Met de metaaldetector zoeken op het strand

In deze gids bespreken we alles wat je moet weten als je met een metaaldetector op het strand wil zoeken. Waar je op moet letten, welke metaaldetectors geschikt zijn voor op het strand of in de zee te zoeken, tips om de kans op goede vondsten te verhogen en de wetgeving aangaande strand zoeken in Nederland, België en andere landen.

Het kan heel leuk en ontspannend zijn om op het strand met de metaaldetector te zoeken. Met een heerlijk licht zeebriesje en het zonnetje op je hoofd, met je voeten door het zand en in zee al wadend op zoek naar leuke vondsten. The good life!

Vooral tijdens de zomer met goed weer gaan er duizenden mensen per dag naar zee, op het strand liggen en in zee zwemmen. Soms kan het wel is voorkomen dat iemand iets verliest en er pas na een tijd achter komt dat ze iets verloren zijn. Al deze verloren voorwerpen liggen er voor het grijpen, al heb je er wel een metaaldetector voor nodig om deze voorwerpen te zoeken omdat ze meestal onzichtbaar onder het zand of in het water liggen.

Metaaldetectorist die op het strand zoekt

Wat kan je allemaal vinden op het strand?

Op het strand heb je het meest kans op het vinden van hedendaagse voorwerpen zoals muntgeld en sieraden die mensen verloren hebben. Maar ook horloges, smartphones en veel meer vind je wel is.

Het meest ga je natuurlijk ijzer en aluminium afval vinden zoals op de meeste openbare plaatsen. Laat afval ook nooit liggen, gooi het in de vuilbak zoals het hoort.

Waarop letten bij het zoeken op het strand?

Probeer de mensen niet te storen en respecteer hun privacy, loop dus niet tussen alle handdoeken al zwaaiend met je metaaldetector want dan zal je al vlug aangesproken worden door mensen met klachten. Het beste moment om op het strand te zoeken met de metaaldetector is ’s avonds wanneer de meeste mensen het strand hebben verlaten. Als het niet meer zo druk is kan je beter doorlopen zonder menselijke obstakels die in de weg staan en liggen.

Ook is de kans dan het kleinst dat een andere metaaldetectorist alle verloren voorwerpen dan al heeft gevonden.

Beste metaaldetector voor strand zoeken?

De beste metaaldetector voor op het strand te zoeken is een pulse inductie of multi-frequentie metaaldetector.

Iedereen weet dat er in zee zout zit. Dit zout zit ook in het natte zand van het strand. Zoutwater is geleidend en metaaldetectors reageren hier op. Je krijgt dan last van valse signalen waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om normaal te kunnen zoeken.

Vooral de goedkopere VLF (very low frequentie) metaaldetectors zullen het meeste last hebben van deze storingen, omdat deze in de meeste gevallen niet over een goede grondbalans en sensitivity (gevoeligheid) beschikken waarmee je de metaaldetector het best kan afstellen om storing zoveel mogelijk tegen te gaan.

Broad Band Spectrum metaaldetector

De beste metaaldetector voor in het (zee)water en op het natte strand te zoeken is de Minelab Excalibur II – deze is waterdicht tot 60 meter diep zodat duiken ook mogelijk is. Deze gebruikt de Broad Band Spectrum (BBS) technologie die verschillende frequenties tegelijk zendt en ontvangt. Deze brede band van frequenties geeft meer informatie over de vondst en de omgeving en kan ook dieper zoeken dan een metaaldetector die de VLF technologie gebruikt met maar één zoekfrequentie.

Minelab Excalibur II is de beste zee en strand metaaldetector

Pulse inductie metaaldetector

Ook een hele goede metaaldetectors voor in het water en op het natte strand te zoeken zijn metaaldetectors die via pulse inductie (PI) werken. Deze zijn net als BBS metaaldetectors superieur tegenover VLF metaaldetectors met maar één zoekfrequentie wat betreft onder water en strand zoeken.

De pulse inductie technologie is ontwikkeld voor het zoeken op ondergronden en waters waar er te veel mineralen aanwezig zijn zoals bv. in zoutrijk water en zoutrijk zand zoals het strand aan zee. Pulse inductie metaaldetectors negeren deze mineralen zodat je geen valse signalen krijgt en je normaal kan zoeken en dit ook zonder diepteverlies.

Het nadeel van pulse inductie metaaldetectors is dat ze slecht zijn in discriminatie, daar tegenover staat dat ze veel beter presteren op mineraalrijke en vervuilde ondergronden dan VLF toestellen.

