueel met een gevonden voorwerp er aan vast.

Waarom magneetvissen?

Magneetvissen is een leuke en goedkope hobby die meer en meer door mensen wordt opgepikt. Het is iets anders en een hele leuke bezigheid die je alleen kan doen, of samen met vrienden of familieleden.

Als je van geschiedenis houdt, dan is magneetvissen ook zeker wat voor jou, want oude voorwerpen vis je nu en dan wel is op. Elke keer je een voorwerp boven het water haalt gaat je hart sneller slaan van opwinding en vraag je jezelf af wat je weeral aan ‘de haak’ hebt geslagen.

Je kan er ook wat aan verdienen, want met het magneetvissen vis je echt vele kilo’s ijzer op en dat kan je verkopen aan een oud ijzerboer. Of bepaalde voorwerpen die je opvist kunnen ook eventueel verkocht worden.

Wat heb je nodig om te magneetvissen?

Magneetvissen is een goedkope hobby, veel heb je niet echt nodig. Wat heb je nodig? Natuurlijk een sterke vismagneet en een goed sterk touw, dat zijn de twee voornaamste dingen waarmee je al kan beginnen magneetvissen.

Het is ook aangeraden om handschoenen te dragen om snijwonden en brandwonden te voorkomen. Brandwonden en/of snijwonden kan je krijgen van aan het touw te trekken en van scherpe en roestige voorwerpen vast te nemen.

Neem ook zeker een emmer met je mee of een plastic bak of degelijke waarin je de gevonden voorwerpen kan bewaren. Je vismagneet en touw kan je er eventueel ook in bewaren. Eventueel nog een staalborstel om vuil van voorwerpen te verwijderen kan ook handig zijn.

Een dreghaak is geen vereiste maar kan af en toe ook handig zijn in bepaalde situaties. Voorwerpen kunnen soms moeilijk uit het water getrokken worden door hun gewicht of vorm, een dreghaak kan hierbij helpen.

Magneet voor magneetvissen

De vismagneet is het belangrijkste item in het arsenaal van de magneetvisser en kan bepalend zijn in het aantal voorwerpen dat je boven water kan halen.

Met een magneet met een te lage trekkracht zullen vele voorwerpen loskomen van de magtneet als je ze uit het water wil trekken.

In ons artikel Vismagneet kopen vind je een lijst van verschillende goede vismagneten, met touw en zonder.

Soorten vismagneten

De plek waar je gaat magneetvissen bepaalt wat de beste vismagneet is die je voor die plek kan gebruiken. Je hebt de enkelzijdige- en de dubbelzijdige vismagneet en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Verschil enkelzijdige en dubbelzijdige vismagneet

Enkelzijdige vismagneet

Een enkelzijdige magneet is het beste om verticaal te gebruiken. Bijvoorbeeld als je op een brug staat om onder je te vissen of als je op de oever staat en net naast de oever wilt vissen. Ook voor als je op een aanlegsteiger staat en er net naast of onder wilt vissen is een enkelzijdige de beste keus.

Om ver te gooien is een enkelzijdige een minder goede keus omdat tijdens het trekken aan het touw een enkelzijdige magneet de neiging heeft om de magnetische zijde naar boven te richten, waardoor de kans verkleint dat de magneet zich aan ijzeren voorwerpen vastkleeft. Ook is de kans op blijven vasthangen aan takken en stenen in het water groter dan bij de dubbelzijdige magneet.

Enkelzijdige vismagneet slepen

Dubbelzijdige vismagneet

Een dubbelzijdige vismagneet is de beste keus als je de magneet ver wil kunnen gooien.

Een dubbelzijdige magneet heeft twee magnetische zijdes en wordt over de bodem gesleept met de ene magnetische zijde aan de onderkant en de andere zijde aan de bovenkant. Dit soort van magneet blijft minder snel vasthangen aan stenen die in het water liggen tegenover een enkelzijdige magneet.

Dubbelzijdige vismagneet slepen

Simpel gezegd: een enkelzijdige vismagneet is het best om verticaal te vissen. Een dubbelzijdige vismagneet is het best en meest geschikt om al slepend met de magneet te vissen.

