Ultieme metaaldetector tips voor beginners gids

Je hebt juist een metaaldetector gekocht of moet er nog eentje kopen, maar wat dan?

In deze ultieme metaaldetectors tips voor beginners gids leer je alles wat je als beginnende metaaldetectorist moet weten. Welke metaaldetector goed is voor een beginner, hoe je jouw metaaldetector leert kennnen en hoe je ermee moet omgaan. Hoe je goede zoekplekken vindt, waar je wel en niet mag zoeken en veel meer.

Koop een metaaldetector voor beginners

Als je er nog geen bezit, dan moet je eerst natuurlijk een metaaldetector kopen. Voor advies over waar je op moet letten en wat de beste zijn voor een beginner kan je metaaldetector voor beginners lezen.

Leer je metaaldetector kennen

Eén van de belangrijkste tips is je metaaldetector goed leren kennen. Om te beginnen kan je als eerst de handleiding even doorbladeren. Vervolgens kan je de metaaldetector aanzetten en zien hoe hij reageert op verschillende munten, een spijker, goud, zilver en andere metaalsoorten als je dat hebt . Leg de munten etc. op de grond (best buiten op gras of zandgrond) met ongeveer een meter afstand van elkaar en zwaai er met de zoekspoel over zodat je het signaal hoort en op het scherm ziet wat het aangeeft. Hierna kan je op pad gaan en aan het echte werk beginnen.

Graaf alles op!

Om je metaaldetector goed te leren kennen en hoe hij op bepaalde vondsten en ondergronden reageert is het aangeraden om in het begin een tijdje alles op te graven. Zo leer je de verschillende detectiesignalen kennen, waardoor je na een tijd soms kan voorspellen wat er in de grond steekt afhankelijk van het detectiesignaal dat je te horen krijgt.

Hoe metaaldetector instellen

De meeste metaaldetectors hebben meerdere ingebouwde zoekstanden waarmee je na er eentje te selecteren direct kan beginnen zoeken zonder dat je andere complexe dingen moet instellen.

Zo goed als elke detector heeft een zoekstand waarmee je op alle metalen zoekt, ook ijzer dus. Die stand noemt meestal all metals of zero. Zero staat voor zero discrimination, wat betekent dat je op alle metalen zoekt. Zoals je hierboven kan lezen kan je het best alles opgraven in het begin, zet dus gewoon je metaaldetector op de zoekstand voor alle metalen en voor de rest hoef je niets aan te passen, gewoon direct beginnen met zoeken dus.

Valse signalen en hoe ze voorkomen

Afhankelijk van op wat voor soort grond je zoekt of water, kan je last ondervinden van valse piepsignalen. Dit zijn piepen die je te horen krijgt die veroorzaakt worden door in de grond aanwezige mineralen en zeer kleine ijzerdeeltjes etc. Zo zal je op het natte gedeelte van het strand en in zee zeker last krijgen van die valse signalen door het aanwezige zout. Ook op andere terreinen kan je er last van ondervinden. Sommige bemesting die de boeren gebruiken op akkers kunnen zelfs je metaaldetector triggeren.

De volgende instellingen kan je aanpassen wanneer je last krijgt van valse signalen:

Sensitivity – hiermee stel je de gevoeligheid in van een metaaldetector, deze zet je altijd zo hoog mogelijk en zet je wat lager als je te veel last krijgt van valse signalen. Hoeveel te lager je de gevoeligheid hebt staan, hoeveel te minder diep de detector zoekt.

Grondbalans – de meeste metaaldetectors hebben een minstens één ingebouwde grondbalans functie waarmee je de metaaldetector afstelt op de in de grond aanwezige mineralistatie om deze zoveel mogelijk te negeren zodat grondstoring zoveel mogelijk wordt voorkomen. De meeste toestellen hebben een automatische grondbalans. Als je toestel alleen over deze beschikt dan moet en kun je zelf niets aanpassen. De betere toestellen hebben naast een automatische ook een grondbalans die je wel zelf kan instellen. Dan hebben sommige (dure) metaaldetectors nog een tracking grondbalans waarmee de detector constant de bodem trackt en naargelang de grondsoort de beste grondbalans gebruikt.

