XP Deus 2 metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeAlle terreinen
Beoordeling8.75/10
XP Deus 2

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Beginners, gevorderden, professionals
Frequenties 4 tot 45 kHz + simultane multi-frequentie
Audio tonen 5 tonen
Zoekstanden 12 + zelf in te stellen
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) Onbekend
Dieptebereik grote voorwerpen Onbekend
Waterdicht Ja, tot 20 meter diep
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel Keuze uit 22,5 cm of 28 cm
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 65 cm - onbekend
Batterijen Li-ion batterij (oplaadbaar)
Gewicht 800 gram

Voordelen

 • Waterdicht tot 20 meter
 • Volledig draadloos
 • Simultane multi-frequentie
 • Lichtgewicht van 800 gram
 • Verschillende zoekspoelen verkrijgbaar
 • Compatibel met de XP MI-6 pinpointer

Nadelen

 • Niet goedkoop

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.75/10

De XP Deus 2 is momenteel de nieuwste en modernste premium metaaldetector, een droom voor iedereen die graag aan metaaldetectie doet.

Het is de enige draadloze metaaldetector waarmee je op verschillende zoekfrequenties tegelijk kan zoeken. Hij is volledig waterdicht en je kan er zelfs in zoet en zout water mee duiken. Het is een metaaldetector waarmee je overal waar je maar wilt met kan zoeken. Door zijn ergonomie en ultralichte bouw kan iedereen er uren met op zoektocht zonder ergens last van te krijgen.

Fast Mult Frequentie

De Deus 2 gebruikt Fast Mult-Frequentie (FMF) wat XP’s benaming is voor simultane multi-frequentie. Je hebt de keuze uit de simultane multi-frequentie, dus op alle frequenties tegelijk zoeken. Of je kan kiezen uit 49 verschillende frequenties van 4 tot en met 45 kHz. Met een XP Deus 2 heb je dus eigenlijk verschillende metaaldetectors in één aangezien de meeste metaaldetectors maar over één zoekfrequentie beschikken.

Een hoge frequentie is het gevoeligst voor kleine en fijne dingen te detecteren en voor goud prospectie. Een lage frequentie is beter dan een hoge voor diep te kunnen zoeken.

Volledig draadloos

Met de XP Deus 2 zoek je volledig draadloos, er is geen bedrading van de zoekspoel die naar het bedieningskastje loopt. Alle signalen verlopen draadloos en dit zonder vertraging. Ook de meegeleverde WS6 hoofdtelefoon communiceert volledig draadloos met de zoekspoel.

Als je op zoek bent naar een draadloze metaaldetector, dan heb je alleen maar de keuze uit een detector van het XP merk, want zij zijn de enige met draadloze toestellen in hun gamma.

WS6 draadloze hoofdtelefoon

De draadloze hoofdtelefoon voor de Deus II kan ook gebruikt worden om de metaaldetector te bedienen en in te stellen, je kan dus eventueel het bedieningskastje thuis laten. Het gedeelte van de hoofdtelefoon waarmee je de metaaldetector kan bedienen kan je zelfs af de hoofdtelefoon halen en op de steel van de Deus 2 bevestigen in de plaats van het bedieningskastje zoals je op onderstaande foto kan zien.

Deus 2 WS6 Master

De WS6 is een lichtgewicht van 82 gram en kan ook verbonden worden met de XP MI-6 pinpointer.

Geen Low latency maar eigen ontworpen technologie

XP gebruikt voor de WS6 geen Low Latency bluetooth. In de plaats daarvan gebruiken ze een techniek die door hunzelf is ontwikkeld, omdat ze niet helemaal tevreden waren over Low Latency, ze vonden het nog te traag. Hun eigen gepatenteerde techniek is naar hun eigen zeggen een tiental keer sneller.

Bedieningskastje

De draadloze bediening heeft wel iets vind ik. Die ziet er ruiger uit en is nu ook volledig waterdicht en schokbestendig. Wat allemaal verbeterpunten zijn tegenover de vorige Deus. XP heeft ook de knoppen groter gemaakt zodat je nu ook met handschoenen aan makkelijker een instelling kan aanpassen.

De bediening kan je op de steel bevestigen of ergens in een zak van je kleding steken of dergelijke.

XP Deus 2 bediening

Deus 2 zoekstanden

Er zijn maar liefst 12 vaste zoekstanden aanwezig voor alle terreinen en alle condities.

11 zoekstanden gebruiken FMF (simultane multi-frequentie) en met de Deus mono zoekstand kan je een frequentie selecteren en daar mee zoeken.