Twee magneten in één

Van vele dubbelzijdige vismagneten kan de oogbout op 2 manieren bevestigd worden zodat er zowel verticaal als horizontaal optimaal kan gevist worden.

Bekijk onderstaande video voor hoe enkelzijdige en dubbelzijdige vismagneten zich in het water gedragen.

Welke magneet kopen voor magneetvissen

Wel, dat hangt hoofdzakelijk af van:

 1. Waar je wilt gaan magneetvissen
  Zoals je hierboven kan lezen bepaalt de magneetvisplek welk type van magneet (enkelzijdige of dubbelzijdige) het meest geschikt is voor een plek.
 2. Je leeftijd
  Voor een kind is het aangeraden om niet voor een te zware magneet te gaan aangezien een kind nog niet over de kracht beschikt van een volwassen persoon. Met een zware magneet heb je meer kracht nodig om ze te kunnen losmaken of trekken. Ook is een zware magneet gevaarlijker dan een lichte in onervaren handen.
 3. Je budget
  Aangeraden is een vismagneet kopen met de hoogste treksterkte dat je budget toelaat, rekening houdende met bovenstaande punten.

Treksterkte

Vismagneten bestaan met verschillende treksterktes, deze zijn door de producent vastgesteld doormiddel van een loodrechte trektest met optimale omstandigheden waarvan er gebruik werd gemaakt van een schone vlakke ijzeren plaat waar de magneet perfect aan vast kan kleven. Niet in het water en in de modder dus en niet door de magneet schuin of horizontaal los proberen te trekken van het ijzer zoals je in de praktijk vaak doet.

Dit wil zeggen dat de aangegeven treksterktes in de praktijk in het water meestal een pak lager zijn afhankelijk van in welke omstandigheid deze wordt gebruikt. De vorm, dikte en hoeveelheid roest op een voorwerp bepalen ook hoe goed de magneet zich kan vastkleven aan een voorwerp.

Goedkope vismagneet kopen

Een goedkope vismagneet kopen is meestal niet de beste optie, want goedkoop betekent meestal te weinig trekkracht en misschien ook een slechtere kwaliteit die ervoor kan zorgen dat de magneet aan trekkracht verliest na een bepaalde tijd.

Meestal is het ook zo, dat als je met een lichte magneet begint, je vroeger of later toch een model met meer trekkracht zal kopen omdat je magneet te licht is.

Een uitzondering is een vismagneet voor een kind. Een kind met een vismagneet met een hoge trekkracht van bv. 800 kg gaat ook niet lukken want dat is gewoon te gevaarlijk en een kind heeft waarschijnlijk te weinig kracht om een magneet met veel trekkracht los te krijgen.

Welk touw gebruiken voor magneetvissen?

Paracord touw

Paracord is gemaakt van nylon en is het meest gebruikte touw voor het magneetvissen. Het is niet aleen sterk maar ook duurzaam en knopen gaat er ook gemakkelijk mee. Wat misschien een nadeel is, is dat het water absorbeert.

Polypropyleen touw

Een Polypropyleen touw is gemaakt van Polypropyleen, wat een soort kunstsof is en wordt ook veel gebruikt om te magneetvissen. Dit touw heeft als voordeel dat het op water blijft drijven.

Trekkracht / Breekkracht

Houd er rekening mee dat Paracord en andere touwen in verschillende sterktes bestaan. Je moet er zeker van zijn dat je touw minstens dezelfde of een hogere trekkracht (ook breekkracht genoemd bij touwen) heeft dan je vismagneet.

Welke lengte en dikte?

Lengte

Lengte is eigenlijk afhankelijk van waar je gaat zoeken. Zoek je alleen op lage bruggen die niet ver boven het water hangen of aan de oever van niet al te grote rivieren of vijvers, dan kan 10 meter lang touw al genoeg zijn. Maar je kan beter voor wat langer gaan zodat je niet beperkt bent in waar je kan zoeken, wat met een te kort touw kan gebeuren.

20 meter lang touw wordt het meeste verkocht bij vismagneten waar het touw bij is inbegrepen en voor op de meeste plaatsen is dat wel lang genoeg. Als je echt op veilig wilt spelen, dan kan je voor 30 a 40 meter gaan maar zoals ik al zei, 20 meter is meestal genoeg.