Discrimineer in het begin zo weinig mogelijk

De meeste metaaldetectors hebben minstens één discriminatie functie waarmee je bepaalde voorwerpen of metaalsoorten kan uitsluiten zodat je geen detectiesignaal krijgt te horen als er zo’n uigesloten voorwerp zich onder je zoekspoel bevindt. Zo kan je bijvoorbeeld ijzer discrimineren als je liever geen ijzeren voorwerpen wil vinden.

Discrimineren is een handig iets maar het heeft ook een nadeel. Discrimineren werkt via het principe van hoe elektrisch geleidbaar een metaal is. Goud en aluminium liggen kwa geleidbaarheid dicht bij elkaar. Zo kan je bv. aluminium discrimineren omdat je veel treklipjes vindt, maar dan is er de kans dat je voor gouden voorwerpen ook geen detectiesignaal meer te horen krijgt.

Door te discrimineren kan je dus mooie vondsten mislopen en daarom is het aangeraden om het pas te gebruiken wanneer je je detector wat beter kent.

Als beginner zoek je dus het best met de zoekstand alle metalen zodat je hoort hoe de metaaldetector reageert op elke vondst/materiaal. Als je het wat onder de knie hebt dan kan je beginnen met discrimineren.

Geduld is een schone zaak

Vondsten liggen niet voor het grijpen, toch zeker de leuke vondsten niet. Net als met het vissen moet je geduldig zijn en afwachten tot de vis bijt. Dat is met zoeken met een metaaldetector niet anders. De meeste plaatsen liggen bezaaid met afval van ijzer, aluminium en lood, maar nu en dan vind je iets waar je hart van op hol slaagt en dat maakt dan je hele dag goed.

Stel de metaaldetector op jouw lengte af

De meeste metaaldetectors kan je van lengte aanpassen en van sommige kan je ook de armsteun aanpassen. Stel alles goed af naar hoe het het beste aanvoelt voor jou. Zo kan je lang zoeken zonder dat je last krijgt van je rug of schouder.

Zwaaien met je metaaldetector doe je zo

Zwaai de zoekspoel van links naar rechts en houd ze zo dicht mogelijk tegen de grond zonder de grond aan te raken. Elke metaaldetector kan tot een bepaalde diepte zoeken, dus hoeveel te lager je de zoekspoel houdt, hoeveel te dieper je voorwerpen kan detecteren. Houd je de zoekspoel bv. 20 cm boven de grond, dan verlies je 20 cm diepte.

Loop en zwaai niet te snel en overlap elke zwaai, zo is de kans het kleinst dat je dingen mist.

Metaaldetector zwaaien doe je zo

Kies de juiste accessoires

De juiste metaaldetector accessoires kunnen je helpen om vondsten makkelijker te vinden en op te graven.

Een goede metaaldetector schep is essentieel voor je vondsten uit de grond te graven.

Een pinpointer is zeker niet verplicht maar kan wel een goed hulpmiddel zijn om voorwerpen vlugger te vinden nadat je ze hebt gedetecteerd met je metaaldetector.

Basis uitrusting om te zoeken met de metaaldetector

  • Een goede hoofdtelefoon zorgt ervoor dat je ook de zwakkere detectiesignalen goed hoort en zorgt er ook voor dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden.
  • Dunne handschoenen kunnen handig zijn als je je handen wat wilt beschermen tegen vuil, roestige en scherpe voorwerpen.
  • Draag comfortabel schoeisel waarmee je als het moet uren op pad kan.
  • Zoek je in België bewust naar archeologische vondsten? Dan moet je een metaaldetector erkenning bij je hebben.
  • Zie dat je altijd je identiteitskaart op zak hebt om je te kunnen legitimeren als het nodig is
  • Eventueel wat eten en drinken meenemen.
  • Neem iets mee waar je de vondsten en eventueel andere dingen zoals bv. afval in kan doen, een rugzak ofzo.
  • Eventueel regenkleding en een regenhoesje voor je metaaldetector als deze niet tegen de regen kan.
  • Zie dat je een gsm bij je hebt. Als er iets zou gebeuren, dan kan je iemand op de hoogte brengen.