 • General: FMF – max. frequentie 40 kHz – geschikt voor beginners en ervaren zoekers
 • Sensitive: FMF – max. frequentie 40 kHz – gebruikt een combinatie van lage en hoge frequenties. Perfect voor vervuilde ondergronden en bodems waar er veel mineralisatie aanwezig is.
 • Sensi FT: FMF – max. frequentie 40 kHz – ongeveer hetzelfde als de Sens zoekstand maar dan met full tone audio stand zodat er meer kan afgeleid worden van de audio. Hier is wel wat ervaring voor vereist. Ook een perfecte zoekstand voor waar er veel ijzer aanwezig is en/of veel mineralisatie.
 • Fast: FMF – max. frequentie 40 kHz – zeer geschikt voor met ijzer vervuilde gronden en voor waar er veel mineralisatie is.
 • Park: FMF – max. frequentie 24 kHz – om te zoeken op recreatie, parken, droge strand en andere plaatsen waar er veel afval aanwezig kan zijn.
 • Deep HC: FMF – max. frequentie 14 kHz – gemaakt om goed geleidende metalen te vinden en om diep te zoeken.
 • Deus mono: mono frequentie (verstelbaar van 4 tot 45 kHz) werkt op één frequentie die je kiest.
 • Gold field: FMF – max. frequentie 40 kHz – voor goud prospectie – gemaakt om te zoeken in hevig gemineraliseerde goud houdende bodems zoals in Afrika etc.
 • Relic: FMF – max. frequentie 24 kHz – geoptimaliseerd voor grotere voorwerpen te zoeken.
 • Diving: FMF – max. frequentie 14 kHz – het meest geschikt om in zout water te zoeken en op nat zand.
 • Beach: FMF – max. frequentie 24 kHz – door de hogere gebruikte frequenties gevoeliger voor kleinere voorwerpen dan de diving zoekstand.
 • Beach sens: FMF – max. frequentie 40 kHz – gevoeligste zoekstand voor op het strand.

Telescopische steel en zoekspoel

De s-vormige steel is eenvoudig in elkaar te schuiven zodat je het apparaat gemakkelijker kan opbergen en vervoeren. De handgreep is voorzien van een rubberen gripgedeelte dat zo ontworpen is dat het beter past naar de vorm van de hand zodat je zo comfortabel mogelijk kan zoeken.

In enkele seconden heb je de steel van lengte aangepast naar de optimale lengte die het best voor jou aanvoelt en waarmee je wilt zoeken. Wil je de detector bijvoorbeeld in je rugzak steken of opbergen, dan schuif je de steel instant in elkaar. Op zijn kortst is de detector maar 65 cm lang.

Een zoekspoel verander je ook in luttele seconden, geen gedoe met bedrading want alles is draadloos.

Waterdicht

De Deus 2 is volledig waterdicht tot en met 20 meter diep onderwater. Je kan er dus zelf met gaan duiken. 20 meter is dieper dan dat de meeste waterdichte metaaldetectors kunnen want die zijn gemiddeld tot 3 meter diep waterdicht.

Waterdichte hoofdtelefoon met botgeleiding

Optioneel is er bij de Deus 2 de waterdichte XP BH-01 hoofdtelefoon verkrijgbaar die ook tot 20 meter onder water kan. Dit is de eerste hoofdtelefoon met botgeleiding voor een metaaldetector.

Deus 2 waterdichte hoofdtelefoon BH-01

Verschil botgeleiding en gewone waterdichte hoofdtelefoon

Als je een gewone waterdichte hoofdtelefoon gebruikt onder water, dan komt er water in je oren en hoor je meestal minder goed.

Een hoofdtelefoon met botgeleiding werkt anders dan een normale hoofdtelefoon. Deze zet geluidsgolven om naar mechanische trilling die via de kaak en het jukbeen worden overgedragen naar de schedel zodat vervolgens het slakkenhuis in het binnenoor het geluid omzet naar elektrische pulsen die de gehoorzenuw naar de hersenen stuurt.

Botgeleiding heeft als voordeel dat je detectiesignalen onder water dus beter hoort. Nog een voordeel is dat gehoorschade zoals een constante fluit of pieptoon voorkomen wordt, dat bij het gebruik van een gewone hoofdtelefoon of oortjes op termijn kan optreden.

Bij gebruik van de BH-01 zijn je oren altijd vrij. Je kan hem dus ook op land gebruiken zodat je met je oren nog de omgevingsgeluiden kunt horen en met de BH-01 hoor je dan via de botgeleiding de detectiesignalen van de Deus 2. Je kan dan ook nog gemakkelijk een gesprek voeren omdat je geen hoofdtelefoon hebt opstaan die je oren bedekt.

Ook voor slechthorenden kan een hoofdtelefoon met botgeleiding zoals de XP BH-01 een uitkomst zijn om de detectiesignalen te kunnen horen, maar dit hangt af van de ernst van de slechthorendheid.

Batterij levensduur

Bedieningskastje

De batterij van het draadloze bedieningskastje gaat maximum 30 uur lang mee afhankelijk van welke geluidsweergave er actief is.

Zoekspoel batterij

De batterij van de zoekspoel gaat een 12 tot 20 tal uren mee afhankelijk van de geselecteerde zoekstand en (multi-)frequentie.

Draadloze WS6 hoofdtelefoon

De WS6 hoofdtelefoon batterij gaat ongeveer een 14 uur mee en opladen duurt minder dan 3 uur.

Opladen van de batterijen duurt ongeveer een 3 tal uur.

Video XP Deus II