Wat is een pinpointer en hoe gebruiken?

Heb je juist een pinpointer gekocht en wil je weten hoe je hem moet gebruiken? Of ben je nog aan het twijfelen om er een te kopen en moet je eerst nog wat overtuigd worden van de voordelen die het biedt? Of weet je misschien nog niet wat een pinpointer is?

In dit uitgebreide artikel komen al deze punten en andere aan bod zodat je na het lezen alles weet over pinpointers.

Wat is een pinpointer?

Een pinpointer is een klein handig metaaldetector toestelletje dat je met één hand bedient en wordt gebruikt voor een nauwkeurige plaatsbepaling van een gedetecteerde voorwerp.

Vooral voor het pinpointen/plaatsbepalen van een klein voorwerp kan een pinpointer je veel tijd en frustratie besparen.

Kijk hier als je direct de beste pinpointers op de markt wil zien.

Wat is een pinpointer en hoe werkt het

Hoe gebruik je een pinpointer?

Nadat je met de metaaldetector een voorwerp hebt gedetecteerd graaf je vervolgens een gat om het voorwerp te zoeken. Met de punt van de pinpointer steek je in de aarde die je uit het gat hebt gehaald, als de pinpointer dicht tegen het voorwerp komt laat hij een signaal horen of voelen, want verschillende pinpointers beschikken ook over een vibratiesignaal.

Steekt het voorwerp niet in de uitgegraven aarde, dan steekt het waarschijnlijk nog in het gat. Steek de pinpointer in het gat en scan er de zijkanten en de bodem mee af tot de pinpointer aangeeft dat het voorwerp er ligt.

Metaaldetector pinpointer vs losse pinpointer

De meeste metaaldetectors hebben een ingebouwde pinpointerfunctie waarmee je door de druk van op een knop ook de plaats kan bepalen van gevonden voorwerpen met je metaaldetector zoekspoel maar een losse pinpointer heeft toch een aantal voordelen.

Een losse pinpointer kan je namelijk helemaal in een gegraven gat steken en dit zelfs tot de bodem. Ligt het voorwerp niet in het gat maar in de aarde die je naast het gat hebt gegooid? Dan kan je met een losse pinpointer in de aarde wroeten om het voorwerp te zoeken. Met de zoekspoel van een metaaldetector is dat allemaal niet mogelijk.

Doordat je maar één hand nodig hebt om een losse pinpointer te bedienen heb je nog een hand vrij wat ook handiger is.

Een pinpointer is veel nauwkeuriger en gevoeliger dan de pinpointfunctie van een metaaldetector. Je kan met een pinpointer vele exacter de plaats bepalen dan met een metaaldetector pinpointer.

Met een metaaldetector detecteer je metalen en met een pinpointer pinpoint je de metalen.

Alhoewel ze alle twee metalen kunnen detecteren hebben ze allebei hun eigen sterke punten. Pinpointers zijn licht, klein, gemakkelijk in gebruik en zijn nauwkeuriger in het pinpointen dan de metaaldetector zoekspoel die vele groter is en je zo maar niet in een gat kan steken.

Wat is de beste pinpointer?

De beste pinpointer volgens ons is de Garrett Pro Pointer AT. Dit is een hele betrouwbare en degelijke pinpointer die makkelijk in gebruik is en doet wat hij moet doen. De Minelab Pro-Find 35 is bijna zo goed als bovenstaande met als verschil dat hij iets goedkoper is en waterdicht is tot 3 meter ipv. 6 meter.

Als je met een XP Deus metaaldetector zoekt, dan is de XP MI6 pinpointer de beste keus. De MI6 is ook een zéér goede pinpointer van premium kwaliteit en biedt verschillende extra functionaliteiten als je hem verbindt met de XP Deus.

Garrett Pro-Pointer AT

Pinpointer instellen

Moeilijk is het niet, een pinpointer instellen. Want het zijn simpele apparaatjes met meestal maar één knop.

Eén knop bediening

Pinpointers hebben meestal maar één knop voor de bediening waarmee je alles doet zoals aan en uit zetten, zoekprogramma selecteren, retunen/kalibreren, gevoeligheid regelen, detectiesignaal instellen etc.