Gebruik de juiste zoekspoel

Voor verschillende metaaldetectors zijn meerdere zoekspoelen verkrijgbaar. Elke zoekspoel heeft zijn eigen functie. Zo zijn kleine zoekspoelen gevoeliger en meer geschikt voor kleine en fijnere voorwerpen. Ook kan je met een kleine zoekspoel beter tussen obstakels zoeken zoals bv. maïsstoppels.

Grote zoekspoelen zijn het best geschikt voor grote voorwerpen dieper te zoeken en meer oppervlakte in minder tijd af te zoeken.

Uiteraard kan je gewoon altijd met de standaard zoekspoel zoeken zoals de meeste mensen, maar een kleine of grote zoekspoel kan zijn meerwaarde hebben. Wel raad ik aan om te beginnen met de zoekspoel die standaard bij de metaaldetector geleverd wordt en daar een tijd mee te zoeken. Later kan je als je dat wilt een grotere en/of kleinere zoekspoel kopen voor erbij.

Vertrek met een volle batterij

Zie dat je batterij vol is als je op zoektocht vertrekt. Niets zo vervelend als ergens aankomen om tot de conclusie te komen dat je batterij bijna of helemaal leeg is en je terug naar huis kan. Neem eventueel een powerbank of een extra setje AA batterijen mee zodat je niet snel zonder stroom komt te zitten.

Een zoekplek is nooit leeg

Op vele zoekplekken kan je jaren en jaren blijven zoeken zonder dat ze uitgeput zijn van vondsten. Vooral recreatie zoals zwemvijvers, speeltuinen, stranden en andere plaatsen waar er veel mensen komen hebben een constante aanvoer van nieuwe vondsten.

Akkers waar de grond nu en dan van wordt bewerkt door de boer of loonwerker hebben ook aanvoer van ‘nieuwe’ voorwerpen. Door het ploegen kunnen er diepergelegen voorwerpen meer naar de oppervlakte komen en kan je metaaldetector ze misschien detecteren waar dit voorheen nog niet kon.

Ook zoek je nooit perfect elk plekje af van een zoekplek , je mist wel is wat. Als je een week later ofzo nog is op die zoekplek zoekt, dan zwaai je wel is over plekken die je wel is gemist hebt.

Als je toch denkt dat een plaats helemaal is leeggezocht, dan kan je eventueel is met een andere metaaldetector proberen van een vriend ofzo, die misschien net wat dieper kan zoeken of gevoeliger is of dergelijke.

Loop een bepaald patroon

Door gewoon van hier naar daar te lopen met de metaaldetector is de kans dat je plekken mist het hoogst. Daarom kan je het het beste wat methodisch aanpakken door je zoekplek op te delen in een raster zodat je elk plekje grondig kunt afzoeken. Je kan dit in je hoofd doen of effectief een raster trekken met je voet, schep of stok. In een video heb ik zelfs iemand horen zeggen dat hij touw spande van het ene naar het andere obstakel om zo tussen de touwen te zoeken zodat hij zeker geen plek zou missen.

Sommige voorwerpen in de grond reageren niet of geven een slecht piepsignaal als je er langs een bepaalde zijde met je zoekspoel overheen gaat omdat het voorwerp op zijn kant ligt. Daarom kan je het best niet alleen van voor en terug lopen maar ook van links naar rechts zoals je op onderstaande afbeelding kan zien. Begin aan punt 1, dan 2 enzovoort. Als je het helemaal perfect wil doen dan kan je ook nog diagonaal zoeken.

Metaaldetector patroon lopen

Wat je ook kan doen als je geen raster wil trekken is terwijl je aan het zoeken bent je schep achter je laten slepen om een sleepspoor te trekken zodat je weet waar je al gezocht hebt.

Waar zoeken en hoe zoekplaatsen vinden?

De plaats waar je zoekt kan bepalen wat je zal vinden. Zo is het logisch dat je op het strand meestal moderne dingen uit de grond zal halen en dat geldt eigenlijk voor alle plaatsen waar er constant vele mensen rondlopen.

Wil je oude dingen vinden, dan moet je op plaatsen zoeken waar er vroeger mensen passeerden of samen kwamen. Zo’n plekken zijn bv. bossen en akkers, oude wegen etc.

Onze lijst van metaaldetector zoekplekken kan je raadplegen om inspiratie op te doen.