Dikte

Van dikte is dikker beter dan dun want met een dikker touw heb je meer grip dan met een dunner. Hoeveel te dunner, hoeveel te meer kans dat het touw in je handen snijdt. Voor de lichtere magneten wordt er meestal 5 of 6 mm dik touw gebruikt en voor magneten met veel trekkracht 8 a 10 mm dik.

Schroefborgmiddel

Gebruik zeker en vast een schroefborgmiddel aan de scroefdraad van de oogbout die je in de magneet vastdraait. Zonder schroefborgmiddel kan de oogbout losser komen door het vele trekken aan het touw en kan het gebeuren dat je de vismagneet verliest.

Hoe het touw aan de vismagneet knopen?

Het is belangrijk dat je de magneet goed aan het touw bevestigt want je wilt je vismagneet natuurlijk niet verliezen in het water. Daarom is het belangrijk dat je de magneet goed aan het touw vastmaakt doormiddel van een goede knoop. Eén van de beste knopen daarvoor is de Palomar knoop, deze is gemakkelijk te knopen en hiermee zal je je magneet niet snel verliezen.

Beste magneetvis plekken

Overal waar er water is zoals rivieren, vijvers, meren en kanalen kan je magneetvissen. Het beste is natuurlijk waar er veel mensen fietsen of lopen, zoals bruggen. Een oude vijver of rivier in de buurt? Als je oude voorwerpen zoekt dan heb je daar het meeste kans. Weet je ergens een oude waterput? Gooi je magneet daar is in als het mag van de eigenaar, wie weet wat voor spul je bovenhaalt.

Bruggen

Bruggen zijn de beste magneetvis plekken, rond en onder bruggen worden er dingen gedumpt en dit al van zolang de brug er ligt. Dit kan gaan van fietsers en voetgangers die iets weggooien maar ook van personen die iets hebben gestolen en dumpen. Je kan niet geloven hoeveel gestolen fietsen er in kanalen liggen, ontelbaar.

Aanlegsteigers

Aanlegsteigers, die meestal in een haven of dok liggen zijn net als bruggen ook zeer goede plekken om te gaan magneetvissen. Elke dag meren er boten aan en af en is er veel passage van mensen van die boten. Je kan perfect naast en onder een aanlegsteiger vissen met een magneet.

Pier aan zee

Pieren aan zee kunnen kunnen ook een goede magneetvisplek zijn. Onder een pier zal je vooral veel sportvis gerelateerd materiaal vinden, maar ook dingen zoals gsm-toestellen en camera’s kan je er wel is vinden.

Waterputten en regenputten

Waterputten zijn bij ons tegenwoordig zeldzaam en vind je meestal alleen nog maar in de tuin van heel oude huizen of oude parken. Omdat de meeste waterputten waarschijnlijk minstens vele decenia oud zijn is het mogelijk dat er wel wat in te vinden is dat er in is gevallen of in is gedumpt.

Watermolens

Watermolens zijn ook van die dingen die je niet veel meer tegenkomt. Weet je er eentje zijn? Vele watermolens zijn al eeuwen oud, dus de wateren er rond zijn dat ook.

Wegen die naar water leiden

Hier en daar heb je zij- en veldwegen die naar een waterloop, kanaaltje of een vijver of dergelijke leiden. Deze wegen zijn meestal afgelegen en/of niet zichtbaar voor de omgeving, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor personen die dingen willen dumpen in het water dat aan zo’n weg grenst. Daardoor is er de kans dat je gedumpt goed kan vinden al dan niet afkomstig van een misdrijf.

Wat kan je allemaal vinden met magneetvissen?

