Zoekplekken metaaldetector lijst – de beste vindplaatsen voor leuke vondsten

Vooral voor mensen die beginnen met het zoeken kan het moeilijk zijn om geschikte zoekplaatsen te vinden. In deze uitgebreide lijst kan je inspiratie opdoen voor het vinden van de beste zoekplekken om met je metaaldetector te gaan zoeken.

Akkers

Deze zijn vaak al eeuwen in gebruik. Meestal werden deze gebruikt als akker maar ook soms voor andere doeleinden zoals kermissen, bijeenkomsten, markten etc. Ook werden sommige akkers als stortgrond en vuilnisbelt gebruikt waar ze het afval van het dorp of stad dumpten. Zo’n oud afval bevat nu en dan wel is iets wat je zeker en vast graag op zou willen graven. Dingen zoals oude knopen, muntgeld, bestek en zelfs juwelen kwamen soms per ongeluk in het afval terecht.

Bermen langs de weg

Stroken grond langs wegen, dat zijn oneindig veel kilometers die je kan afzoeken. Of je er dingen kan vinden die je aanspreken weet ik niet, want ik heb er nog nooit gezocht. Ik denk dat je er vooral heel veel afval zal vinden. Je kan altijd proberen, niet? Let wel goed op voor voorbijrijdend verkeer!

Boerderijen

Ken je iemand met een boerderij? Deze zijn soms ook al meer dan honderd jaar oud en in de meeste gevallen is er nog nooit door een andere zoeker gezocht. De gronden er rond kunnen dus misschien wel wat leuks bevatten. De boerekes staken vroeger ook wel is graag iets kostbaars in de grond op hun erf om te bewaren i.p.v.. in huis.

Bouwterreinen

Afhankelijk van wat er voorheen was kan je hier diverse dingen vinden.

Bossen

Kan je diverse dingen vinden: zowel hedendaags als oud en militaria. Let er wel op dat je op vele plaatsen niet mag zoeken in het bos. Let er ook goed op dat je geen vegetatie beschadigt en geen dieren stoort.

Campings

Deze zijn meestal verschillende decennia oud. Hier vind je vooral veel afval, Guldens in Nederland en Belgische Franken in België, maar ook Euromunten.

Circus

Een terrein waar een circustent heeft gestaan kan ook wel een potentiële vindplaats zijn.

Festivalterreinen

Spreekt voor zich dat je daar wel wat hedendaags muntgeld en kampeermateriaal zal vinden.

Hondenparken en hondenweides

Net als in andere parken komen er in hondenparken vele mensen en waar er mensen komen is er de kans op het vinden van alles wat men heeft verloren.

Kerken en kapelletjes

Soms heb je aan een kerk of kapel een plaats waar men samenkomt en dit misschien al eeuwen lang. Hier en daar heb je in het bos wel is een kerkje of kapelletje waar je rondom kan zoeken.

Kermis

Een veld waar een kermis heeft gestaan zal gegarandeerd diverse vondsten opleveren.

Markten

Plaatsen waar er een (rommel)markt heeft plaatsgevonden of dergelijke kunnen verloren en weggegooide voorwerpen bevatten.

Paden naast rivieren

Hier lopen vaak ook al eeuwen mensen over en zo kan je er allerhande dingen vinden. Mijn mooiste vondst op zo’n paadje was een oude legerhelm met een gat in. Ik vraag me nog altijd af hoe dat gat er ooit is in gekomen. Het raarste wat ik er gevonden heb is een relatief moderne kookpot.

Parken

Bijna elk dorp of stad heeft wel minstens één park waar je kan wandelen of ergens kan zitten op een bank of in het gras. In een park kan je allerhande voorwerpen vinden. Vooral afval en muntgeld, maar ook sieraden of een verloren smartphone kan men wel is tegenkomen. Sommige van deze parken bestaan al zéér lang, dus de kans op iets ouds vinden is er ook.

Speeltuinen

Mensen verliezen nu en dan muntgeld etc. dat in het losse zand zakt.

Sportvelden, voetbalvelden, recreatieterreinen

Klein geld dat uit zakken gevallen is zal je hier vooral tegenkomen maar zulke terreinen liggen meestal ook bezaaid met treklipjes en ander afval.

Stranden

Een zéér populaire zoekplek waar je veel hedendaags vondsten vindt. Op het natte strand heb je meer kans op muntgeld en juwelen. Op het droge zand meer kans op afval, muntgeld, juwelen, mobieltjes etc.

Lees ook: met de metaaldetector zoeken op het strand gids

Tuinen

Heb je een tuin of ken je iemand met een tuin waar je misschien in mag zoeken? Ook in een tuin is er de kans in het vinden van allerlei voorwerpen. Vroeger begroef men wel is het geld in de tuin toen er nog geen banken bestonden. Ik heb in m’n eigen tuin een dikke zilveren armband gevonden tijdens m’n eerste zoekbeurt.

Veldwegen

Deze bestaan vaak ook al honderden jaren lang. Hier zoeken kan dus ook van alles opleveren.

Veldjes aan scholen of aan huizenwijken

Hier spreekt men wel is af met elkaar of speelt men spelletjes of voetbal waarmee men wel is dingen uit de broekzakken verliest.

Vijvers, zowel recreatie als vijvers in de bossen.

In sommige afgelegen vijvers in het bos kwamen er decennia of misschien al meer dan een eeuw geleden al mensen nu en dan is een duik nemen. Er kunnen dus zowel oude als moderne dingen gevonden worden. Heb je een waterdichte metaaldetector, dan kan je ook in het water zelf zoeken want ook daar kan je wel is iets vinden. Ook in en rondom zwemvijvers en recreatieplassen zijn een potentiële goudmijn.

Visplekken

Naast het kanaal of een rivier waar vissers zitten kan je ook je kans wagen en gaan zoeken. Mensen vissen al zolang we bestaan, dus ook daar kan je misschien wel wat vinden.

Weilanden

Deze zijn in de meeste gevallen ook al heel oud en heel veel jaren in gebruik. Op de ene vind je wel is iets en op de andere helemaal niets, het kan beide richtingen uitgaan.

Zitbanken

Onder en rond zitbanken kan een ‘goudmijn’ zijn van afval, maar ook een verdwaalde munt kan men er wel is vinden.

Niet overal mag je zomaar zoeken

Hou er rekening mee dat je niet overal zomaar mag beginnen zoeken, sommige plaatsen hebben een detectorverbod.

Wil je weten waar je wel en niet mag zoeken, lees dan regels en wetgeving Nederland of regels en wetgeving België.

Plaats een reactie