Elke metaaldetectorist maakt het regelmatig mee, je hebt een potentiële zoekplaats gevonden maar wat dan? Dan mag je er natuurlijk pas zoeken als je daarvoor toelating hebt van de eigenaar of beheerder van dat stuk land. Want als je dat niet hebt, dan ben je in overtreding.
Natuurlijk moet je dan wel eerst weten wie de eigenaar of beheerder is.
Hoe je dit te weten komt en hoe je vervolgens je kansen verhoogt om toestemming te krijgen lichten we hier toe.
Waarom toestemming vragen?
In België en Nederland is het verboden om zonder toestemming van de beheerder of eigenaar op privé en openbaar terrein te zoeken met de metaaldetector.
We zijn niet heilig en de meesten onder ons zoekt nu en dan wel is zonder toestemming gevraagd te hebben. Je kent het wel, je komt ergens een veldje tegen, niemand te bespeuren en even zoeken. Correct is dit niet, dus je moet niet verschieten als je ooit een keer tegen de lamp loopt en er op aangesproken wordt en misschien wordt beboet.
Zonder toestemming heb je niet het recht om vondsten te mogen houden.
Als je ergens zoekt en je hebt daarvoor geen toestemming, dan verpest je het voor andere zoekers die zich wel aan de regels houden.
Als je toestemming hebt gekregen, dan ben je meer op je gemak en geniet je meer van het zoeken.
Voor je toestemming vraagt of de eigenaar gaat opzoeken
Voor je de moeite gaat doen om op te zoeken wie de eigenaar is en toestemming gaat vragen zoek je eerst het best op of je op de grond die je in gedachten hebt wel mag zoeken.
Misschien heeft de gemeente wel een detectorverbod of misschien ligt de grond in een archeologische zone, is het een beschermd landschap of monument en mag je er niet zoeken. Toestemming vragen heeft dan geen nut, die tijd en energie kan je je besparen.
Meer weten of je ergens wel of niet mag zoeken? Lees dan de metaaldetector regels van Nederland of de metaaldetector regels van België.
Eigenaar stuk grond te weten komen
Wil je weten wie de eigenaar is van een bepaalt stuk grond, dan kan je bij de huizen in de buurt van de grond aanbellen om te vragen of zij de eigenaar weten wonen of er eventueel contactgegevens van hebben. Of zie je ergens een boer in de buurt, vraag het dan aan hem.
Wat je ook kan doen is op Facebook in een groep van de streek een bericht zetten met de vraag of iemand de eigenaar of beheerder van een bepaalt stuk grond kent.
Denk je dat de grond van de gemeente is, dan contacteer je die om toestemming te vragen om met de metaaldetector te zoeken.
Heb je na rondvraag nog geen eigenaar gevonden, dan kan je op onderstaande manier alsnog de eigenaar opsporen.
Nederland
De eigenaar van een grond te weten komen in Nederland is vrij eenvoudig. Hier heb je diverse kadaster websites voor waar je op de kaart simpelweg op de grond klikt waar je de eigenaar van wilt weten en tegen betaling de gegevens krijgt.
Wil je het liever niet online aanvragen, dan kan je terecht op het kadaster.
België
Via Myminfin kan je online een aanvraag indienen om de gegevens van de eigenaar te kunnen raadplegen. De kostprijs hiervan bedraagt 5 euro per aanvraag.
Hier vind je alle info hoe je via Myminfin een kadaster uitreksel kan aanvragen:
https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/kadaster/eigenaarsgegevens#q1
Bij het kadaster kan je ook voor een aanvraag terecht.
Overeenkomst – toelating krijgen
Als je weet wie de eigenaar is, kan je overgaan tot het vragen van toestemming. Als je zijn of haar telefoonnummer of e-mailadres hebt kan je ze via die weg contacteren, maar het beste is persoonlijk langsgaan.
Als je belt of mailt, dan krijg je vlugger een nee te horen of negeren ze je. Face to face kan je ook meer inspelen op wat de persoon zegt en een nee kan je soms nog ombuigen naar een ja.
Wat overeen komen?
- Dat je toelating krijgt om op zijn of haar terrein te zoeken.
- Eventueel of je er samen met een zoekvriend (of meerdere) mag zoeken.
- Of er periodes zijn dat je niet op het terrein mag zoeken (omwille van gewassen die er groeien ofzo).
- Eventueel hoelang jullie overeenkomst geldig is. Mag je er altijd zoeken of één keer.
Ik zou nooit beginnen over dat je op zoek bent naar goud, schatten of andere waardevolle dingen. Ik zou ook niet zelf beginnen over de verdeling van vondsten. Pas als de eigenaar er zelf over begint, dan kan je zelf iets voorstellen. Houd er wel rekening mee dat omtrent vondsten en voor wie ze zijn regels bestaan en dit bij wet is vastgelegd.