Met magneetvissen haal je de meest onverwachte voorwerpen boven water. Alles wat aan een magneet blijft plakken kan je opvissen zoals bijvoorbeeld:

 • fietsen (worden veel gevonden)
 • brommers
 • camera’s
 • gsm’s
 • vishengels
 • sleutels
 • fietssloten
 • winkelkarretjes
 • auto, fiets en brommer onderdelen
 • (oude) gebruiksvoorwerpen
 • werkgerief
 • kanonskogels
 • kluizen en geldkistjes
 • verkeersborden
 • dranghekken
 • spijkers
 • kroonkurken
 • messen
 • zwaarden
 • geweren en pistolen
 • munitie
 • muntgeld
 • vishaken
 • autovelgen
Magneetvissen vondst trektang

Wat met opgeviste rommel doen?

Gooi het zeker niet terug in het water. Kan je het meenemen, doe dit dan. Je kan het eventueel aan een oud ijzerboer verkopen zodat je er nog wat aan overhoudt. Geen oud ijzerboer in de buurt of kan je de rommel zelf niet vervoeren? Zet het misschien op social media en vraag of er iemand interesse heeft om het gratis op te komen halen.

Wat je ook kan doen, is via de BuitenBeter app een melding maken zodat de gemeente eventueel de rommel kan komen ophalen.

Je vist nu en dan wel is een vislijn op met een vishaak aan. Als je deze niet bijhoudt, gooi deze dan zeker in de vuilbak want vislijnen zijn gevaarlijk voor dieren die er in vast kunnen komen te zitten.

Hoe magneetvis vondsten reinigen?

De kans is groot dat gevonden voorwerpen voorzien zijn van een laag roest, hoeveel te langer het in het water heeft gelegen, hoeveel te dikker de roest. Roest verzwakt metaal en kan het breekbaar maken. Heb je een vondst die je wil bijhouden? Dan is het aangeraden om zoveel mogelijk roest te verwijderen en dan het voorwerp te behandelen om het roesten tegen te gaan.

We hebben de roestverwijder methodes ingedeeld in:

Oppervlakkige roest verwijderen

Voorwerpen met een laag roest die niet te dik is en niet afpelt kan je relatief makkelijk en goedkoop van alle of de meeste roest ontdoen via de volgende methodes.

Staalborstel

Met een staalborstel kan je dikwijls al een pak roest van een voorwerp borstelen. Het is aangeraden om een stofmasker te gebruiken want fijn stof in je longen is niet gezond. Als je geen krassen op je voorwerp wil, dan gebruik je beter geen staalborstel.

Schoonmaakazijn

Azijn en de goedkopere en sterkere variant schoonmaakazijn zijn een zuur en een handig en goedkoop product om roest te verwijderen. Dompel het voorwerp helemaal onder in schoonmaakazijn dat je in een plastic bak of emmer doet en laat het iets van een 24 uur liggen. Ben je nog niet tevreden, laat het dan zolang liggen tot je wel tevreden bent. Hierna spoel je het voorwerp goed af met water om de azijn te neutraliseren zodat die stopt met het wegvreten van het materiaal.

Elektrolyse

Voor roest te verwijderen werkt elektrolyse met soda heel goed. Als je zout ipv. soda zou gebruiken, ventileer dan zéér goed, of nog beter, doe het buiten want zout kan tot chloorgas vormen dat dodelijk kan zijn zonder geschikte ventilatie.

Dikke roest verwijderen

Voorwerpen die al lang in het water liggen zijn meestal van een dikke laag roest voorzien waarvan je soms al met je vingers roest van kan afbreken omdat deze aan het afbrokkelen is. Zo’n hardnekkige diepe roest verwijderen is al wat moeilijker en soms zelf onmogelijk om alles goed te verwijderen.

Roest afbeitelen

Je kan zoveel mogelijk roest verwijderen dmv. een beitel en een hamer de dikkere stukken roest er af te kappen. Na het meeste te hebben verwijderd kan je een methode kiezen van hierboven om de overige roest zo goed mogelijk te verwijderen.

Zandstralen

Heb je een zandstraler in de buurt? Met zandstralen krijg je zo goed als alle hardnekkige roest weg.

Conserveren/nabehandelen

Nadat je de vondst zoveel mogelijk van roest hebt ontdaan is het het beste om de vondst te conserveren. Dit is nodig om verdere oxidatie of roestvorming tegen te gaan.

Conserveren kan net zoals het reinigen en verwijderen van roest op veel verschillende manieren gedaan worden waarvan ik er een paar eenvoudige hier zal vernoemen.