Een pulse inductie metaaldetector die perfect is voor aan en in zee te zoeken is de Garrett Seahunter Mark II – deze is waterdicht tot 65 meter, je kan er dus ook mee duiken.

Beste detector voor op het land waarmee je ook op het strand kan zoeken

Zoek je het meeste op land zoals akkers, weilanden, recreatie, bossen etc. en wil je af en toe op het natte strandgedeelte en/of in zee zoeken, dan is een onderwater metaaldetector het beste geschikt, omdat deze meestal wel over een goede grondbalans en sensitivity beschikken die nodig zijn om de detector het best in te stellen voor het zoeken op het strand en in zee met zo min mogelijk storing. Deze zijn ook helemaal waterdicht zodat je ook onderwater kan zoeken als je dat wilt.

Goede metaaldetectors waarmee je ook op het strand en in zee kan zoeken zijn:

Met een goedkope metaaldetector op het strand zoeken

Als je alleen op het droge zand zoekt, dus niet het natte gedeelte van het strand en niet in zee, dan kan je met elke goedkope metaaldetector zoeken omdat er in dat zand normaal geen of weinig zout aanwezig is dat voor storing zal zorgen. Het is niet aangeraden maar wil je toch op het natte strand zoeken met een budget toestel, koop dan een metaaldetector die zeker een strand of beach zoekstand heeft want als je die zoekstand aanzet, dan is de metaaldetector zo goed mogelijk geoptimaliseerd voor het strandzoeken. Doch biedt een strand of beach zoekstand geen garantie op geen storingen. Vooral de meeste goedkope metaaldetectors onder de 300 euro (ook al hebben ze een strandzoekstand) zijn minder geschikt voor op het natte strandgedeelte en in zee te zoeken.

Goedkope metaaldetectors voor oa. op het strand zijn:

Strandzoeken tips

Met deze tips voor het zoeken met de metaaldetector op het strand heb je meer kans op het vinden van mooie vondsten.

Waar zoeken?

Zoek de meest drukbezochte plaatsen uit om te gaan zoeken, meer mensen betekent meer verloren voorwerpen en dus meer kans om leuke vondsten te vinden.

Wanneer het best zoeken?

Op het strand zoeken met de metaaldetector is populair, je bent zeker niet de enige die je met een metaaldetector ziet rondlopen. Het is dus belangrijk dat je op de juiste momenten gaat zoeken zodat de kans het kleinst is dat iemand er met jouw potentiële vondsten vandoor is.

Als je de concurrentie voor wil zijn, dan ga je het best ’s avonds zoeken wanneer de mensen het strand beginnen te verlaten. Niet vroeg in de ochtend zoeken zoals vele metaaldetectoristen, want dan kan het zijn dat een ander (die al wel ’s avonds heeft gezocht) al met de goede vondsten is gaan lopen.

Is er een storm geweest? Ga er na zoeken, voorwerpen die dieper in het water lagen kunnen aan wal gespoeld worden door een storm. Er zijn zelfs al voorwerpen van scheepswrakken aangespoeld op het strand, stel je voor dat er zo is een gouden dubloen aanspoelt en je die opgraaft.

Hoe zoeken?

Zwaai de zoekspoel van links naar rechts en terug en houd de zoekspoel zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan. Hoeveel te trager je loopt en zwaait, hoeveel te meer kans dat je vondsten detecteert. Overlap elke zwaai zodat je niets mist.

Deel je zoekplaats in als een rooster

Je kan gewoon zoeken zonder rekening te houden met waar je al gelopen hebt en waar niet. Of je doet het wat meer gestructureerd, door bijvoorbeeld je zoekplaats op te delen als een rooster. Je kan hiervoor je schep gebruiken om een groot rooster te tekenen in het zand. Elk vak van het rooster zoek je al zwaaiend af met je metaaldetector om vervolgens een ander vak af te zoeken tot dat je het gehele rooster hebt afgezocht en aan een nieuw rooster kan beginnen.

Tijdens het zwaaien kan je ook je schep over de grond slepen zodat deze een sleepspoor achterlaat, zo zie je waar je al hebt gelopen.

Optimaal zoeken op het strand

Graaf zoveel mogelijk op

Een signaal? Graaf het op! Door niet alles op te graven kan je goud laten liggen. Goud kan hetzelfde signaal geven als aluminium, dus aluminium discrimineren of laten liggen is niet het slimste wat je kan doen.

Strandzoeken voor- en nadelen

Een voordeel is dat stranden constant bezocht worden en er dus een constante aanvoer van vondsten is. Wat er nu niet ligt kan er morgen wel liggen.