Gevoeligheid (sensitivity)

De meeste pinpointers hebben de keuze uit verschillende gevoeligheids niveaus. Het beste is om te zoeken met de gevoeligheid op het hoogst maar als je valse signalen krijgt moet de gevoeligheid naar omlaag.

Anti-verlies alarm

Vele pinpointers beschikken over een anti-verlies alarm dat automatisch afgaat wanneer je de pinpointer hebt verloren.

Ook hebben vele pinpointers een felle opvallende kleur, wat handig is om hem terug te vinden als je hem per ongeluk ergens laat liggen, bv. waar je hem gebruikt hebt. Als je de omgeving afscant met je ogen zal hij vlugger opvallen door zijn kleur.

Pinpointer kopen

Wil je een pinpointer kopen? Lees dan éérst Pinpointer kopen – beste Pinpointer voor een overzicht van de beste pinpointer toestellen die momenteel te koop zijn. In de lijst kan je de 10 beste pinpointers vergelijken en de prijzen bekijken.

Pinpointer gebruiken voordelen

  • Een pinpointer bespaart je veel tijd en frustratie omdat je vaak vele sneller een voorwerp kan lokaliseren.
  • Met een pinpointer kan je nauwkeuriger zoeken en daarom hoef je niet altijd meer een groot gat te maken. Zo bespaar je tijd en je rug. Minder graven betekent ook minder kans op het beschadigen van een vondst met je schep.
  • De meeste pinpointers hebben een ingebouwde LED zoeklicht waarmee je in het donker kan zoeken of in een gegraven gat kan schijnen zodat je het voorwerp sneller ziet.
  • Een pinpointer is klein, licht van gewicht en daardoor makkelijk op te bergen en gemakkelijk met één hand te hanteren zodat je je andere hand vrij hebt.

Waterdichte pinpointer

Er bestaan pinpointers die volledig waterdicht zijn, pinpointers die spatwaterdicht zijn en pinpointers die geen van beide zijn. Een geheel waterdichte pinpointer mag je helemaal onder water dompelen tot de diepte die de specificaties aangeven. Een spatwaterdichte mag alleen onder de kraan afgespoeld worden en in de regen gebruikt worden. Met een pinpointer die niet (spat)waterdicht is moet je wat oppassen dat hij altijd droog blijft.

Pinpointer tips

De pinpointer kan geen voorwerp vinden in het gat

Je hebt met je metaaldetector iets gedetecteerd en hebt vervolgens alle grond en het gat afgezocht met je pinpointer maar je kan gewoon niets vinden.

Waarschijnlijk ligt het voorwerp dieper dan dat de pinpointer kan detecteren. Graaf het gat wat dieper en ga met de pinpointer de zijkanten en de bodem goed af.

Alvorens het graven de pinpointer gebruiken

Als je een ondiep object hebt gedetecteerd kan je nog voor het graven je pinpointer gebruiken. Deze is nauwkeuriger dan de pinpointfunctie van je metaaldetector en daardoor hoef je maar een heel klein gaatje te maken.

Pinpointer geeft een goed signaal maar je kan niets vinden

Dit kan zijn omdat er een groot voorwerp dieper gelegen is. Oplossing: het gat nog wat dieper graven en dat herhalen tot je het voorwerp vindt.

Gebruik de LED verlichting

Als het te donker is of de zon niet juist op een gegraven gat is gericht kan het wel is voorkomen dat als je in het gat kijkt het te donker is om het voorwerp te zien. De LED verlichting die de meeste pinpointers hebben kan je gebruiken als zaklamp om het gat te verlichten.

Waarom een pinpointer gebruiken?

Een pinpointer kan het zoeken naar metalen voorwerpen eenvoudiger en sneller laten verlopen. Het is een handig mini metaaldetectoretje waarmee je snel je alreeds gedetecteerde vondsten mee kan vinden in het gat of er naast. Elke metaaldetectorist zou tijdens het zoeken altijd een pinpointer op zak moeten hebben zodat hij zich het meest kan richten op het detecteren dan op het zoeken van het voorwerp in of naast het gat wat soms teveel tijd in beslag neemt.