Onderzoek

Voor je begint met zoeken kan je onderzoeken waar je het best gaat zoeken, zodat je het meeste kans maakt op leuke vondsten.

Een goede metaaldetector zoekplaats vinden kan op verschillende manieren en met het internet hoef je zelfs niet meer je deur uit om onderzoek te doen.

Zo kan je al beginnen te Googelen op: ‘geschiedenis plaatsnaam’. Waar je plaatsnaam vervangt door de plaats waar je woont of wilt zoeken. Via Google Earth of maps kan je ook goede zoekplekken vinden.

Hoe vondsten opgraven?

Nadat je iets hebt gedetecteerd kan je het opgraven. Uiteraard is het het best dat je het gat zo klein mogelijk maakt zodat je minder hoeft te graven. Daarom is het belangrijk dat je goed weet waar de vondst zich bevindt in de grond. De meeste metaaldetectors hebben een ingebouwde pinpointfunctie waarmee je de positie van een gededecteerde voorwerp nauwkeuriger kan bepalen dan zonder de pinpointfunctie. Na het pinpointen kan je rondom de plaats waar de pinpointer heeft aangegeven dat het voorwerp ligt met je schep in de grond steken en vervolgens de grond omklappen. Normaal ligt de vondst dan in de omgeklapte hoop aarde of nog in het gat.

Als je de vondst hebt, dan kan je om zeker te zijn dat er niets meer ligt nog is met de detector over de hoop aarde en het gat zwaaien. Vervolgens doe je alle aarde terug in het gat en stamp je het aan. Altijd je gaten terug dichtmaken!

Houd je metaaldetector en ander materiaal schoon

Het kan wel is voorkomen dat er na een zoektocht wat modder aan je metaaldetector hangt. Het best haal je na het zoeken zoveel mogelijk vuil weg met een natte vod. Is je toestel waterdicht, dan kan je het ook even onder de kraan houden eventueel.

Met een (verf) borstel kan je tussen de zoekspoel bevestiging wat borstelen om zoveel mogelijk vuil weg te krijgen.

Houd je materiaal zo goed mogelijk proper zodat het zo lang mogelijk meegaat.

Omgaan met (nieuwsgierige) mensen tijdens het zoeken

Nu en dan komt het voor dat je tijdens het zoeken zal aangesproken worden door mensen die afvragen wat je al gevonden hebt, wat zo’n detector kost etc. Maar ook mensen die er niet op gesteld zijn dat je ergens zoekt en of je er wel toestemming voor hebt kom je wel is tegen.

Die nieuwsgierigen mensen vind ik persoonlijk geen enkel probleem. Ik houd altijd mijn afvalvondsten gescheiden van mijn mooiere vondsten en deze twee soorten vondsten laat ik zonder probleem aan iedereen zien die er om vraagt. Als ik die uitzondelijke keer iets echt moois vind, dan houd ik dat ook apart. Die echt mooie en soms duurdere dingen die je vindt zou ik nooit laten zien aan iemand die je aanspreekt.

Houd je aan de metaaldetector regels en aan de wet

Houd er rekening mee dat je niet overal mag zoeken en dat je aan de eigenaar of beheerder van het stuk grond moet toestemming vragen om te zoeken met de metaaldetector. Zonder toestemming is het namelijk verboden om ergens te zoeken.

Waar mag je niet zoeken met de metaaldetector in Nederland en waar wel? Wat zegt de wet en wat zijn de regels vind je hier. De Belgische metaaldetector regels zijn ook handig om te weten als je daar zoekt.

Conclusie

Deze metaaldetector tips voor beginners helpen je direct op weg om op termijn een goede zoeker te worden.

De belangrijkste beginners tip is je metaaldetector goed leren kennen en dit doe je simpelweg door veel te zoeken.

Mooie dingen vinden wilt iedereen en daar heb je geen dure metaaldetector voor nodig, maar wel de juiste zoekplek. Het is dus slim om wat opzoekwerk te verichten om goede zoekplaatsen te vinden.

Je zoekt altijd op andermans eigendom, zoek ergens dus altijd alleen maar als je daarvoor toestemming hebt van de beheerder of eigenaar van de grond. Houd je ook altijd aan de regels en heb respect voor alles en iedereen.

Plaats een reactie