Meermaals heb ik opgemerkt dat mensen, meestal beginners in het metaaldetector gebeuren geen idee hebben welke metaaldetector ze het best zouden kopen.
Een metaaldetector kopen doe je best niet zo maar onoverwogen, daar moet eerst goed over nagedacht worden.
Is het zoeken met een metaaldetector wel echt iets voor jou? Straks koop je impulsief een metaaldetector van honderden of misschien wel meer dan 1000 euro, gebruik je hem een paar keer en dan staat het er maar te staan. Herkenbaar? Probeer voor aanschaf er is heel goed over na te denken, of het echt wel iets voor jou is. Is geld geen probleem, dan doe je wat je wilt natuurlijk 😉
Welke metaaldetector kopen?
Voordat je een metaaldetector gaat kopen moet je natuurlijk weten welke het beste voor jou geschikt is. Dat hangt van meerder factoren af zoals o.a. je budget, wat je gaat zoeken, waar je gaat zoeken maar ook over hoeveel ervaring je al hebt met het zoeken met een metaaldetector.
Heb je geen tijd of zin om deze volledige pagina te lezen? Bekijk dan direct wat volgens ons de beste metaaldetectors zijn voor een bepaalde categorie in onderstaande artikels.
- Beginners metaaldetectors
- 10 beste metaaldetectors
- Kinder metaaldetector
- Goedkope metaaldetector
- Onderwater metaaldetector
Hoeveel ervaring heb je met het zoeken?
Als je een beginner bent en nog geen ervaring hebt, dan is het aangeraden om een niet te moeilijke metaaldetector te kopen om mee te beginnen. De meest metaaldetectors hebben wel een paar voorgeprogrammeerde zoekstanden die je kan selecteren zodat je direct kan beginnen zoeken zonder eerst heel de handleiding van voor tot achter te moeten doornemen. Als later toch zou blijken dat het niets voor jou is, dan kan je de metaaldetector uiteraard weer verkopen aan iemand anders.
Lees ook het artikel: beste metaaldetectors voor beginners
Heb je al wat ervaring met het zoeken en instellen van een metaaldetector?
Dan kan je een metaaldetector kopen die meer geschikt is voor een ervaren zoeker. Die beschikken over meer instelmogelijkheden, kunnen doorgaans dieper zoeken en zijn fijner af te stellen dan de goedkope metaaldetectors zodat er meer gevonden kan worden.
Heb je al redelijk wat ervaring en heeft het zoeken nog maar weinig geheimen voor jou?
Lees dan zeker het beste metaaldetector artikel, hier vind je een selectie van metaaldetectors die volgens ons tot de beste behoren en geschikt zijn voor iemand met al wat ervaring. Alhoewel dat sommigen toch ook geschikt zijn voor gemotiveerde beginners.
Waar ga je zoeken met een metaaldetector?
Ga je op akkers en weilanden zoeken. Of in het bos? Misschien zoek je liever juwelen of hedendaags geld op het strand of in zee?
Niet alle bodems zijn hetzelfde, de ene heeft een hoger aantal mineralen in de grond dan de andere en dat kan invloed hebben op de prestaties van de metaaldetector doordat een teveel aan mineralen voor storing kunnen zorgen. Zo bevat vooral het natte strandzand zouten die meestal voor valse signalen zal zorgen.
Vele metaaldetectors hebben een grondbalans die dient voor de gevoeligheid voor mineralen te verminderen. Goedkope metaaldetectors hebben doorgaans geen grondbalans of een automatische. Duurdere hebben doorgaans een automatische + een handmatig in te stellen grondbalans. Ook is de grondbalans bij de duurdere toestellen in de meeste gevallen beter dan bij goedkope metaaldetectors.
Zoek je graag op het nat strandzand, dan kan het handig zijn dat de metaaldetector over een strandzoekstand beschikt. In deze zoekstand is de metaaldetector meestal het best afgesteld om op het strand te zoeken.
Met de meeste metaaldetectors kan je wel in ondiep water zoeken omdat van de meeste de zoekspoel waterdicht is, maar de bedieningsunit/display dan weer niet (altijd voorzichtig zijn hiermee). Wil je dieper in of volledig onderwater zoeken, dan is het vanzelfsprekend dat je een onderwater metaaldetector nodig hebt.
Over hoeveel budget beschik je voor je aankoop?
Budget is ook belangrijk om te weten, je kan namelijk niet meer uitgeven dan wat je hebt.
Een goede metaaldetector kopen kan je vanaf ongeveer 300 euro, je hebt er nog goedkopere maar dan mis je meestal toch een paar goede functies die wel handig kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde pinpoint functie waarmee je gemakkelijk de juiste locatie kan bepalen van een gevonden voorwerp. Hoeveel te duurder de metaaldetector, hoeveel te beter de kwaliteit, aantal functies, instelmogelijkheden, dieptebereik en hoeveel te beter de gebruikte technologie is.