Allereerst moet voor het conserveren de vondst compleet droog zijn.

WD40

WD40 spray kan je gebruiken om op de vondst te spuiten, bedek alles goed en laat het drogen. Deze spray onttrekt het nog mogelijk aanwezige vocht en beschermt de vondst van het opnemen van vocht.

Lijnzaadolie

Onderdompelen in lijnzaadolie is ook een goede methode. Is het voorwerp te groot, dan kan je de olie met een borstel ofzo aanbrengen. Daarna goed laten drogen.

Blanke lak

Een spuitbus blanke lak of vernis is ook een eenvoudige en goedkope manier om aan te brengen op een vondst ter bescherming van verdere oxidatie.

Paraffine

Paraffine is een soort van wax die je moet smelten in een kookpannetje of een frietketel die je niet meer voor voeding in te maken gebruikt. Je doet dit het best buiten of in een heel goed verluchte ruimte. Na het smelten kan je hiermee de vondst inwrijven of als de vondst klein genoeg is kan je deze in de kokende paraffine leggen.

Vismagneet schoonmaken

Maak je vismagneet zo goed mogelijk proper en droog hem af met een handdoek om het roesten tegen te gaan voor je terug naar huis vertrekt.

Hangt er veel ijzervijlsel/ijzerpoeder of ander klein spul aan je magneet? Dan kan je de magneet tegen een houten plank of dergelijke schrapen om zoveel mogelijk te verwijderen. Met een oud doek kan je ook ijzervijlsel van de magneet vegen en trekken.

Hoe een vismagneet die vast zit losmaken?

Het kan wel is voorkomen dat je magneet vast zit en je deze gewoon niet meer los kan krijgen.

Een magneet kan op 2 manieren vast zitten:

1 Gekneld achter/aan een steen, tak of een ander voorwerp dat zich in het water bevindt. De oplossing voor dit soort van vastzitten is met het touw ver naar links of rechts te lopen en dan proberen te trekken en hopen dat de magneet los schiet. Lukt dit niet, dan kan je als de magneet vlakbij je ligt met een lange tak of dergelijke proberen van het touw of de magneet wat verder van je af te duwen zodat de magneet uit zijn geknelde positie komt.

Als je met het touw aan de overkant kan geraken , dan kan je van daar is een ruk aan het touw geven zodat de magneet misschien los schiet.

2 De magneet kleeft vast aan een groot stuk metaal. Probeer eerst net zoals hierboven het touw in alle richtingen te trekken, links of rechts, zodat de magneet hopelijk kantelt en loskomt. Komt ze zo toch niet los? Trek dan met hevige schokken aan het touw in de hoop dat de magneet los geraakt. Lukt dit ook niet, dan kan je het uiteinde van het touw een paar keer rond je taille winden en met je volle lichaamsgewicht trekken of je kan een tweede persoon mee laten trekken.

Als je de magneet op geen van bovenstaande manieren loskrijgt, dan is er buiten de magneet achterlaten nog maar één optie en dat is naar de magneet zwemmen en proberen ze manueel los te maken. Kies je voor het zwemmen? Doe dit alleen als je er zeker van bent dat dit op een veilige manier kan en wanneer er iemand bij je is om te kunnen helpen als er iets zou mislopen. Niet in gevaarlijk koud of diep water of waar er veel stroming aanwezig is zwemmen!

Het touw aan een auto vastmaken om zo te trekken raad ik af want dit is te gevaarlijk. Het touw kan breken en met veel kracht wegschieten. Als zo’n touw in iemand zijn gezicht schiet kan die persoon een oog verliezen.

Magneetvissen veiligheid

Opletten voor je vingers

De sterke magneten die je gebruikt om te magneetvissen kunnen zéér gevaarlijk zijn in onervaren handen. Doordat ze zo’n sterke aantrekkingskracht hebben, kunnen ze met gemak vingers pletten of snijwonden veroorzaken wanneer je vingers tussen de magneet en een aangetrokken voorwerp komt te zitten.

Draag altijd een stevig paar handschoenen om verwondingen zoveel mogelijk te vermijden.

Heb je een pacemaker?

