XP Deus metaaldetector

GraadProfessioneel
TypeOveral + ondiep water
Beoordeling8.75/10
XP Deus metaaldetector

Specificaties

Technologie VLF Multi-frequentie
Doelgroep Beginners, volwassenen en kinderen vanaf +/- 9 jaar
Frequenties 3,7 tot 27,7 kHz
Audio tonen 5 tonen
Zoekstanden 10 vaste + 8 zelf instellen
Dieptebereik klein voorwerp (1 euro) +/- 40 cm
Dieptebereik grote voorwerpen +/- 1,5 meter
Waterdicht Zoekspoel wel, elektronica niet
Pinpoint functie Ja
Diepte aanduiding Ja
Grondbalans Auto + Manueel
Zoekspoel 28 cm DD (Wide scan)
Display type LCD (verlicht)
Lengte (min - max) 92 tot 136 cm
Batterijen Li-ion batterij (oplaadbaar)
Gewicht 1 kg

Voordelen

 • Volledig draadloos
 • Draadloze hoofdtelefoon
 • Software updates
 • Hoge herstel/reactiesnelheid
 • Verschillende zoekspoelen verkrijgbaar
 • Compacte lichtgewicht van maar 1 kg

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Niet volledig waterdicht
 • Vereist wel wat studie om alles helemaal onder de knie te krijgen

Beoordeling

 • Specificaties 9
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Kwaliteit 9
 • Prijs 8
Algemene rating8.75/10

De XP Deus is een volledig draadloze metaaldetector, een pionier in zijn soort. Het is een lichtgewicht van maar 1 kg en is geschikt voor beginners, ervaren zoekers en professionals.

Het is een innovatief toestel dat gebruikmaakt van de nieuwste technologieën en functionaliteiten en is daardoor één van de beste metaaldetectors die er te verkrijgen is.

Als je een betrouwbare en goede metaaldetector zoekt die is voorzien van alles wat je nodig hebt om jou te helpen zoeken naar mooie bodemvondsten, dan is de XP Deus misschien wel dé metaaldetector die je moet kopen.

XP Deus kenmerken

De XP Deus is een professionele multi-frequentie metaaldetector die met de nieuwe X35 zoekspoel instelbaar is in 35 verschillende frequenties: van 3,7 tot 4,4 kHZ, van 7,1 tot 8,4 kHz, van 10,5 tot 12,4 kHz, van 15,2 tot 17,8 kHz en van 23,5 tot 27,7 kHz. Het voordeel van een metaaldetector met verschillende zoekfrequenties is simpel gezegd, dat je meer zal vinden dan met een toestel met maar één zoekfrequentie.

Verschillende metaalsoorten reageren beter op de ene frequentie dan op een andere. Bijvoorbeeld: Goud reageert beter op hoge frequenties en zilver reageert beter op lage frequenties. Met een lage frequentie kan je beter diep zoeken en een hoge frequentie is beter voor fijnere voorwerpen. Metaaldetectors met meer dan één frequentie zijn in regel dan ook beter en duurder dan een metaaldetector met maar één frequentie.

Ik moet wel zeggen dat de XP Deus niet op alle frequenties tegelijk kan zoeken, wat de Minelab Equinox 800, 600 en de Minelab CTX 3030 dan weer wel kunnen.

Als je te dicht bij hoogspanning zoekt of je zoekt met meerdere metaaldetectors in groep of komt in de buurt van bepaalde elektronische apparaten, dan kan het voorkomen dat een metaaldetector last krijgt van elektromagnetische storing die de zoekprestaties negatief beïnvloeden. De XP Deus heeft een ‘Frequentie shift’ waarmee je de keuze hebt uit 7 verschillende frequenties om zoveel mogelijk elektromagnetische storing te voorkomen.

Verder beschikt de XP Deus over een ontzettend snelle reactiesnelheid, die ook in te stellen is. In de ‘Deus Fast’ zoekstand is het misschien wel de snelst reagerende metaaldetector die te koop is. Een snelle reactiesnelheid heeft als voordeel dat men vlugger kan zoeken/zwaaien en dat voorwerpen die juist naast elkaar liggen niet aanzien worden als maar één voorwerp, maar als meerdere. Zo is de kans vele kleiner dat je een voorwerp laat liggen.

Er is een pinpointer functie aanwezig om de plaats van een vondst exact te kunnen bepalen nadat je het hebt gedetecteerd.

XP Deus instellingen

Met de aanwezige ‘Iron Volume’ kan je het volume regelen van de lage toon die over het algemeen overeenkomt met ijzer. Je kan deze bv. op stil zetten als je ijzer wilt negeren. Dit is de beste optie om ijzer te discrimineren ( negeren) want hiermee verlies je geen diepgang.