In de meeste gevallen krijg je waar je voor betaalt, dus hoeveel te duurder de metaaldetector, hoeveel te beter.
Houd er ook rekening mee dat je minstens ook een schep nodig hebt om vondsten op te kunnen graven. Andere metaaldetector accessoires zoals een pinpointer zijn een leuk hebbeding maar zijn niet essentieel.
Waarop letten bij het kopen van een metaaldetector?
Zoekspoel grootte
Hoe diep een metaaldetector objecten kan detecteren hangt hoofdzakelijk af van de grootte van de zoekspoel. Hoeveel te groter de zoekspoel, hoeveel te dieper er voorwerpen kunnen gedetecteerd worden. Ook de sensitivity (gevoeligheid) van een metaaldetector speelt een rol in het dieptebereik, lees er hieronder meer over.
Pinpoint functie
De meeste metaaldetectors (buiten de aller goedkoopste) hebben een ingebouwde pinpointer. Hiermee bepaal je gemakkelijk de exacte plaats van een gedetecteerde/gevonden voorwerp, zodat je zo weinig mogelijk hoeft te graven.
Discriminatie mogelijkheid
Hiermee kan je metaalsoorten discrimineren (uitsluiten). Bijvoorbeeld: aluminium blikjes of lipjes van deze blikjes liggen zo goed als overal, door de juiste discriminatie instelling zal de metaaldetector geen signaal meer geven bij aluminium. Heel handig als je op veelbezochte openbare terreinen zoekt. Zoals bij de meeste functies bij een detector geldt hier ook, hoeveel te duurder de detector, hoeveel te meer en betere discriminatie mogelijkheid.
Sensitivity (gevoeligheid)
Hoeveel te gevoeliger de metaaldetector, hoeveel te meer hij detecteert. Door een hoge sensitivity (gevoeligheid) in te stellen zal je meer signalen krijgen van kleinere en dieper gelegen voorwerpen. Duurdere metaaldetectors hebben in de meeste gevallen een hogere instelbare gevoeligheid dan de goedkopere en kunnen daardoor dieper voorwerpen vinden.
Om goed om te kunnen gaan met de sensitivity instelling zal je al over wat ervaring moeten beschikken, maar al doende leert men.
Grondbalans
Afhankelijk van op welk soort grond je zoekt, krijg je af en toe storingen in het signaal die het zoeken bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Een metaaldetector met een grondbalans zorgt ervoor dat de detector zich beter kan afstellen naargelang het soort grond. Grond met veel klei in kan kleine partikels ijzer bevatten en aan het strand bevat de grond dan weer zout, deze mineralen hebben invloed op hoe de metaaldetector zich gedraagt. Goedkopere metaaldetectors beschikken doorgaans niet over grondbalans.
Zoekfrequentie
De meeste metaaldetectors zijn van het VLF frequentie type (Very Low frequency). Een lage frequentie is het best om voorwerpen te detecteren die dieper gelegen zijn, een hogere frequentie is gevoeliger en is het best geschikt voor kleinere voorwerpen te detecteren.
Goedkopere metaaldetectors hebben doorgaans maar één zoekfrequentie. Enkele duurdere hebben meerdere zoekfequenties (multi-frequentie) waar ze al dan niet tegelijk op kunnen zoeken. Met een multi-frequentie metaaldetector heb je eigenlijk meerdere metaaldetectors in één, hierdoor zal je meer vondsten bovenhalen en minder laten liggen dan met een metaaldetector met maar één zoekfrequentie.
Gewicht en lengte
Doorgaans zijn de meeste nieuwe metaaldetectors licht van gewicht, variërend van ongeveer 800 gram tot ongeveer 1,5 kg. Ook zijn de meeste in lengte verstelbaar zodat je hem naar jouw lengte kan instellen om het optimaalst te zoeken.
Garantie
Bij het kopen van een nieuwe metaaldetector krijg je altijd garantie, dus als er iets stuk gaat in de garantieperiode zal je normaal geholpen worden door de verkoper van waar je de metaaldetector hebt aangekocht. Koop je een gebruikte detector van een particulier, dan heb je uiteraard geen garantie.
Koop een metaaldetector van een betrouwbaar merk
Er zijn verschillende merken die metaaldetectors produceren, de ene al wat beter dan de andere. Het is dan ook aangeraden een metaaldetector te kopen van een merk met een goede reputatie zoals we hieronder hebben opgesomd.
Het meest bekende merk is waarschijnlijk Garrett , een zéér betrouwbaar merk dat zichzelf al meerdere malen opnieuw heeft bewezen en al meer dan 50 jaar metaaldetectors, pinpointers, hoofdtelefoons etc. maakt.
Mijn éérste metaaldetector die ik gekocht heb en nog altijd bezit is de Garrett Ace 250. In mijn ogen één van de gebruiksvriendelijkste metaaldetectors voor beginners met een zéér goede prijs/kwaliteit verhouding. De beste all-round toestellen van hun zijn de Garrett At Max en de Garrett Ace Apex. Laatstgenoemde is hun meest recente detector en beschikt over simultane multi-frequentie technologie.