Dan is het afgeraden om te magneetvissen omdat een magneet invloed kan hebben op de werking van de pacemaker.

Invloed op apparaten, betaal- en andere kaarten

Een vismagneet en alle andere sterke magneten hebben invloed op elektronische apparatuur als ze te dicht tegen elkaar komen. De apparatuur kan hierdoor ontregeld worden en zelfs stuk gaan. Houd een magneet ook zeker niet te dicht bij een gsm, horloge, tablet, pc of harddisk want de kans is groot dat je alle data die er op staat kwijt raakt. Ook opletten met pinpassen, bank-, credit- en klantenkaarten want de data kan ook hiervan aangetast worden als ze te dicht bij een magneet komen.

Hygiëne

Als je tijden het magneetvissen even vlug een boterham ofzo eet, was of desinfecteer je handen dan goed, want je wilt geen ongewenste bacteriën in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld Leptospirose (rattenziekte) kan krijgen. Na het magneetvissen ook het best je handen goed wassen.

Opgelet voor gladde oevers

Oevers en houten steigers kunnen glad zijn door het aanwezige mos, modder of water, kijk dus goed uit dat je niet uitschuift. Je zou niet de eerste zijn die zo in het water valt.

Opletten voor voorbijrijdend verkeer

Magneetvis je van op een brug of oever waar er verkeer langs je rijdt, kijk dan uit dat je niet wordt aangereden.

Gevaarlijke voorwerpen opvissen

Je kunt met het magneetvissen ook gevaarlijke voorwerpen opvissen, niet alleen scherpe voorwerpen, maar ook dingen waar er springstof of dergelijke in zit zoals een granaat, obus, kogels etc. Trek explosief materiaal nooit van je magneet, raak het niet aan en blijf uit de buurt.

Wanneer de politie bellen

Zeker als je één of meerdere explosieve voorwerpen hebt gevonden zoals een granaat of obus. Heb je een wapen of iets anders gevonden waarvan je denkt dat het mogelijks uit een misdrijf komt of gestolen is, bel dan ook zeker de politie.

Magneetvissen wetgeving en regels

Nederland

In Nederland is de wetgeving omtrent magneetvissen nogal onduidelijk. Volgens wat ik kan vinden op het internet verschilt het per gemeente of er een magneetvissen verbod geldt.

Waar mag je magneetvissen

Kijk online de meest recente Algemene Plaatselijke Verordening (APV) na van de gemeente waar je wilt magneetvissen of er iets in staat over of er wel of niet een verbod van kracht is. Niets te vinden? Google dan de gemeentenaam met magneetvissen achter, bv: Nijmegem magneetvissen. Als het verboden is, dan krijg je het meestal wel te zien.

Waar mag je niet magneetvissen

In de volgende gemeentes is het al zeker verboden:

 • Amersfoort
 • Arnhem
 • Delft
 • Groningen
 • Haarlem
 • Nijmegen

Ook is het in heel Nederland verboden om gericht en opzettelijk te zoeken naar archeologische vondsten onderwater.

België

Erkenning aanvragen

Wil je in België magneetvissen? Als magneetvisser val je in dezelfde categorie als een metaaldetectorist en voor beide heb je een erkenning nodig die je gratis kan aanvragen hier:
https://www.onroerenderfgoed.be/ik-ben-metaaldetectorist

Voor alle regels en de wetgeving omtrent magneetvissen in België kan je ook op bovenstaande link terecht.

Om een erkenning aan te kunnen vragen moet je meerderjarig zijn en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Nederlandse aanvragers moeten de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) toevoegen.