Een vondst opgraven op het strand is meestal gemakkelijker dan in het bos of akkers, omdat het lossere zand beter ‘graafbaar’ is en er geen wortels van bomen en maïsstoppels etc. aanwezig zijn.

Een nadeel kan zijn dat je af en toe wel is aangesproken wordt door personen, veelal kinderen die zich afvragen wat je aan het doen bent en of je al wat moois hebt gevonden.

Als je het liefst naar oude munten of andere oude voorwerpen zoekt, dan is aan het strand zoeken niet de beste optie. Hedendaags afval vind je er het meest, dan hedendaagse munten en met wat geluk af en toe zilveren en gouden sieraden zoals een oorbel, kettinkje, hangertjes en ringen.

In zee zoeken

In zee zal je normaalgezien minder afval vinden dan op het strand en daarom kan het interessant zijn om ook in zee te zoeken.

Wat kan je allemaal in zee vinden?

Geld

Tegenwoordig dragen de meeste jongens en mannen een zwemshort ipv. een strakke Speedo achtige zwembroek. Zwemshorts hebben meestal zakken, die dienen om dingen zoals geld etc. in te steken. Het komt geregeld voor dat iemand is vergeten van zijn zakken leeg te maken voor ze het water ingaan en zo kan het voorkomen dat men de inhoud wel is verliest doordat lucht in de zwemshort de zakken naar buiten duwt als men zich in water bevindt.

Gsm’s

Ook gsm’s vergeet men wel is uit hun broekzakken te halen en zo komen die vervolgens in zee terecht.

Juwelen

Slotjes van een kettinkje kunnen wel is breken tijdens het stoeien of door te bruut in een golf te springen. Ook hangertjes, armbanden, horloges etc. kan men zo ook verliezen.

Ringen verliest men wel is omdat de vingers door het water of zonnebrandolie glibberig worden en een ring zo makkelijker kan loskomen. Ook kan de koudere temperatuur van water er ook voor zorgen dat de vingers tijdelijk wat dunner worden en hierdoor de ring ook eenvoudiger loskomt.

Brillen

Vooral zonnebrillen, maar ook gewone kan je wel is in zee tegenkomen van iemand die vergeten is van hem af te zetten voor hij of zij het water indook.

Wetgeving

Nederland

In Nederland mag je op het ene strand wel zoeken en op het andere niet. Waar het wel en niet mag kan je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente opzoeken waar je van plan bent van te gaan zoeken. Ook kan je het aan de gemeente zelf vragen, zodat je zeker bent.

Ter bescherming van de natuur en omdat er explosieven kunnen liggen, is zoeken in de duinen altijd verboden!

België

In België mag je op het strand zoeken mits je een erkenning als metaaldetectorist hebt en je toestemming hebt gevraagd en hebt gekregen van de gemeente waar je wil zoeken. Het strand is openbaar domein en volgens de wet moet je elke strandvondst aan de lokale politie of gemeentebestuur geven. Als de vondst archeologische waarde heeft, dan is een melding aan Onroerend Erfgoed ook verplicht.

Andere landen

Wil je in een ander land op het strand of in zee gaan zoeken, zoek dan éérst op of dit wel mag op de plaats waar je naartoe gaat, want er zijn plaatsen waar het verboden is.

Conclusie

Op het strand zoeken is een leuke hobby die veel vondsten kan opleveren, vooral van de moderne soort. Zoeken op het strand of in zee vereist een geschikte metaaldetector die zo weinig mogelijk valse signalen geeft tijdens het zoeken zodat je alleen maar detectie signalen van vondsten hoort.

Als je alleen maar of veel op het natte strandgedeelte en/of in zee zoekt, dan is een pulse inductie metaaldetector de beste keus.

Zoek je meestal op recreatie of akkers, weilanden en andere plaatsen maar wil je soms is in zee of het natte gedeelte van het strand zoeken? Dan opteer je het best voor een VLF metaaldetector (best een multi-frequentie toestel) met een goede instelbare grondbalans en gevoeligheid zodat je valse signalen veroorzaakt door de zout mineralen die aanwezig zijn in zee en het strand zo goed mogelijk kan elimineren. De meeste onderwater metaaldetectors boven de 500 euro voldoen meestal wel voor strand, zee, akkers, weilanden, bossen, recreatie, vijvers en overal waar je maar wilt.

Ga je voor een goedkope metaaldetector voor op het natte strand of in zee te zoeken, dan zal je veel meer last hebben van valse signalen. Afhankelijk van welke metaaldetector je hebt, zal het zoeken moeilijk verlopen of zelfs onmogelijk zijn.