Minelab is een zéér gerenommeerd Australisch merk met uitstekende betrouwbare metaaldetectors en zij blijven ook constant innoveren. Minelab bestaat ook al meer dan 30 jaar en beschikt dan ook over tonnen ervaring. De Minelab Manticore, Minelab CTX 3030 en de Minelab Equinox 900 zijn hun 3 beste metaaldetectors.
XP is ook een van de merken dat niet in de Verenigde Staten is gesitueerd. Zij zijn in 1998 in Frankrijk begonnen en zijn vooral bekend voor hun XP Deus, een volledig draadloze metaaldetector. Een tijdje terug brachten ze de opvolger, de XP Deus 2 uit, die over simultane multi-frequentie beschikt en waterdicht is tot wel 20 meter onder water.
Nokta metaaldetectors is een Turks merk dat echt uitstekende prijs/kwaliteit metaaldetectors in zijn gamma heeft. Hun beste metaaldetector is de Nokta legend, één van de beste metaaldetectors die je kan kopen en voor zijn prijs vind je zeker niets beters. Ik zoek zelf ook met de Legend en ben er erg tevreden van.
De Nokta Simplex + is in mijn ogen de beste beginners metaaldetector, deze is goedkoop, volledig waterdicht en heeft ongelooflijk veel functies, maar is toch heel gemakkelijk in gebruik.
Quest metaaldetectors is een merk dat éérst als Deteknix bekend stond maar een naamverandering heeft ondergaan. Een paar van hun beste metaaldetectors in hun assortiment zijn de: Quest Q60 en hun Quest V80 die er in maart aankomt. De V80 zal de beste Quest metaaldetector zijn die er bestaat. Voor beginners zijn de Quest X10 Pro en de Quest Q30 uitstekende toestellen om mee te beginnen en ervaring op te doen.
Wanneer upgraden naar een betere metaaldetector
Je kan een andere metaaldetector kopen als je over genoeg ervaring beschikt en je huidig toestel geen uitdaging meer is. Of als je niet tevreden bent van je huidige, dan is het aangeraden om een andere te kopen. Of als je gewoon iets nieuws wilt, dat kan ook natuurlijk!
Veelgestelde vragen
Wat kost een goede metaaldetector?
Een goede veelzijdige metaaldetectors zoals bv. de Minelab Equinox 800 kost iets van een 1000 euro, maar dan heb je echt een professioneel toestel. Een goede metaaldetector voor beginners en kinderen zoals de Makro Simplex kost iets minder dan 300 euro.
Heb je een vergunning nodig voor een metaaldetector?
In Nederland heb je geen vergunning of dergelijke nodig voor een metaaldetector. Zoek je in België, dan heb je een metaaldetector erkenning nodig als je gericht zoekt naar archeologische voorwerpen.
Waar kan je een metaaldetector kopen?
Bij elke detector die je hier op de site vindt staat een ‘bekijk prijs’ knop, als je daar op klikt dan ga je naar de betreffende metaaldetector op Bol en kan je hem kopen inclusief gratis verzending.
Welke metaaldetector voor het strand?
De beste metaaldetector voor het natte strand is de Minelab Excalibur II. Voor het droge strand is bijna elke metaaldetector goed. De beste all-round metaaldetector die zowel goed zijn mannetje staat op het natte strand als op land is de Minelab Equinox 800.
Wat is een goede metaaldetector voor een kind?
Voor een kind van 4 tot en met 8 jaar is de Nokta Makro Mini Hoard een uitstekende keuze. Dit is een detector dat doormiddel van leuke smileys op het scherm toont of het gevonden voorwerp van ijzer of een ander metaal is. Ook de Quest X5, X10 Pro, Q20 en Q30 zijn zeer goede metaaldetectors voor kinderen van 5 jaar en ouder.
Voor een kind vanaf ongeveer 9 jaar is de Nokta Makro Simplex een toestel dat niet veel voor dure toestellen onder doet en dat voor net geen 300 euro. Heb je een heel gemotiveerd kind, dan is de Garrett Ace Apex ook een zeer goed apparaat, wel iets van een 200 euro duurder dan de Simplex.
Wat is de beste metaaldetector voor beginners?
Voor een beginner is de Nokta Makro Simplex + een uitstekende metaaldetector om met te starten. Hij beschikt over vele opties, is volledig waterdicht, is gemakkelijk in gebruik en dit aan een zeer schappelijke prijs.
Welke metaaldetector is de beste?
- De beste metaaldetector waarmee je overal kan zoeken is de Minelab Equinox 800.
- De beste voor beginners hangt af van het budget, tot 300 euro is dat de Nokta Simplex+.
- De beste metaaldetector om te duiken is de Minelab Excalibur II, deze is waterdicht tot 66 m diep.