Regels België in het kort

 • Altijd legitimatiebewijs en je erkenning bij je hebben
 • Zoeken mag alleen na toestemming van de beheerder van de waterloop
 • Minderjarigen mogen alleen magneetvissen onder begeleiding van een erkend metaaldetectorist/magneetvisser
 • Nooit zoeken op archeoligische sites of plaatsen waar er archeologisch onderzoek loopt
 • De politie verwittigen bij het vinden van menselijke resten of onontplofte munitie zoals granaten, obussen etc. Zo’n dingen ook laten liggen en niet aanraken
 • Al je vondsten direct na het zoeken melden via de online meldingstool van Onroerend erfgoed

Magneetvissen tips

 1. Wees geduldig, magneetvissen is net als echt vissen, het kan even duren voor de ‘vis’ bijt.
 2. Kies een goede magneetvis plek. De juiste locatie verhoogt de kans op interessante vondsten.
 3. Is het domein of het water waar je wil magneetvissen privaat? Of weet je niet of er met een magneet mag gevist worden? Vraag dan toestemming aan de eigenaar of aan de gemeente zodat je in regel bent en geen problemen kan krijgen.
 4. Denk aan je veiligheid. Draag altijd handschoenen om je vingers en handen te beschermen. Ga heel voorzichtig om met explosief materiaal, raak het niet aan en bel de Politie.
 5. Denk aan het milieu. Als je dingen uit het water haalt dat niet in het water hoort te liggen, gooi het dan ook niet terug. Hiervoor kan je zelfs beboet worden want dan ben je zelf de vervuiler.
 6. Als je op een brug staat en er bevinden zich onder de brug ijzeren balken, let dan op dat je vismagneet daar niet aan vast blijft kleven want het kan moeilijk zijn om de magneet daarvan los te trekken. Ook als er damwanden aanwezig zijn opletten dat de magneet er niet aan vast komt te zitten.
 7. Bind het uiteinde van het touw aan je broeksriem of aan een object vast zodat als je te ver gooit, je de vismagneet met touw en al niet verliest. Je kan eventueel aan de achterkant een karabijnaak bevestigen zodat je die vlug aan iets kan vastmaken.
 8. Camera of gsm gevonden met een geheugenkaart in? Maak het kaartje schoon, misschien werkt het nog zodat je het kan gebruiken.
 9. Laat je magneetvis touw na gebruik goed verluchten/drogen om schimmel en geuren te voorkomen.
 10. Zijn er in de omgeving mensen aan het vissen? Zoek dan een andere plek om te magneetvissen zodat je de vis niet wegjaagt voor de vissers.
 11. Hinder nooit geen boten, schepen en andere vaartuigen.
 12. Wees respectvol tegenover de natuur en de mensen zodat het magneetvissen niet in een slecht daglicht komt te staan zodat deze toffe hobby niet aan banden wordt gelegd in de toekomst.

Magneetvissen veelgestelde vragen

1 Kan je geld verdienen met magneetvissen?

Dat kan zeker. Alles wat je opvist kan je als oud ijzer verkopen. Soms vis je dingen op die meer waard zijn dan de oud ijzer prijs en die kan je dus voor meer verkopen.

2 Wat is de beste vismagneet?

Daar is geen echt antwoord op omdat elke producent en verkoper zegt dat hun merk het beste is. In onze lijst op de pagina vismagneet kopen die je bovenaan in het navigatiemenu kan selecteren vind je een selectie van magneten die grotendeels over goede reviews en beoordelingen beschikken. Om te weten wat echt de beste is moet je elke magneet kopen en persoonlijk testen.

3 Wat is een goed starterspakket?

Een goed starterspakket om te magneetvissen is een set waar een vismagneet , handschoenen, schroefborgmiddel en touw bij inbegrepen zijn zodat je direct kan beginnen.

4 Wat zijn de beste magneetvis plekken?

Bruggen zijn de beste omdat er op bruggen veel doorgang is en mensen gooien af en toe dingen van af een brug in het water. Spullen die gebruikt zijn bij inbraken en misdrijven worden ook regelmatig van een brug in het water gegooid.

5 Waar mag je magneetvissen?

In België mag je in wateren zoeken waar je toestemming hebt van de eigenaar of beheerder ervan.

6 Waar is magneetvissen verboden?

Nederland

Kijk het APV na van de gemeente waar je wil zoeken of zoek op het internet naar de gemeentenaam met het woord magneetvissen er achter. In de volgende gemeenten is er al zeker een verbod: Amersfoort, Arnhem , Delft , Groningen, Haarlem , Nijmegen.

België

In België is het overal verboden waar je geen toestemming hebt van de eigenaar of beheerder van het water waar je in wil zoeken.