Voor wie de vondsten zijn lees je in de volgende artikels:
Tips om je kansen op toestemming te verhogen
- Ga persoonlijk langs en ga het best alleen om toestemming vragen. Als je met meerdere mensen langsgaat dan kan dat wat afschrikken.
- Schrikt het aanbellen of het persoonlijke contact je wat af? Dat hoeft echt niet. De meeste mensen zijn vriendelijk en geïnteresseerd. In het slechtste geval krijg je een nee te horen, maar dat hoort er gewoon bij en dat zal niet de enigste keer zijn. Natuurlijk is het spijtig, maar daar is nu eenmaal niets aan te doen.
- Wees beleefd en vriendelijk. Stel jezelf voor en vertel dat je aan metaaldetectie doet en dat je op zoek bent naar grond om op te kunnen zoeken. Dat je op zijn of haar grond zou willen zoeken en of het mag.
- Zeg (en doe het ook) dat je al je gaten goed dicht maakt en dat alles wat je vindt van afval/metalen meeneemt en weggooit zodat de grond properder achterblijft. Niet alleen is afval slecht voor het milieu, maar metalen in de grond kunnen ook schadelijk zijn voor vee en landbouwvoertuigen.
- Vraag of men iets verloren is zoals sleutels of een ring en bied aan om het te zoeken.
- Gedraag je als iemand die van geschiedenis houdt en niet als een “schattenzoeker”.
- De meeste mensen weten niet wat metaaldetectie juist inhoudt. Breng eventueel iets van je vondsten mee die je kan laten zien, zodat men kan zien wat het allemaal inhoudt. Als het kan, laat dan een voorwerp zien dat gerelateerd is aan de historie van de omgeving.
- Eventueel een paar oude munten meenemen die je aan de kinderen kan geven.
- Heb je research gedaan naar een grond waar je toestemming voor vraagt en weet je meer over de geschiedenis van die grond? Vertel dit dan, de eigenaar zal dit sowieso interessant vinden.
- Als je een erkende metaaldetectorist bent en dus een metaaldetector erkenning bezit, dan kan je deze eventueel laten zien, dat geeft toch nog wat meer vertrouwen.
Pro Tip
Tijdens het zoeken word je nu en dan wel is aangesproken door geïnteresseerde mensen. Als je met deze mensen in gesprek gaat dan kan je laten vallen dat je altijd op zoek bent naar zoekplaatsen en of zij eventueel geen plaats hebben of weten waar je mag zoeken.
Elke persoon dat je aanspreekt kan een potentiële nieuwe zoekplek zijn MET toestemming!
Toestemming gekregen, wat dan?
Je hebt bv. voor een akker toestemming gekregen om er te mogen zoeken. Vraag dan ook tegelijk of de boer/eigenaar misschien nog goede plekken heeft of weet waar je eventueel kan zoeken.
Een akker of veld kan in het verleden andere functies gehad hebben. Vraag of de boer meer weet over de geschiedenis van de grond en of er misschien gebouwen hebben gestaan. Een boer kan dit soms weten door dingen die naar boven zijn gekomen tijdens het ploegen.
Soms kan je de persoon van de grond een kratje bier, flesje wijn of een andere lekkernij brengen als een bedankje voor het mogen zoeken op de grond. Zo kan je op termijn een vertrouwensband opbouwen wat kan resulteren in dat je op andere gronden van hem of haar mag zoeken of dat ze je verwijzen naar kennissen of collega’s met grond waar je eventueel zou mogen zoeken.
Laat alles netjes achter en ruim het afval op, zo voorkom je dat je gekregen toestemming wordt ingetrokken.
Heb je afspraken gemaakt over bv. de verdeling van vondsten, houd je daar dan ook aan.
Prima tips! Hartelijk dank. Over 6 maanden hoop ik in Nederland te gaan zoeken, (ik woon nu nog in buitenland) Ik had al eerder vernomen dat je je kunt laten registreren als serieuze metaal detectorist. Gaat dat registreren bij de gemeente waar je woont, of wilt zoeken? En geld die erkenning dan landelijk? Maar geeft het je ook voordelen dat je bijvoorbeeld mag zoeken op plaatsen waar je normaal niet mag zoeken, zoals historische plekken? En bestaat er ook iets dergelijks voor magneetvissen?
bvb Dank.
Vriendelijke groet, Hans
Hallo,
Registreren als erkent metaaldetectorist is alleen van toepasing als je in België zoekt. In Nederland bestaat zo’n erkenning of soortgelijks niet, ook niet voor magneetvissen.
Op de pagina “Metaaldetector regels en wetgeving België” vind je een link naar de website waar je een metaaldetector erkenning kunt aanvragen en meer info er over. Die erkenning geldt voor heel België en ook voor magneetvissen heb je deze nodig.
Dag Hans,
Het kan in Nederland wel helpen als je bent aangesloten bij bijvoorbeeld de DDA. Je kan dan een pasje opvragen welke hoort bij je lidmaatschap.
En je krijgt elke twee maanden een mooi magazine in huis. 🙂
Gr, Rinco.