De verschillende niveaus van bodemmineralisatie kunnen invloed hebben op de prestatie van een metaaldetector. Dit kan komen door bv. kleine ijzerpartikels, zouten, bemestingsmiddelen etc. die aanwezig zijn in de bodem. Deze mineralisatie kan zorgen voor valse en slechte signalen die het zoeken bemoeilijken. Het niveau van hoeveel mineralisatie er aanwezig is in de grond, kan je op het display aflezen. De XP Deus heeft om beter te kunnen zoeken op bodems met een te hoge mineralisatie een grondbalans, die in 4 modes kan gebruikt worden: Manueel, Pompen, Strand en Tracking.

De XP Deus is een heel lichte metaaldetector van maar 1 kg. Rugpijn, pijn aan de pols etc. zal je niet vlug krijgen. Je kan zonder problemen heel de dag zoeken met deze lichtgewicht.

De steel kan je makkelijk in enkele seconden van lengte veranderen, van 92 tot 136 cm. Door zijn unieke en gepatenteerde design kan je hem compact in mekaar schuiven zodat hij makkelijk te transporteren en op te bergen is.

Het is mogelijk om de XP Deus in een paar tellen te monteren en demonteren. Het bedieningspaneel, dat ongeveer de grootte van een smartphone is en een 100 gram weegt kan je makkelijk van de steel klikken en aan je broekriem hangen of in je broekzak of dergelijke steken, het zal blijven werken want werkt volledig draadloos. Het bedieningspaneel beschikt ook over verlichting zodat je kan blijven zoeken als het te donker wordt.

De XP Deus is voorzien van oplaadbare lithium ion batterijen. De zoekspoel kan tot een 15 tal uur mee tot hij opnieuw moet worden opgeladen. Het bedieningspaneel en de draadloze hoofdtelefoon gaan elk een 27 tal uren mee.

De software van de XP Deus is updatebaar via de computer wanneer er een nieuwe update beschikbaar is.

Er is een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig als je een bedrade hoofdtelefoon wil gebruiken. Je kan de XP Deus kopen met de draadloze hoofdtelefoon of zonder.
Met de draadloze WS-4 hoofdtelefoon, die spatwaterdicht is, is het ook mogelijk om de XP Deus te bedienen in de plaats van met het bedieningspaneel. Je kan de metaaldetector dus blijven gebruiken zonder het bedieningspaneel, handig als bv. de batterijen leeg zijn.

De XP Deus heeft 2 soorten voorwerp identificatie (herkennen metaalsoort):

 1. 5 verschillende audiotonen, aan de toon kan je ongeveer afleiden wat voor metaalsoort je detecteert.
 2. Numerieke target ID, metaalsoorten worden in nummers uitgedrukt op het display, van 0 tot 99.

XP Deus waterdichtheid

Wat voor sommigen misschien een nadeel is, is dat de XP Deus niet geheel waterdicht is. Persoonlijk vind ik dat hij wel volledig waterdicht had mogen zijn voor de prijs die hij kost. De zoekspoel is waterdicht zoals bij de meeste metaaldetectors, maar het bedieningspaneel dan weer niet. Je kan dus in het water zoeken zolang het bedieningspaneel maar niet in aanraking komt met water.

Er is wel hier en daar een kitje verkrijgbaar om de XP Deus volledig waterdicht te maken tot 5 meter diep.

XP Deus zoekstanden

De XP Deus beschikt over 10 voorgeprogrammeerde zoekstanden en over 8 zelf in te stellen. De voorgeprogrammeerde zoekstanden zijn:

 1. Basic 1 = goed om mee te beginnen
 2. GM Power = zoek zoals de XP Gold Maxx power metaaldetector, snel en krachtig
 3. Deus Fast = perfect voor heel kleine objecten in ijzerrijke bodem
 4. Pitch = de toonhoogte verandert naargelang de sterkte van het signaal
 5. G-Maxx = zoek zoals de XP G-Maxx metaaldetector
 6. Deep = voor grotere voorwerpen die dieper liggen
 7. Wet beach = voor nat strand
 8. Dry beach = voor droog strand
 9. Hot = pro instelling – dit is een ‘vind alles’ zoekstand met heel lage discriminatie
 10. Gold field = speciaal voor goud nuggets die je in Australië, Afrika etc. kan vinden

De 10 voorgeprogrammeerde zoekstanden kunnen aangepast worden maar ze worden niet bewaard als je de XP Deus metaaldetector afzet. Je kan ze wel bewaren door van de 8 zelf in te stellen zoekstanden gebruik te maken.

Dieptebereik XP Deus

Kleine dingen zoals een munt kunnen met de XP Deus tot meer dan 40 cm diep gevonden worden. Grote dingen kunnen tot meer dan 1,5 meter diep gevonden worden.

Conclusie

Met zijn draadloze technologie is de XP Deus een unieke metaaldetector in zijn soort. Doordat het een supergevoelige metaaldetector is die op verschillende zoekfrequenties kan zoeken en over een supersnelle herstelsnelheid beschikt, maakt het een echte super metaaldetector, één van de beste. Door zijn lichte gewicht kan jong en oud er uren mee zoeken en plezier mee beleven. Ben je van plan om een metaaldetector te kopen, overweeg dan zeker de XP Deus!

Video